Μπόμπολας και Αλαφούζος πρωτοστατούν στην κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών
Πρόκειται για τις πιέσεις που ασκούνται για κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών των επιχειρήσεων και στο εξής να αναρτώνται στο διαδίκτυο, με το επιχείρημα ότι έτσι οι επιχειρήσεις θα απαλλαγούν από μια δαπάνη. Ήδη στα θέματα της μεταρρύθμισης που έβαλε προχθές ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος, είναι και η κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών. Πιέσεις υπάρχουν και από την ΕΕ.
Σ’ αυτήν την εκστρατεία συμμετέχουν και δύο μεγαλοεκδότες. Ο Αλαφούζος και ο Μπόμπολας, όχι τόσο για την… εξυγίανση του Τύπου και την εκκαθάριση του χώρου από μικροεφημερίδες, που ζουν από τους ισολογισμούς. Έχουν τους δικούς τους προσωπικούς λόγους.
Ο μεν Μπόμπολας θέλει να κλείσει την οικονομική του εφημερίδα, την «Ημερησία», που θα μπει ως ένθετο στο «Έθνος» ώστε να έχει μειωμένο κόστος (συντάκτες και εκτυπωτικά) αλλά και να μην υπάρχει αντίπαλος στον οικονομικό Τύπο. Και αυτό σε σημαντικό βαθμό θα είναι αναπόφευκτο από τη στιγμή που χωρίς τα έσοδα από τους ισολογισμούς, είναι ζήτημα αν θα μείνουν μία ή δύο το πολύ από τις οικονομικές εφημερίδες – ημερήσιες και εβδομαδιαίες. Ο Αλαφούζος κι αυτός έχει τον δικό του σκοπό. Να καθαρίσει το τοπίο και να μείνει η «Καθημερινή», με το οικονομικό της ένθετο, κυρίαρχη στον χώρο. Γίνεται δηλαδή ένας πόλεμος.
Οι οικονομικές εφημερίδες, αλλά και κάποιες πολιτικές ημερήσιες που δεν πουλάνε παραπάνω από 600 φύλλα και διατηρούνται στη ζωή μόνο χάρη στους ισολογισμούς, έχουν συμπύξει μέτωπο.
Ήδη με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και την ΕΣΗΕΑ που διακίνησε η εκδότρια της «Ναυτεμπορικής» Ειρήνη Αθανασιάδου, ζητούν να μην καταργηθεί η δημοσίευση των ισολογισμών, γιατί θα προκύψουν τεράστια προβλήματα, όταν κλείσουν εφημερίδες και απολύσουν εκατοντάδες δημοσιογράφους και διοικητικό προσωπικό.
Υπάρχει μάλιστα μια παράπλευρη πολύ σημαντική επίπτωση που θα έχει η μη δημοσίευση του ισολογισμού. Ο ΕΔΟΕΑΠ θα χάσει 5.000.000 ευρώ τον χρόνο από το κομμάτι των αγγελιόσημων που ως τώρα παίρνει. Το θέμα θα συζητηθεί στην Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων, αν και η σύγκληση του ΔΣ είναι αδύνατη αφού δεν υπάρχει, μετά τις παραιτήσεις Ψυχάρη κ.λπ. Πιθανότατα στις 8 Δεκεμβρίου, να συγκληθεί ΓΣ και να εκλεγεί νέο ΔΣ.
Επειδή πάντως σκοπός της δημοσίευσης των ισολογισμών είναι η ενημέρωση του κοινού επί των οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων, θα μπορούσε να μπει κυκλοφοριακό όριο για τις εφημερίδες που θα δικαιούνται νομίμως να δημοσιεύσουν ισολογισμούς. Π.χ. ελάχιστο όριο κυκλοφορίας 1.000 φύλλα μέσω των δύο πρακτορείων. Το ίδιο όριο θα πρέπει να μπει και στις τοπικές εφημερίδες.
Και στην ΕΣΗΕΑ
Δευτέρα βράδυ, πριν από την εικοσιτετράωρη απεργία της Τρίτης, έγινε η κρίσιμη συνάντηση ΔΣ ΕΣΗΕΑ – Ψυχάρη στον 6ο όροφο του κτιρίου της Μιχαλακοπούλου.
Από εκείνο το βράδυ ο πρόεδρος του ΔΟΛ αποδέχθηκε να μην προχωρήσει σε απολύσεις και να μείνει ανοιχτό το θέμα συζήτησης για τα προβλήματα.
Υπήρξε μάλιστα από την πλευρά της
ΕΣΗΕΑ η πρόταση για όλα αυτά τα θέματα να υπάρξει κεντρική συζήτηση, με όλα τα θεσμικά ζητήματα που αφορούν και την Ένωση Ιδιοκτητών, στο πλαίσιο της ΣΣΕ, που δεν απορρίφθηκε. Η πλειοψηφία του ΔΣ όμως φαίνεται ότι άλλαξε τη διαπραγμάτευση με τη συνάντηση το πρωί της Τετάρτης, που έγινε εσπευσμένα. Άλλωστε η αντιπροσωπεία είχε άλλη σύνθεση και διαφορετική ατζέντα η κουβέντα. Έτσι το πράγμα στράβωσε και ήρθε το βράδυ της Τετάρτης με τις 28 απολύσεις που προς το παρόν πάγωσε απλώς η κοινοποίησή τους, με τη σαρανταοκτάωρη απεργία να είναι σε αναστολή και την αγωνία των εργαζομένων να κορυφώνεται. Στη συνάντηση της Δευτέρας όμως έπεσαν κι άλλα θέματα στο τραπέζι.
Με έμφαση το μέλος του ΔΣ Δ. Τσαλαπάτης, εκπρόσωπος της ΚΕΔ, με αφορμή τη συνδρομητική ηλεκτρονική πλέον έκδοση του «Βήματος», έθεσε και το ζήτημα της κατάργησης της υποχρεωτικής δημοσίευσης ισολογισμών στις εφημερίδες που «ψήνεται», όπως χαρακτηριστικά είπε, στο υπουργείο Ανάπτυξης και μπορεί να συνδέεται και με το κλείσιμο του «Βήματος» και άλλες ηλεκτρονικές εφαρμογές που είναι στα σκαριά. Ζήτησε λοιπόν να παρέμβει και η Ένωση Ιδιοκτητών για να την μπλοκάρει επειδή, εκτός από τις απολύσεις που κουβαλάει, προκαλεί ζημιά επειδή τινάζει στον αέρα τα Ταμεία και κυρίως τον ΕΔΟΕΑΠ, στερώντας τους πολύτιμα έσοδα, αφού ούτε η κυβέρνηση ούτε οι εργοδότες θα δεχθούν να καλύψουν την τρύπα που ανοίγει.