XΡΗΜΑτιστήριο
> Κάθε πέρυσι και καλύτερα! Κακό προϊδεάζεται το κλίμα στο εμπόριο, για την κρίσιμη περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς η μείωση της αγοραστικής δύναμης και η καλλιέργεια φοβικών συνδρόμων αναμένεται να οδηγήσουν σε κάθετη πτώση του τζίρου.
>Οι κυβερνητικές προσδοκίες στερούνται λογικών επιχειρημάτων, είναι ανέφικτες, παραπλανητικές και υποκρύπτουν σκοπιμότητα! Ακόμη και αν δεχθούμε ότι θα βρεθούν πρόθυμοι δανειστές, μόνο για το 2014 η Ελλάδα θα χρειαστεί 110 δισ. ευρώ για το δάνειο από ΔΝΤ-ΕΕ, συν 33 δισ. ευρώ για τα ομόλογα του Δημοσίου, συν περίπου 70 δισ. από τα ελλείμματα, συνολικά δηλαδή το 90% του ετησίου ΑΕΠ της.
>Μόνο θετικό σημάδι η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα! Η εκτόξευση του discount στα παράγωγα και η κάθετη πτώση των τραπεζικών χαρτιών στη spot αγορά ξύπνησαν τις ανησυχίες των επενδυτών για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.
>Από μετά Χριστόν προφήτες έχουμε χορτάσει σ’ αυτόν τον τόπο! Και εκεί που όλοι θεωρούσαν ότι ήταν θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις συγχωνεύσεων μεταξύ ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων, ήρθε η Attica Group να «ρίξει λάδι στη φωτιά» στηλιτεύοντας την αδιέξοδη πολιτική της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας στην οποία, ως γνωστόν, κυριαρχεί το «αντίπαλο δέος» της ΑΝΕΚ.
>Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται! Η επιμήκυνση του κρατικού χρέους επηρεάζει με διττό τρόπο τους κατόχους ομολόγων, καθώς αφενός μεταθέτει τη λήξη τους με αποδοτικότερα κουπόνια (αν φυσικά δεν φορολογηθούν επιπλέον) και αφετέρου αυξάνει την πιθανότητα «κουρέματος» – προεξοφλητικών επιτοκίων με απώλεια του επενδυμένου κεφαλαίου (και των διαφυγόντων κερδών από τις ενδεχόμενες νέες εκπτωτικές εκδόσεις).
>Εκ του αποτελέσματος! Κερδισμένη από την είσοδό μας στην ΟΝΕ αποδείχθηκε μόνο μια μικρή εγχώρια ελίτ, που διατηρούσε επαφές με τους διεθνείς χρηματοοικονομικούς κύκλους, καθώς ελέω της ευρωζώνης αφενός καρπώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των κοινοτικών επιδοτήσεων, «ξεζουμίζοντας» τον παραγωγικό ιστό της χώρας, και αφετέρου μετέφερε ελεύθερα τον παραγόμενο πλούτο στο εξωτερικό, αφήνοντας πίσω «έρημη γη».
>Θύματα (μικρομέτοχοι) και θύτες (επιχειρηματίες) στο ίδιο τσουβάλι; Πόσες από τις διοικήσεις των εταιρειών αποφάσισαν τη διανομή μερίσματος, στα όρια που υποχρεούνται από τον νόμο; Ήτοι το 35% των δημοσιευμένων κερδών για τις εισηγμένες και μηδέν για τις μη εισηγμένες;
> Άλλοι τα έκαναν μαντάρα και άλλοι καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα! Άσχημα τα μαντάτα και για τους αγρότες, αφού την ώρα που οι τιμές των πρώτων υλών «γύρω» από την καλλιέργεια «τραβούν την ανηφόρα», οι «σοσιαλιστές της χλιδής» υπουργοί της πράσινης (στο «χρώμα» και όχι στις ιδέες) διακυβέρνησης αποφάσισαν να περικόψουν σημαντικά τις ενισχύσεις από τους εθνικούς πόρους.
>Μα καλά, δεν γνωρίζει η διοίκηση ότι οι κεφαλαιακές ενισχύσεις από το Δημόσιο περιορίζουν τις άμυνες απέναντι σε κάθε ενδεχόμενη επιθετική εξαγορά της; Σε αντίθεση με τους λοιπούς μεγάλους του τραπεζικού κλάδου, η Alpha Bank όχι μόνο στάθηκε αρνητικά στην επαναγορά των προνομιούχων μετοχών, αλλά άφησε και ανοιχτό το ενδεχόμενο άντλησης επιπλέον ρευστότητας από το πακέτο των 25 δισ. ευρώ εγγυήσεων.
