ΠΙΕΣΕΙΣ ΗΠΑ – ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Οι αγγλοαμερικανικές απόψεις διατυπώθηκαν την περασμένη Τρίτη στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Ασφαλείας και με αφορμή το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο και την έκθεση αξιολόγησης του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Οι Βρετανοί φαίνεται να θέτουν νέα χρονοδιαγράμματα λύσης, τα οποία μάλιστα η Ύπατη Αρμοστεία στη Λευκωσία διοχετεύει προς τα ΜΜΕ.
Το χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει: 1. Την Τριμερή του Ιανουαρίου (25 ή 26 του μήνα) που προνοεί ουσιαστική συμφωνία επί όλων των κεφαλαίων. 2. Συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών στο τέλος Μαρτίου και 3. Δημοψηφίσματα τον Ιούνιο! Η βάση της λύσης είναι ένα σχέδιο παρόμοιο με το Σχέδιο Ανάν.
Πάντως, ο ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, μιλώντας την περασμένη Τρίτη στους δημοσιογράφους αφού προηγουμένως είχε ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, απέφυγε να απαντήσει εάν είχε συζητήσει με τους δύο ηγέτες τη φράση που αναφέρει στην έκθεσή του, ότι εάν δεν επιτευχθεί ουσιαστική συμφωνία σε όλα τα κεφάλαια ως την Τριμερή του Ιανουαρίου, θα πληγούν θανάσιμα οι συνομιλίες. Το Προεδρικό, για να καλύψει τα νώτα του, διοχετεύει ότι κάτι τέτοιο δεν είχε συζητηθεί στην Τριμερή.
Πάντως, ο κ. Ντάουνερ επισήμανε ότι εάν δεν υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες, υπάρχουν κίνδυνοι τους οποίους ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει.
Σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ, η Τριμερής πραγματοποιήθηκε διότι είχε διαπιστωθεί τέλμα στις συνομιλίες και έπρεπε να δοθεί ώθηση. Ο κ. Ντάουνερ ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία λύσης του Κυπριακού είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα.


Σχολιάστε εδώ