Η έλλειψη προσωπικού αιτία της υπολειτουργίας του ΧΥΤΑ

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το μόνιμο επιστημονικό προσωπικό της Τεχνικής Διευθύνσεως του ΕΣΔΚΝΑ, στην οποία προαναγγέλλει κι άλλα… δεινά, αφού έτοιμος να περιορίσει τη λειτουργία του είναι και ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Σχιστού.
Ζήτημα υπολειτουργίας ανακύπτει και για το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης απορριμμάτων (ΕΜΑ) μετά την πρόσφατη αναγκαστική αποχώρηση 35 συμβασιούχων και το επόμενο διάστημα των υπολοίπων 18, εξέλιξη η οποία μπορεί να προκαλέσει τη σοβαρότατη οικονομική επιβάρυνση του Δημοσίου.
Παράλληλα, η σταδιακή αναγκαστική αποχώρηση των συμβασιούχων, επιστημόνων, τεχνικών και διοικητικών, που απασχολούνται στην παρακολούθηση των έργων και την υποστήριξη των λειτουργιών, εξασθενίζει όλες τις υπηρεσίες του Οργανισμού και θέτει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία όλων των μονάδων του ΕΣΔΚΝΑ.
Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει:
«Τις τελευταίες ημέρες οι πολίτες αντιμετωπίζουν τις άμεσες συνέπειες από τον περιορισμό της λειτουργίας του ΧΥΤΑ:
Μη ομαλή αποκομιδή από τους ΟΤΑ και συσσώρευση των απορριμμάτων και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία αλλά και την καθημερινότητα του πολίτη και των επαγγελματιών, ειδικά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Κανείς δεν θέλει να διατηρείται αυτή η κατάσταση.
Όμως η παρέμβαση της Πολιτείας δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαντληθεί στην αποκατάσταση της ομαλής αποκομιδής. Υπάρχει και η άλλη όψη του προβλήματος της αποχώρησης των συμβασιούχων, αθέατη για τους πολλούς, η οποία αφορά σε θέματα ασφάλειας της εργασίας και των υποδομών, προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, καθώς και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.
Είναι οι σοβαρότατες συνέπειες που θα επιβαρύνουν το κοινωνικό σύνολο ακόμη και χωρίς να τις γνωρίζει, εξίσου, αν όχι πολύ περισσότερο».
Στο θέμα αναφέρεται και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Για μια ακόμη φορά κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για την άμεση υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού στην Αττική σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Αν δεν γίνει αυτό άμεσα, μετά από ενάμιση χρόνο η Αττική θα βιώσει σκηνές Νάπολης της Ιταλίας…».


Σχολιάστε εδώ