από το Περιστύλιο…

Αμ ο υπουργός των Οικονομικών;
«Έχουμε μπει σʼ έναν δρόμο που είναι δύσκολος, αλλά είναι ο μόνος που θα μας οδηγήσει κάπου γιατί οι άλλοι οδηγούν σε αδιέξοδο», είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αφήνοντας το ακροατήριο άφωνο.
Και όταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης τού πρότεινε να προχωρήσει η χώρα σε άρνηση πληρωμών, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποτίμησε τη ρητορική Ντάριο Φο του τύπου «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», διότι η πραγματική οικονομία, λέει, ξεπερνά τα όρια ενός θεατρικού έργου. Τι πλήξη…
νΛεπτομέρεια με σημασία: Η συζήτηση του προϋπολογισμού της χώρας για το εφιαλτικό 2011 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής συνέπεσε με τις ανακοινώσεις της ΝΑSΑ για την εξωγήινη ζωή, που έγιναν την ίδια μέρα. Τυχαίο; Δεν νομίζω.
νΤα προγνωστικά και οι… απειλές για να πειστούν να υπερψηφίσουν οι βουλευτές χειροτερεύουν, καθώς αναμένεται παρέλαση αξιωματούχων στη Βουλή. Αύριο έρχεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, την Τρίτη το απόγευμα ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος – Καν, ενώ την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί εισήγηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με αφορμή πάντα τον προϋπολογισμό, του Επιτρόπου Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρεν!
Τι να τις κάνεις τις ανακοινώσεις για τα UFO που κάνουν τη φαντασία να καλπάζει σε άγνωστα και τρομακτικά μονοπάτια, όταν τα πιο τρελά σενάρια επιστημονικής φαντασίας σού τα λένε οι ίδιοι αυτοπροσώπως;
νΛείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή; Ούτε και η Ντόρα Μπακογιάννη θα μπορούσε να λείπει από τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ως ειδική εισηγήτρια, παρακαλώ. Ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών στην παρούσα Βουλή έφτασε αισίως στους δώδεκα, αλλά ποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει το δικαίωμα στη «σύμμαχο» Ντόρα; Άλλωστε ένας ακόμα εισηγητής από την πλευρά του δεν το χαλάει το ΠΑΣΟΚ…
νΤην… τσάκισε η ΝΔ την κυβέρνηση. Πρόκειται για εγκεφάλους με τρομερό ταλέντο να εντοπίζουν τα καυτά θέματα για τις επερωτήσεις τους προς την κυβέρνηση. Έτσι, μετά το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη φέτα, καλούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να τους εξηγήσει αύριο, ημέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε μια ολόκληρη συνεδρίαση της Ολομέλειας, τι γίνεται με τα σπαράγγια!
Εδώ ο κόσμος καίγεται…
νΗ φούσκα των ομολόγων θα διαλυθεί πολύ πιο εύκολα απʼ ό,τι κατέρρευσε η σκευωρία του Βατοπεδίου, λέει η Νέα Δημοκρατία. Καλού κακού όμως, και για τον φόβο των Ιουδαίων, πιθανότατα θα φροντίσει να λείπει από τη Βουλή κατά την ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Η Ρηγίλλης στηρίζει τους πρώην υπουργούς Δούκα και Τσιτουρίδη, τους οποίους «δείχνει» το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα ομόλογα. Ο δεύτερος ετοιμάζεται μάλιστα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, κάτι που δεν αποκλείεται να κάνει και ο πολύπαθος γαμπρός του Μιλτιάδη Εβερτ.
