Αντιμέτωπη με το έλλειμμα και η Κύπρος

Σε χαιρετισμό του, που αναγνώσθηκε, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι πεποίθησή μου ότι μέσα από τέτοιες ιστορικές αναδρομές, όπως αυτές που γίνονται στην έκδοση του κ. Ιωσήφ, θα πρέπει να αντλούμε διδάγματα, έτσι ώστε να μην επαναλαμβάνουμε σφάλματα του παρελθόντος».
Αυτό, πρόσθεσε, ισχύει ιδιαίτερα στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη εποχή, όπου οι προκλήσεις και οι δυσκολίες είναι ακόμη μεγαλύτερες. Αναφερόμενος ειδικά στην Κύπρο, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η κυπριακή οικονομία στο στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα δείχνει να ανταποκρίνεται θετικά στα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έλαβε η κυβέρνηση και σταθερά εξέρχεται από την ύφεση…
Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος τόνισε ότι σήμερα η Κύπρος βρίσκεται σ’ ένα σημαντικό σταυροδρόμι.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, η οικονομική κρίση έβγαλε στην επιφάνεια τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας της Κύπρου και πρόσθεσε:
«Δεν είναι η ώρα για αποσπασματικά μέτρα που απλώς θα μεταφέρουν τα προβλήματα της οικονομίας μας στα επόμενα χρόνια. Είναι η ώρα για να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά, διαρθρωτικά προβλήματα, που δεν είναι άλλα από το κόστος και το μέγεθος της κρατικής μηχανής και το συνταξιοδοτικό.
Άμα τα αντιμετωπίσουμε, θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική εξυγίανση και να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της χώρας. Αν και πάλι δεν σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και προσπαθήσουμε με αποσπασματικά μέτρα, τότε οι διορθωτικές ενέργειες που θα αναγκαστούμε να λάβουμε στο μέλλον θα είναι πολύ πιο επώδυνες. Ας αντλήσουμε τα σωστά συμπεράσματα από το πρόσφατο παράδειγμα της Ελλάδας και ας λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προλάβουμε τις εξελίξεις πριν να είναι πολύ αργά. Γιατί πολύ φοβάμαι πως ακολουθούμε στα ίδια βήματα».
Άλλοι ομιλητές
Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κώστας Υφαντής, λέγοντας ότι η έκδοση αυτή, αν και αφορά τα προηγούμενα 50 χρόνια της κυπριακής οικονομίας, στέλνει πολλά μηνύματα για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τα επόμενα 50 χρόνια στον οικονομικό τομέα.
Από την πλευρά του, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και πρώην πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Τσαλαπάτης είπε ότι η έκδοση αυτή είναι μια δημοσιογραφική εργασία με μεγάλη έρευνα και σημαντικές επισημάνσεις. Μέσα από τις σελίδες της έκδοσης, τόνισε, μπορεί κάποιος να δει όχι μόνο το χθες στην οικονομία της Κύπρου αλλά και το αύριο.
Εκ μέρους της πρεσβείας της Κύπρου στην Ελλάδα μίλησε ο μορφωτικός ακόλουθος Κώστας Λυμπουρής, ενώ αναγνώσθηκε χαιρετισμός του προέδρου της ΕΣΗΕΑ Πάνου Σόμπολου.


Σχολιάστε εδώ