Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Τονίζουν ότι πρόκειται για ένα τεράστιο εθνικό, οικονομικό και κυρίως ηθικό ζήτημα, και επιμένουν ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να μην προχωρά στη διεκδίκηση των οφειλομένων, ιδίως κάτω από συνθήκες τροϊκανής «υποδούλωσης» και γερμανικής προκλητικότητας σε βάρος της χώρας μας.
>Την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι καλούνται να σηκώσουν στις πλάτες τους το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, ορισμένες γνωστές ομάδες προνομιούχων εξακολουθούν να απολαμβάνουν παροχές εξωπραγματικές για τα σημερινά δεδομένα της οικονομίας μας, επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Παπαθανασίου. Αναφέρεται στη δέσμευση για καταβολή πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης 4.000 ευρώ σε όλους τους εργαζομένους του ΟΛΠ και ερωτά αν σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην καταβολή της πρώτης δόσης στις 31/12/2010, την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα έχουν στερηθεί για πρώτη φορά το δώρο των Χριστουγέννων.
>Στην καθυστέρηση που παρατηρείται σχετικά με την αποδοχή της εισήγησης που προτείνει έκτακτη εφάπαξ φορολόγηση όσων διαθέτουν πισίνες και σκάφη, αναφέρεται ο βουλευτής της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου. Τονίζει ότι η φορολόγηση αυτών των ατόμων, που ανέρχονται σε 50.000 πολίτες, εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή συγκέντρωσε η κυβέρνηση από την εξοντωτική φορολόγηση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων, και προσθέτει ότι η καθυστέρηση εκ μέρους του αρμόδιου υπουργού προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια.
>Σχετικά με τη διακοπή εκταμίευσης του αναπτυξιακού προγράμματος τοπικής αυτοδιοίκησης «Θησέας» ζητά εξηγήσεις από τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Νάκος. Όπως σημειώνει, στο πλαίσιο της πολιτικής για περικοπή των θεσμοθετημένων πόρων, το υπουργείο έχει διακόψει εντελώς τη χρηματοδότηση του προγράμματος, ακόμη και συμβατικών του υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται οικονομική ασφυξία, ακόμη και σε υγιείς δήμους που ξαφνικά βρίσκονται εκτεθειμένοι και εμφανίζονται να χρωστάνε σε εργολάβους. Το να ματαιώνεις μικρά και μεγάλα χρήσιμα έργα, τα οποία έδιναν πνοή στην περιφέρεια, οδηγεί, κατά τον κ. Νάκο, τις τοπικές οικονομίες σε μαρασμό.
>Κατασκευαστικά προβλήματα στον σταθμό Μετρό Χολαργού που εγκαινιάστηκε με καθυστέρηση επισημαίνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Φώτης Κουβέλης και ζητά την αποκατάστασή τους. Συγκεκριμένα, η είσοδος του σταθμού έχει υποστεί καθίζηση, εξαιτίας της υποχώρησης του πεζοδρομίου και της δημιουργίας μιας μεγάλης λακκούβας, η οποία «έσπασε» τα τοιχία που οριοθετούν τον χώρο. Επιπλέον, σε μεγάλα τμήματα των εσωτερικών τοίχων είναι εμφανή τα σημάδια της υγρασίας που έχει διαπεράσει το μπετόν, ενώ σε ορισμένα σημεία έχουν αρχίσει να αποκολλούνται οι σοβάδες.
>Πώς δικαιολογεί την καθυστέρηση στον έλεγχο για το σκάνδαλο της Ασπίς Πρόνοια, η οποία βλάπτει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και των εργαζομένων – συνεργατών της εταιρείας, ερωτούν τον υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Μιχάλης Κριτσωτάκης. Ζητούν επίσης να πληροφορηθούν με ποιον τρόπο και με τι μέτρα προτίθεται να παρέμβει, μετά και τη δημοσίευση της έκθεσης των ορκωτών λογιστών του οίκου Baker Tilly, έτσι ώστε να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα ασφαλισμένων και εργαζομένων της εταιρείας.
>Δραματική έλλειψη δομών στη λειτουργία του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Νταού Πεντέλης) παρατηρούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Φ. Κουβέλης, Θ. Λεβέντης, Ν. Τσούκαλης και Γρ. Ψαριανός. Παρότι έχουν περάσει δέκα χρόνια από τη δέσμευση της χώρας μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση να κλείσει το Νοσοκομείο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψυχαργώς», μέχρι σήμερα συνεχίζεται η πλημμελής λειτουργία του Νοσοκομείου και της Μονάδας Επειγόντων Περιστατικών, ενώ η μεταφορά των παιδοψυχιατρικών κλινικών και άλλων δομών του ΠΝΑ σε γενικά νοσοκομεία έχει αναβληθεί επʼ αόριστον από την Πολιτεία.
>Δυσλειτουργία των αθλητικών και μουσικών σχολείων της Θεσσαλονίκης επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης. Ειδικότερα αναφέρει ότι στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η φοίτηση στα αθλητικά και μουσικά σχολεία της Θεσσαλονίκης τείνει ουσιαστικά να καταργηθεί, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν καλυφθεί τα κενά σε καθηγητές φυσικής αγωγής και μουσικής. Παράλληλα, η περικοπή πιστώσεων μεταφοράς μαθητών επιτείνει την αγωνία και τη σύγχυση που επικρατεί σε μαθητές και γονείς, με την Πολιτεία να αποποιείται τις ευθύνες της.


Σχολιάστε εδώ