Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται
Και, δεύτερον, να καταστεί πιο αποτελεσματική η λειτουργία των κομματικών οργανώσεων, οι οποίες την προηγούμενη διετία και μετά την ήττα του 2009 είχαν πέσει σε «χειμερία νάρκη».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς θα προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό των τομεαρχών και των επικεφαλής των Γραμματειών, λέγεται δε ότι έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις. «Ύστερα από έναν χρόνο ο πρόεδρος έχει εντοπίσει τις αδυναμίες, γνωρίζει πού πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις», σημειώνουν στενοί συνεργάτες του. Οι αλλαγές στους τομεάρχες θα είναι ευρείας έκτασης, οι πληροφορίες μιλούν για 6-7 πρόσωπα, χωρίς ωστόσο να έχουν διαρρεύσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ενδεχομένως να ενισχυθεί ο τομέας της Οικονομίας, όπου πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αντικατάσταση του Θ. Καράογλου, ο οποίος ούτως ή άλλως εκφράζει παράπονα ότι δεν αξιοποιείται όσο πρέπει από το κόμμα. Λογικά δεν τίθεται θέμα για τον Ν. Μηταράκη, παρά τις ενστάσεις που διατυπώνουν ορισμένα στελέχη ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις του είναι «στεγνά τεχνοκρατικές» και δεν αποδίδουν την πολιτική διάσταση των εξελίξεων. Περίπτωση να αντικατασταθεί ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Παναγιωτόπουλος, όπως αναφέρουν οι φήμες που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δεν είναι ορατή στον ορίζοντα, παρά μόνο αν ο τελευταίος θέλει να μετακινηθεί για να αναλάβει άλλο πόστο. Τις προηγούμενες ημέρες μάλιστα πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε ήδη υποβάλει την παραίτησή του για να… διευκολύνει τον κ. Σαμαρά στις κινήσεις που σχεδιάζει να κάνει. Από τη Ρηγίλλης ορισμένοι δήλωναν άγνοια και άλλοι το διέψευδαν.
Αδιευκρίνιστο παραμένει αν στον ανασχηματισμό ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να αξιοποιήσει ορισμένα από τα στελέχη που βρίσκονται εκτός οργάνων, όπως τον Β. Μεϊμαράκη και τον Άρη Σπηλιωτόπουλο. Ο πρώτος στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του άλλοτε λέει ότι δεν θέλει να εμπλακεί περισσότερο, διότι σκέφτεται να αποσυρθεί από την πολιτική, και άλλοτε… παραπονιέται ότι δεν τον αξιοποιεί ο κ. Σαμαράς! Το βέβαιο είναι ότι, αν ο κ. Μεϊμαράκης επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών, είναι υποχρεωμένος να δραστηριοποιηθεί πολιτικά, διότι μένοντας στην ασφάλεια που παρέχει η προεδρία του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κ. Καραμανλής» οι πιθανότητες επανεκλογής του θα είναι σημαντικά περιορισμένες. Ως προς τον κ. Σπηλιωτόπουλο, οι γνώμες εντός της Ρηγίλλης διχάζονται, αλλά και ο ίδιος δείχνει να μην έχει καταλήξει στο τι θέλει να κάνει. Γνωρίζει ωστόσο ότι, αν συνεχίσει να βρίσκεται εκτός οργάνων, ζημιωμένος μπορεί να βγει και όχι κερδισμένος.
Σε επίπεδο Γραμματειών, θα υπάρξουν αλλαγές για να αντιμετωπισθούν διαπιστωμένες αδυναμίες, όπως π.χ. στη Γραμματεία Οργανωτικού, αλλά και για να καλυφθούν κενές θέσεις (τοπικής αυτοδιοίκησης), ενώ δεν πρέπει να έχουν βάση οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες ημέρες περί αντικατάστασης του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού Μ. Χαρακόπουλου, εκτός και αν αναβαθμιστεί.
Ιδιαίτερο βάρος θα δώσει η Ρηγίλλης και στην ανασύνταξη του κομματικού μηχανισμού, ώστε σύντομα να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις ανάγκες μιας εκλογικής αναμέτρησης σε συνθήκες πόλωσης και οξύτητας. Οι τοπικές οργανώσεις με τη μορφή που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα έχουν κάνει τον κύκλο τους. «Η κομματική οργάνωση με τις ξύλινες πινακίδες και τα ξύλινα λόγια έχει πεθάνει», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του κ. Σαμαρά στην προχθεσινή συνάντησή του με τους προέδρους των Νομαρχιακών. Η εντολή της Ρηγίλλης είναι σαφής: να ανοίξουν τις πόρτες των οργανώσεων στην κοινωνία, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν σ’ αυτές νέοι άνθρωποι που εξακολουθούν να πιστεύουν στην πολιτική δράση.
Έμφαση θα δοθεί και στις εκλογές που θα διεξαχθούν το πρώτο τρίμηνο του 2011 για την ανάδειξη νέων ηγεσιών σε επιστημονικούς συλλόγους και επαγγελματικές οργανώσεις. Στις εκλογές για τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής η προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία συνδικαλιστική παράταξη (Ενωτική Κίνηση Φαρμακοποιών) συγκέντρωσε ποσοστό 49,20%, κερδίζοντας 5 από τις 9 έδρες στο νέο διοικητικό συμβούλιο και 11 από τους 23 εκλέκτορες στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Για τη Ρηγίλλης τα αποτελέσματα αυτά ήταν ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό μήνυμα..