Ευτυχές το 2024!

ΤΑ… KALA NEA; Η Ελλάδα θα έχει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μέχρι το 2024, για να αποπληρώσει το δάνειο των 110 δισ. Τα κακά νέα; Ο ελληνικός λαός πρέπει να προετοιμάζεται για μια μακροχρόνια περίοδο λιτότητας. Η απόφαση για τη δανειοδότηση της Ιρλανδίας με τους συγκεκριμένους όρους άναψε το «πράσινο φως» για την αλλαγή και των όρων του ελληνικού δανείου. Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Οικονομικών, διαβεβαιώνει ότι η παράταση του χρόνου αποπληρωμής δεν θα φέρει και νέα επώδυνα μέτρα, πέραν αυτών που προβλέπονται από το υφιστάμενο Μνημόνιο. Κατά κοινή εκτίμηση, ωστόσο, δεν προβλέπεται έξοδος από την κρίση πριν από την πάροδο μιας δεκαετίας. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ – Τρισέ προειδοποίησε ότι η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάζεται για μακρά περίοδο λιτότητας. Ανάλογες ήταν οι εκτιμήσεις και του συμβούλου του πρωθυπουργού Τ. Σκιόπα, που μίλησε για δεκαπενταετία. Πάντως, η απόφαση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου σε τίποτα δεν αλλάζει το σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει η χώρα μας. Αντίθετα, η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει ζητήσει η «τρόικα» για το προσεχές τρίμηνο παραμένει απαράβατος όρος για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης, αλλά πιθανότατα και για την οριστικοποίηση της παράτασης για την αποπληρωμή των δανείων. Άλλωστε τα τεχνικά ζητήματα της υπόθεσης θα ρυθμιστούν στις αρχές του 2011 και η σχετική απόφαση πρέπει να περάσει από τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη η γερμανική πλευρά δηλώνει ότι δεν είναι δεδομένη η επιμήκυνση του χρόνου.
Ανυπακοή
ΘΕΤΙΚΗ ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, θέτοντας ωστόσο ως «όρο» ότι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου δεν θα συνοδεύεται από συμφωνία για νέα μέτρα λιτότητας. Αντίθετα το ΚΚΕ έκανε λόγο για επιμήκυνση του… βασανισμού του λαού στο κρεβάτι του Προκρούστη, αλλά και για Μνημόνιο διαρκείας που θα φέρει νέα άγρια μέτρα! Ενώ ο ΣΥΝ επισήμανε ότι η παράταση χωρίς συνολική επαναδιαπραγμάτευση ή διαγραφή μέρους του χρέους δεν αποτελεί βιώσιμη λύση.
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Κ. Παπούλια, ο οποίος σημείωσε ότι ήρθε η ώρα να πληρώσουν και οι έχοντες, αλλά –όπως είπε– πολλοί «έχουν καβούρια στην τσέπη». Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ακόμη ότι η δύσκολη περίοδος μόνο με αγώνες και μέσα από την κοινωνική συνοχή μπορεί να ξεπεραστεί. Εξάλλου, ο μουσικοσυνθέτης Μ. Θεοδωράκης, που εξήγγειλε την ίδρυση Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών με το όνομα «Σπίθα», κάλεσε τους πολίτες σε ανυπακοή στις κυβερνητικές αποφάσεις, με το σκεπτικό ότι υπαγορεύονται από τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ και την ΕΕ και στην ουσία εκχωρούν σε ξένες δυνάμεις εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ακόμη, άσκησε δριμεία κριτική στο σύνολο των πολιτικών για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, ενώ άφησε αιχμές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι τηρεί «παθητική» στάση στα γεγονότα.
Συμβόλαιο
ΚΑΛΑ και κακά νέα είχε και η έκθεση της Κομισιόν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Κατʼ αρχήν ότι η χώρα μας θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης το 2012, αλλά ταυτόχρονα θα υπάρχει ραγδαία αύξηση της ανεργίας και προβλέπει ότι το 2012 θα φθάσει το 15,2%. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας στους πέντε Έλληνες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ το 2010 οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 44%. Μέσα στο 2010 χάθηκαν πάνω από 27.000 θέσεις εργασίας μόνο στον τομέα του εμπορίου. Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς προτείνει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους. Το οποίο συμβόλαιο θα προβλέπει για τους επιχειρηματίες μείωση φορολογίας, ασφαλιστικών εισφορών και παροχή κινήτρων για νέες επενδύσεις. Και για τους εργαζομένους όχι στις μαζικές απολύσεις. Ο Δεκέμβριος προβλέπεται «θερμός» στο κοινωνικό πεδίο. Μετά τους ναυτικούς, στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν μέσα στην εβδομάδα οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, αντιδρώντας στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση. Για τις 15 του μήνα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία, ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιούν δημοσιογράφοι, γιατροί του ΙΚΑ κ.ά. Σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν οι προτάσεις του ΣΕΒ για μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις που μαθηματικά θα οδηγήσουν στη μείωση των μισθών.
Ένταση
ΚΛΙΜΑ έντασης επικρατεί στον χώρο της εκπαίδευσης. Γενικεύονται οι αντιδράσεις για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στη δομή και τη λειτουργία των πανεπιστημίων, ενώ αρκετές σχολές τελούν υπό κατάληψη. Φαινόμενο που αναμένεται να επεκταθεί τις επόμενες εβδομάδες, ενώ την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Ένα ακόμη συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί αύριο για την επέτειο συμπλήρωσης δύο χρόνων από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου. Γεγονός που φορτίζει ακόμη περισσότερο το κλίμα, ενώ στην κυβέρνηση ανησυχούν για το ενδεχόμενο να προκληθούν επεισόδια στη διάρκεια του συλλαλητηρίου ή στη συνέχεια.
Παραπομπή
ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ των Σ. Τσιτουρίδη και Π. Δούκα σε Προανακριτική Επιτροπή για την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών τους στο σκάνδαλο των ομολόγων, προτείνει η πλειοψηφία των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής. Στο πόρισμα αποδίδονται επίσης πολιτικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς Γ. Αλογοσκούφη και Β. Μεϊμαράκη, αλλά και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος. Για προειλημμένες αποφάσεις, που στόχο έχουν να τον πλήξουν πολιτικά, κατηγορεί τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή ο κ. Τσιτουρίδης, ενώ ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει σε βάρος τους στη Δικαιοσύνη. Ο πρώην υπουργός τονίζει ακόμη ότι δεν είχε καμιά αρμοδιότητα στην υπόθεση των Ομολόγων. Στο μεταξύ, στις 10 Δεκεμβρίου, εκτός απροόπτου, αναμένεται να καταθέσει το πόρισμά της η Εξεταστική που διερευνά το σκάνδαλο της Ζήμενς. Το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει δικό του ξεχωριστό, όπου θα καταγγέλλει τα δυο μεγάλα κόμματα, ενώ ο ΛΑΟΣ δεν θα δώσει πόρισμα, σε… ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί στην Εξεταστική δεν κλήθηκαν να καταθέσουν οι τέως πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής και Κ. Σημίτης.


Σχολιάστε εδώ