ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ!

ύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα καταστήσει σαφές στον πρωθυπουργό ότι «κοινός παρονομαστής» της όποιας συναίνεσης πρέπει να είναι η ανάπτυξη. Κι αυτό όχι σε επίπεδο θεωρίας και διακηρύξεων, αλλά με την προώθηση συγκεκριμένων μέτρων βάσει καθορισμένου χρονοδιαγράμματος. Στη Ρηγίλλης δεν τρέφουν… υψηλές προσδοκίες για τη στάση του πρωθυπουργού, αλλά και για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, καθώς έναν χρόνο μετά ο περίφημος αναπτυξιακός νόμος παραμένει ουσιαστικά στα χαρτιά. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι η ενίσχυση της ανάπτυξης αποτελεί «απαράβατο όρο» για να διαμορφωθεί κλίμα συναίνεσης. «Διαφορετικά τι συμφωνία να γίνει; Να γίνω συνένοχος στηρίζοντας κάτι που δεν γίνεται;» τονίζει.
Η οικονομία, όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, δεν θα είναι το μόνο θέμα που θα θέσει στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο κ. Σαμαράς. Θα βάλει στο τραπέζι και τα εθνικά ζητήματα στη γνωστή βάση ότι δεν πρέπει αυτήν τη στιγμή να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις ή ακόμη και συμφωνίες με «άλλοθι» την οικονομική κρίση. Στη Ρηγίλλης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου να επιχειρήσει να αποσπάσει τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας αποσπασματικά και για συγκεκριμένα ζητήματα, όπως π.χ. οι διαρθρωτικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ, η αναθεώρηση του Συντάγματος κ.ά. Δηλαδή, να μη βάλει θέμα συνολικότερης οικονομικής πολιτικής. Στην περίπτωση αυτή η αντίδραση του κ. Σαμαρά πρέπει να θεωρείται δεδομένη και θα είναι άμεση, όσο και σκληρή.
Τις απόψεις του για το Μνημόνιο, καθώς και τις ενστάσεις του για την κυβερνητική πολιτική, σκοπεύει να καταστήσει σαφείς ο κ. Σαμαράς και στις συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες ημέρες τόσο με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντ. Στρος Καν, όσο και με τον ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν. Θα υπογραμμίσει μεταξύ άλλων ότι η περιοριστική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση (με την περιστολή μισθών και συντάξεων), σε συνδυασμό με τη «φορολογική επιδρομή» προκαλεί το κλείσιμο επιχειρήσεων, βαθαίνει την ύφεση και αυξάνει την ανεργία. Κάτι ανάλογο έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη διάρκεια του γεύματος που είχε στα μέσα της εβδομάδας με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κλίμα που επικράτησε ήταν ιδιαίτερα καλό, ενδεικτικό ήταν ότι διήρκεσε τρεις ολόκληρες ώρες, και οι περισσότεροι έδειξαν να κατανοούν τη στάση που τηρεί το κόμμα του. Μάλιστα, ο πρέσβης του Βελγίου φέρεται να παρατήρησε ότι «καταλαβαίνουμε ότι ορισμένες φορές τα Μέσα Ενημέρωσης αλλοιώνουν τι θέσεις σας»!


Σχολιάστε εδώ