Γλίτωσαν (προσωρινά;) οι 28

Το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν ανακοινώθηκαν οι πρώτες τέσσερις απολύσεις δημοσιογράφων στην εφημερίδα, οι εργαζόμενοι για πρώτη φορά κατέβασαν τα μολύβια. Και ο αποκλεισμός του κτιρίου, που δεν επέτρεπε στον Σταύρο Ψυχάρη να βγει από τη Μιχαλακοπούλου, ήταν ένα σαφές μήνυμα πως αυτήν τη φορά η αντίδραση θα ήταν ισχυρή. Οι διαπραγματεύσεις των διαμαρτυρόμενων δημοσιογράφων με τον Παντελή Καψή, που ακολούθησαν εντός κτιρίου, και με την ΕΣΗΕΑ λίγο έλειψε να καταρρεύσουν. Η ΕΣΗΕΑ ανάρτησε στο σάιτ της την απόφαση για σαρανταοκτάωρη απεργία (Πέμπτη – Παρασκευή), που δεν θα επέτρεπε την έκδοση του κυριακάτικου φύλλου.
Ήταν μια σοβαρή κίνηση και ο Στ. Ψυχάρης πήρε τα ηνία και συζήτησε με τον Αντώνη Νταβανέλλο, ο οποίος φέρεται να του είπε τη φράση «με 28 ”πεθαμένους” δεν συζητάω». Ο εκδότης και πρόεδρος του ΔΟΛ πήρε πίσω τις απολύσεις των 28 και η ΕΣΗΕΑ την απεργία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ανακοίνωση της ανάκλησης των απολύσεων δεν είναι οριστική, θα εξαρτηθεί από το αν θα δεχθούν οι δημοσιογράφοι περικοπές των μισθών τους, διαφορετικά ο Ψυχάρης δεν φαίνεται να κάνει πίσω.
Το κλίμα πάντως, όπως έλεγαν συντάκτες του «Βήματος» ήταν πρωτόγνωρο. Κατάθλιψη αλλά και οργή!
Να φέρνουν τα «μαύρα»
Να σημειωθεί ότι υπήρξε υψηλόβαθμος δημοσιογράφος του «Βήματος» που έλεγε ότι θα πρέπει οι συντάκτες για τα ρεπορτάζ που κάνουν να ζητάνε και «χορηγίες» για την έμμεση προβολή τις οποίες θα καταθέτουν στην εφημερίδα!
Τέσσερις απολύσεις στον Όμιλο Μπόμπολα
Τέσσερις νέες απολύσεις έγιναν αθόρυβα στο συγκρότημα Μπόμπολα την περασμένη εβδομάδα. Και ενώ οι εργαζόμενοι στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσής τους δηλώνουν την υποστήριξή τους στην κήρυξη σαρανταοκτάωρης απεργίας σε όλα τα ΜΜΕ την ερχόμενη εβδομάδα και απεργιών σε όποιο Μέσο δεν σεβαστεί τις κλαδικές συμβάσεις, ο Πάνος Σόμπολος ενημέρωσε τον Φώτη Μπόμπολα ότι θα αποφασισθεί απεργία μόνο για το «Έθνος». Αναμένεται η απόφαση του συγκροτήματος για το αν θα παγώσει τις απολύσεις.
Ατομικές συμβάσεις στον ΣΚΑΪ
Με καθεστώς ατομικών συμβάσεων και οριζόντια μείωση αποδοχών κινείται από την περασμένη Δευτέρα ο ΣΚΑΪ.
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι υπέγραψαν τις συμβάσεις, αφού η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να μη δώσει καμία μάχη. Δεν προκήρυξε απεργία τη Δευτέρα, απουσίαζε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μόνο το απόγευμα, όταν η μάζα των εργαζομένων είχε υπογράψει, έκανε την εμφάνισή της, χωρίς να κατορθώσει να μπει στο κτίριο, με τον Π. Σόμπολο να μην είναι σε θέση να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση. Οι δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων σε δήλωσή τους (http://www.paron.gr/typologies/?p=6279) μιλούν «για αφόρητες πιέσεις στους εργαζομένους για να αποσπάσει την υπογραφή τους, σ’ ένα πιο βελτιωμένο από το αρχικό, ιδιωτικό συμφωνητικό περικοπής της μισθοδοσίας τους».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος και κάτοχος του 70% των μετοχών του ομίλου Γιάννης Αλαφούζος, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε «όλους τους εργαζομένους και συνεργάτες που σε αυτήν τη δύσκολη για όλα τα ΜΜΕ περίοδο στήριξαν έμπρακτα την επιχείρηση και με αυτόν τον τρόπο διασφάλισαν θέσεις εργασίας». (http://www.paron.gr/ typologies/?p =6330#more-6330) Τη σύμβαση δεν υπέγραψαν 30 εργαζόμενοι, που διαφώνησαν για πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους, και το ζητούμενο είναι να μην «τιμωρηθούν» για τη στάση τους αυτήν. Οι συγκεκριμένοι αποφάσισαν να δημιουργήσουν ταμείο αλληλοβοήθειας.
Μαχητική διαδήλωση των ΜΜΕ
Ούτε οι συνδικαλιστές δεν περίμεναν πως η συγκέντρωση της περασμένης Τρίτης, κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας στα ΜΜΕ, θα ήταν τόσο οργισμένη. Ξεπέρασαν τους 1.500 οι διαδηλωτές εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους των ΜΜΕ και τα οργισμένα συνθήματα κατά των εκδοτικών επιχειρήσεων έδωσαν τον τόνο. Αμήχανα αντέδρασαν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις και μετά τη διαδήλωση, όταν η πλειονότητα των συγκεντρωμένων ανέβηκε στον 1ο όροφο της ΕΣΗΕΑ και συζήτησε για τα επόμενα βήματα. Κυριάρχησαν οι ομιλίες των εργαζομένων στον ΔΟΛ, τον ΣΚΑΪ και την «Απογευματινή», ενώ μοιράστηκε το κείμενο πρωτοβουλίας των 12 εκπροσώπων δημοσιογράφων από εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Η άτυπη αυτή Γενική Συνέλευση του κλάδου κατέληξε σε κοινή πρόταση (περισσότερα στο www.typologies.gr), η οποία συζητείται ήδη σε Γενικές Συνελεύσεις των ΜΜΕ. Στις προτάσεις που περιλαμβάνονται σημειώνεται η ανάγκη για εκλογή πενταμελών επιτροπών στα ξεχωριστά ΜΜΕ με τη συμμετοχή όλων των κλάδων, η προκήρυξη 48ωρης απεργίας για να χτυπηθούν τα φύλλα του Σαββατοκύριακου, καθώς και κυλιόμενες απεργίες σε όποια επιχείρηση δεν σεβαστεί την κλαδική σύμβαση.


Σχολιάστε εδώ