Θες ρύθμιση; Μπαίνεις Τειρεσία!

Τρομοκρατικές πρακτικές χρησιμοποιούν οι τράπεζες κατά των δανειοληπτών που προσφεύγουν σε αυτές για εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών τους, σύμφωνα με τον νόμο της Λούκας Κατσέλη. Αμέσως μόλις ο ανυποψίαστος δανειολήπτης υποβάλει στην τράπεζα το αίτημα, οι τράπεζες ενημερώνουν τον Τειρεσία, πριν καν αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν τη ρύθμιση. Έτσι, ο ατυχής υπερχρεωμένος δανειολήπτης δέχεται ένα… περιποιημένο «μαύρισμα», επειδή θέλησε να αξιοποιήσει τη ρύθμιση -βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς που προσφεύγουν έχουν ήδη προ πολλού γίνει… «κατάμαυροι» στον Τειρεσία. Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Δ. Σπυράκος, ζήτησε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να διερευνήσει τη νομιμότητα αυτής της πρακτικής των τραπεζών, οι οποίες μάλιστα δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ενημερώσουν τον δανειολήπτη, ότι τα στοιχεία της αίτησής του θα τύχουν επεξεργασίας από τον Τειρεσία, ούτε, πολύ περισσότερο, να ζητήσουν την άδεια γι’ αυτό.
FΗ Αρχή θα διερευνήσει το νομιμότητα της πρακτικής, αλλά στο μεταξύ η στήλη έχει να επισημάνει ορισμένα σημεία για την ηθική πλευρά της υπόθεσης, γιατί όπως έχουμε διδαχθεί στο παρελθόν άλλο το νόμιμο, άλλο το ηθικό. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι πολύ πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος της Λ. Κατσέλη, χιλιάδες δανειολήπτες προσέφευγαν στις τράπεζες για ρύθμιση των χρεών τους. Μάλιστα, ήταν, όπως φαίνεται, τόσο έντονη η ζήτηση ευνοϊκότερων ρυθμίσεων, που οι τράπεζες δημιούργησαν ειδικά προϊόντα δανείων για ανακούφιση των υπερχρεωμένων, με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής. Όσοι αξιοποιούν αυτά τα προϊόντα, τότε και σήμερα, φυσικά και δεν διατρέχουν κίνδυνο «μαυρίσματος» στον Τειρεσία, τον οποίο διατρέχουν όμως όλοι όσοι θέλουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους με βάση νόμο της Πολιτείας. Συμπέρασμα; Στις τράπεζες εξακολουθεί να ισχύει ο νόμος των… τραπεζών -και ας λένε ό,τι θέλουν οι νόμοι της Βουλής! Νόμιμο; Ίσως. Ηθικό; Όχι!
FΈχει και ευτράπελα το πόρισμα για την υπόθεση των δομημένων που συνέταξαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζει, για παράδειγμα, την υπόθεση με το… τρελό φορτηγό με τα μετρητά 200.000 ευρώ, που σχετίζονται με το δομημένο των 130 εκατ. ευρώ, το οποίο αγοράσθηκε από το ΤΣΠΕΑΘ. Αντιγράφουμε: «Προκύπτει, επίσης, ότι την 2-7-2007 συνελήφθη επί ελβετικού εδάφους ο φερόμενος ως ενεχόμενος στην απασχολούσα την ελβετική Δικαιοσύνη υπόθεση διαδρομής και νομιμοποίησης εγκληματικών εσόδων, κ. Ε. Γανουτζής, σε φορτηγό αυτοκίνητο του οποίου, ευρέθη ποσό 200.000 ευρώ, το οποίο μετέφερε στην Ελλάδα για λογαριασμό και κατόπιν εντολής του κ. Ν. Δεσποτόπουλου. Ο τελικός παραλήπτης του ποσού θα ήταν πρόσωπο που θα του υποδεικνυόταν τηλεφωνικά, σύμφωνα με όσα κατέθεσε στις ελβετικές αρχές». Αυτές ήταν ωραίες εποχές της διαχείρισης δημοσίου χρήματος, όταν τα «τούβλα» με τα πεντακοσάρικα διακινούνταν χέρι με χέρι, μερικές φορές και με τρόπους που θυμίζουν κινηματογραφικές περιπέτειες κατασκοπείας…
FΚάποια συνωμοσία κατά της τρόικας φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΕΡΤ. Αλλιώς δεν εξηγείται, ότι λίγες ημέρες πριν καταφθάσει θριαμβευτικά στην Αθήνα ο Ντομινίκ Στρος Καν προβλήθηκε το έξοχο ντοκιμαντέρ της σειράς «Εξάντας» του Γ. Αυγερόπουλου, με τον εύγλωττο τίτλο «Υπέροχη Μακροοικονομία», που αποτελεί μια πραγματική… διαφήμιση των πολιτικών του ΔΝΤ. Στην Γουατεμάλα, όπου το Ταμείο διοικεί την τοπική οικονομία από το 1984 και έχει δημιουργήσει ένα πραγματικό οικονομικό θαύμα, είδαμε στις οθόνες κατοίκους της λατινοαμερικανικής χώρας, οι οποίοι φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί το θαύμα, να ψάχνουν εναγωνίως για τροφή στα σκουπίδια. Τώρα που ετοιμάζει το ελληνικό θαύμα ο Ντομινίκ, ας αρχίσουμε σιγά σιγά να βλέπουμε με άλλο μάτι τα σκουπίδια. Κάποια στιγμή ίσως χρειασθεί να συμμετάσχουμε κι εμείς στις πολιτικές ανακύκλωσης απορριμμάτων, που με τόση επιμέλεια εφαρμόζει το ΔΝΤ.
FΣτα σκουπίδια ίσως δεν ψάχνουμε ακόμη -τουλάχιστον μαζικά-, αλλά η κρίση ήδη διορθώνει αρκετές υπερβολές του παρελθόντος. Δεκάδες σκάφη αναψυχής, όπως πληροφορείται η στήλη, έχει μαζέψει μεγάλη τράπεζα, η οποία στο παρελθόν χρηματοδοτούσε γενναιόδωρα το όνειρο του Έλληνα νεόπλουτου να οργώσει τις θάλασσες στο δικό του σκαρί. Τώρα που τα δάνεια «χτύπησαν» και τα σκάφη κατασχέθηκαν, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να τα βγάλει στο σφυρί. Για να μη γράψει δε η τράπεζα μεγάλα ποσά ζημιών από τις «χτυπημένες» τιμές πώλησης των σκαφών στους πλειστηριασμούς, αξιοποιεί δική της θυγατρική για να τα αγοράζει σε καλή τιμή! Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει και άντε να ψάχνει η Τράπεζα της Ελλάδος και οι κουτόφραγκοι της «τρόικας» τις πραγματικές «τρύπες» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών!


Σχολιάστε εδώ