νΔεν έχει τέλος το σίριαλ της Siemens. Από παράταση σε παράταση το πάνε, μέχρι που πρόσφατα ανακαλύφθηκαν διαφορές εκατομμυρίων στον έλεγχο καταθέσεων του Τάσου Μαντέλη, πρώην υπουργού Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, κάτι που δεν δικαιολογείται από το οικογενειακό εισόδημα που δήλωνε. Τριάντα επτά βιβλιάρια καταθέσεων είχε ο ίδιος και η σύζυγός του, ενώ το 1997, την περίοδο δηλαδή που υπογράφονταν οι συμβάσεις των ψηφιακών του ΟΤΕ, «ξέχασαν» να δηλώσουν στο πόθεν έσχες repos 46,5 εκατ. δρχ.! Σύμφωνα δε με το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών λογιστών που έγινε έπειτα από παραγγελία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, προκύπτουν αδικαιολόγητες διαφορές σχεδόν κάθε χρόνο για τον κ. Μαντέλη, από 2,5 έως 8 εκατ. δραχμές, ενώ μετά το ευρώ από 15.000 έως 38.000 ευρώ…
νΤρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υφυπουργού Εξωτερικών έτυχε στον Δημήτρη Δόλλη να έρθει στη Βουλή για να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του Σπύρου Χαλβατζή για το κατοχικό δάνειο και τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Έτσι, αφού ευχαρίστησε τον βουλευτή του ΚΚΕ για τη δυνατότητα να επιστρέψει το θέμα στην Ολομέλεια ύστερα από απουσία έντεκα ετών, απάντησε σύντομα τα κλασικά, ότι το θέμα είναι ανοιχτό.
Και ακούστε πώς το έχουν «ανοίξει» κάτι σπάνιες φορές οι ελληνικές κυβερνήσεις.
Όπως είπε ο Σπύρος Χαλβατζής, το 1959 έγινε μια προσπάθεια ρύθμισης με κάποια συμφωνία για ανταλλαγή ορισμένων αγροτικών και άλλων προϊόντων και μηχανημάτων. Κάτι αναφέρθηκε και το 1961. Το 1991 υπήρξε μια αναφορά από τον κ. Σαμαρά, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών. Άλλες χώρες, όπως η Πολωνία και μερικές ακόμα, πήραν λεφτά από αυτές τις γερμανικές αποζημιώσεις. Και ο σημερινός πρωθυπουργός έθεσε το θέμα στον πρεσβευτή της Γερμανίας σε μια (μάλλον χαλαρή) συζήτηση…
νΦωτιές άναψε ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Μουσουρούλης θυμίζοντας δημοσιεύματα που έφεραν τον υπουργό
Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αποκαλεί τον νόμο για την επιτάχυνση της διαδικασίας ίδρυσης των επιχειρήσεων που ψήφισε τον περασμένο Ιούνιο η προκάτοχός του Λούκα Κατσέλη «νεοφιλελεύθερη σαχλαμάρα».
«Τέτοιες φράσεις δεν ελέχθησαν και πολύ περισσότερο δεν ελέχθησαν για τον συγκεκριμένο νόμο που τροποποίησε τον νόμο του 2005», απάντησε… ξένοιαστα ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας, που ήταν, λέει, παρών στον συγκεκριμένο ΚΤΕ.
Εκεί που δεν τον σπείρανε φύτρωσε και ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Προφανώς δεν θα μπορούσε να είχε αποκαλέσει τον νόμο της κ. Κατσέλη “νεοφιλελεύθερη σαχλαμάρα” ο κ. Χρυσοχοΐδης. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τον νεοφιλελευθερισμό και την κ. Κατσέλη νομίζουμε όλοι ότι δεν μπορεί να έχει καμία απολύτως σχέση. Αν κρίνουμε όμως από την εφαρμογή του νόμου, δηλαδή ότι έχουν περάσει τόσοι μήνες και στην πραγματικότητα δεν έχει λειτουργήσει καθόλου, θα μπορούσαμε να πούμε με ειλικρίνεια ότι είναι απλώς μια σαχλαμάρα. Όχι νεοφιλελεύθερη. Σαχλαμάρα όμως».
«Είμαι βέβαιος ότι εσείς προσωπικά –σας γνωρίζω εξάλλου σαράντα χρόνια– έχετε και τη βούληση και την ικανότητα να το φέρετε σε πέρας», παρενέβη ο συμμαθητής του υφυπουργού, Χρήστος Πρωτόπαπας.
Έπειτα από αυτό ο κ. Ρόβλιας έβαλε στη συνεδρίαση τον τίτλο «Αισιοδοξία και ανάπτυξη», και το έκλεισε το μαγαζί…


Σχολιάστε εδώ