Η μάχη του ανταποδοτικού τέλους

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ο οποίος σε αντίθεση με τους Π. Μπεγλίτη και Γ. Πεταλωτή υπερασπίστηκε το ανταποδοτικό, η ΠΟΣΠΕΡΤ και ο Λ. Ταγματάρχης, έχοντας το δικό του σχέδιο αξιοποίησης. Πολύτιμος σύμμαχος της δεύτερης πλευράς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Συνθήκη του Άμστερνταμ, που κατοχυρώνει το ανταποδοτικό τέλος, καθώς δέχεται πως οι κρατικές ραδιοτηλεοράσεις παραμένουν δημόσια υπηρεσία.
Το υπουργείο Οικονομικών έβγαλε στη «σέντρα» την
ΕΡΤ, εντάσσοντάς τη στις προβληματικές ΔΕΚΟ παρά τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, με αρχικό πλεόνασμα χρήσης 40 εκατ. ευρώ και μείωση του χρέους! Στόχος, να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα περικοπών των επιδομάτων και λοιπών ρυθμίσεων που θα πλήξουν τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ, έχοντας ταυτόχρονα τη σκέψη για μείωση του αριθμού των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Επίσης, στόχος είναι να αντισταθμιστεί η αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ με τη μείωση από το ανταποδοτικό τέλος.
Είναι μια στενή οικονομίστικη αντίληψη, που θα επιφέρει κλείσιμο ή περιορισμό στην καλύτερη περίπτωση της ΕΡΤ, αντί για ανάπτυξη στην οπτικοακουστική αγορά.
Από την άλλη πλευρά είναι ο Τ. Χυτήρης, ο οποίος αναρωτήθηκε για την πηγή των στοιχείων του Γ. Προβόπουλου, η ΠΟΣΠΕΡΤ, που έδωσε αναλυτικά στοιχεία για το ανταποδοτικό τέλος στην Ευρώπη, από τα οποία προκύπτει πως στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα, και η αντίληψη του Λ. Ταγματάρχη.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί δημοσίως, θέλει να κάνει στροφή στο πρόγραμμα, επιθυμώντας να επαναφέρει στον χώρο του πολιτισμού την ΕΡΤ, με σύγχρονη αντίληψη ως μονάδα παραγωγής τηλεοπτικού προγράμματος, επενδύοντας στην τεχνολογία και στην καινοτομία.
Η ΕΡΤ οφείλει να βγάλει στην αγορά το ανταποδοτικό τέλος, επιστρέφοντάς το στους πολίτες με τη διάθεση του 1/3 για παραγωγή προγραμμάτων, ενισχύοντας εργαζομένους και εταιρείες στη δυσκολότερη εποχή, στρεφόμενη στα πεδία που εγκαταλείπει η ιδιωτική TV (σειρές, ηθοποιοί, σοβαρές εκπομπές, ντοκιμαντέρ) και βγαίνοντας ταυτόχρονα από τη διαφήμιση.
Με 300 εκατ. ευρώ σταθερά έσοδα έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση από το 1989.


Σχολιάστε εδώ