Έκρυθμη η κατάσταση στις φυλακές

Στις φυλακές Ανηλίκων Αυλώνας η κατάσταση έχει γίνει εφιαλτική, με τους κρατούμενους να είναι στην κυριολεξία ο ένας πάνω στον άλλον, ενώ στο Ναύπλιο η φυλακή έχει μέγιστη χωρητικότητα 250 κρατουμένων και φιλοξενεί 500! Στις περισσότερες από τις άλλες φυλακές τα κελιά είχαν κατασκευαστεί για να δέχονται 2 κρατούμενους. Μετά έγιναν 4 (με διπλά κρεβάτια δεξιά, αριστερά) και τώρα έφτασαν τους 5, αφού υπάρχει κι ένας που κοιμάται στο πάτωμα!
Κύκλοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στις φυλακές εκτιμούσαν ότι οι κρίσιμες μέρες θα ήταν η χθεσινή και η σημερινή, καθώς υπήρχαν ενδείξεις για δημιουργία εντάσεων.
Σύμφωνα με τους κύκλους αυτούς, οι κρατούμενοι προσανατολίζονται στην πραγματοποίηση απεργίας πείνας και μάλιστα διαρκείας, ενώ σκοπεύουν να «μπλοκάρουν» και τα νοσοκομεία, αφού θα παρουσιάζουν λιποθυμικές τάσεις από την έλλειψη φαγητού. Το ότι μέχρι σήμερα από την αποχή από το συσσίτιο δεν είχαμε… παρατράγουδα αυτού του είδους οφείλεται στο ότι οι κρατούμενοι ήταν εφοδιασμένοι με τρόφιμα από τις καντίνες.
Πάντως υπάρχει ανησυχία ότι κάτι θα συμβεί στις φυλακές και τις επόμενες μέρες.
Λάδι στη φωτιά που πάει ν’ ανάψει στις φυλακές έβαλε και η εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης για ετοιμότητα των εισαγγελέων στις περιοχές όπου βρίσκονται σωφρονιστικά ιδρύματα.
Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν φυλακισμένοι γιατί έχουν χρέη ύψους… 500 ευρώ και άλλοι που δεν έχουν να πληρώσουν την ποινή τους, που δεν ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ!
Οι περισσότεροι κρατούμενοι επίσης είναι ξένοι, για τους οποίους το ζητούμενο είναι τι θα γίνει σε περίπτωση που αποφυλακιστούν. Γιατί λογικά θα απελαθούν, αλλά το θέμα είναι μήπως επιστρέψουν!
Νομοσχέδιο
Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοίμασε νομοσχέδιο το οποίο παρουσίασε ως εισηγητής στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή την περασμένη βδομάδα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Βʼ Αθήνας Λάμπρος Μίχος.
Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει την άμεση αποφυλάκιση περίπου 1.200 κρατουμένων που έχουν σοβαρές παθήσεις ή αναπηρίες ή είναι προχωρημένης ηλικίας. Επίσης προβλέπει την αποφυλάκιση όσων οι ποινές είναι εξαγοράσιμες, με την προϋπόθεση ότι θα πληρωθούν μεν, αλλά σε πολλές δόσεις, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν το ύψος της δαπάνης οι ενδιαφερόμενοι. Παράλληλα θα επεκταθεί και ο θεσμός της κοινωνικής εργασίας, που ισχύει μεν αλλά δεν εφαρμόζεται στην κλίμακα που θα έπρεπε.
Ακόμη το νομοσχέδιο εισάγει τον θεσμό της ποινικής συνδιαλλαγής, για κακουργήματα κατά της ιδιοκτησίας και της περιουσίας χωρίς χρήση βίας, με την ελπίδα ότι η… διαλλακτική επίλυση των όποιων διαφορών θα αποσυμφορήσει τα ποινικά ακροατήρια. Αποποινικοποιεί πράξεις ήσσονος σημασίας, μετατρέπει πλημμελήματα σε πταίσματα, απαγορεύει στην ποινική δίκη την τρίτη αναβολή, επιταχύνει τις φάσεις της προκαταρκτικής εξέτασης, της προανάκρισης και της κύριας ανάκρισης.
Και καταργεί την παρωχημένη διάταξη περί μονομαχίας!


Σχολιάστε εδώ