>Στα ίσια, χωρίς μισόλογα και περιστροφές! Ο γενικός περιφερειακός διευθυντής Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης του Ομίλου Metlife-Alico «απείλησε» ότι εξαιτίας του νόμου για την ενίσχυση του Εγγυητικού Κεφαλαίου, θα υπάρξουν ξένες εταιρείες που θα φύγουν από την Ελλάδα, παρέχοντας τις «εδώ» υπηρεσίες τους ως υποκαταστήματα χωρών εξωτερικού, πληρώνοντας χαμηλό φόρο.
>Μόνο για λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά! Ωσάν να μην έχει εμπλακεί ποτέ του σε σκάνδαλα, ο κ. Στέγκος επανήλθε δριμύτερος, προχωρώντας μέσω της Τεχνικής Ολυμπιακής στην ανέγερση κατοικιών σε χώρο που είναι κατά το ήμισυ δασικός.
>Από ό,τι φαίνεται, οι τεχνοκράτες διαβάζουν την πραγματικότητα με διαφορετικό τρόπο από τα καθεστωτικά εγχώρια παπαγαλάκια! Μόνο σαν «κεραυνός εν αιθρία δεν θα έπρεπε να σκάσει» η είδηση του λουκέτου των 31 καταστημάτων της Citi στην ελληνική αγορά, καθώς δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι προβλέψεις της για τη χώρα μας ήταν δυσοίωνες, με χρέος που το 2013 θα έφθανε στο 165% του ΑΕΠ.
>Τελευταία και καταϊδρωμένη! Μετά την πάροδο ετών και αφού προηγήθηκε η κατάθεση αγωγών από τους ασφαλισμένους, η εποπτική αρχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «δέησε» να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας μήνυση κατά των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ασπίς Κάπιταλ, για διακίνηση ομολόγων χωρίς προηγούμενη έκδοση ενημερωτικού δελτίου.
>Τι σας λέγαμε… Ο νομισματικός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία! Η «επίθεση» (άμυνα για πολλούς) κατά του αποθεματικού δολαρίου φαίνεται να «αλλάζει ρότα», να ξεφεύγει από τις κλασικές μεθόδους των κεντρικών τραπεζών (φρεσκοτυπωμένο χρήμα από τη FED, πληθωριστικά κεφάλαια από την ΕΚΤ) και να κατευθύνεται στα «χέρια» των κυβερνήσεων. Για του λόγου το αληθές, ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν και ο κινέζος ομόλογός του Γουέν Τζιμπάο αποφάσισαν να χρησιμοποιούν στις διμερείς εμπορικές τους σχέσεις τα δικά τους νομίσματα.
>Ο καθένας επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει την πραγματικότητα, άλλοτε με ωραιοποιήσεις, ενίοτε με λογιστικές αλχημείες, κ.λπ.! Παρά την αύξηση των προβλέψεων, τη μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους και τις ζημίες από το trading, η «κατά το δοκούν» χρησιμοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών χωρίς τον σχηματισμό ανάλογων προβλέψεων, των αξιολογήσεων της ακίνητης περιουσίας χωρίς συγκεκριμένη μεθοδολογία, των υποχρεώσεων από δικαστικές διενέξεις, με αυθαίρετες εκτιμήσεις και της συνδρομής των θυγατρικών εξωτερικού, στάθηκαν ικανές για να διατηρήσουν κερδοφόρες τις περισσότερες από τις εγχώριες τράπεζες.
>Νόμιμη… φοροκλοπή! Η αποφυγή της φορολόγησης των πολυεθνικών ξεκινάει με την πώληση των διεθνών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σε θυγατρικές τους, που ιδρύονται σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, έτσι ώστε τα κέρδη τους από τις διεθνείς αγορές να μη φορολογούνται στις μητρικές.
>Πόσο θεμιτή μπορεί να είναι η αυτόματη σύνδεση της χρηματιστηριακής τιμής μιας εισηγμένης, με την ανακοίνωση ενός σημαντικού εταιρικού της γεγονότος; Αν κρίνουμε πάντως από το πρόσφατο «σίριαλ» μεταξύ της Μπάμπης Βωβός και του ΥΠΕΚΑ, μάλλον χρειάζονται παρεμβάσεις προκειμένου να προστατεύονται τα συμφέροντα των μικρομετόχων από το «ασανσέρ» των αποδόσεων στο ταμπλό.
>Χρησιμοποιούν προπέτασμα καπνού για να διατηρήσουν την ανωνυμία τους! Πόσα από τα υποτιθέμενα αλλοδαπά funds, που ενδιαφέρονται να αγοράσουν με σημαντική έκπτωση δάνεια ελληνικών επιχειρήσεων, έχουν «συσταθεί με ντόπια» κεφάλαια;
>Χωρίς κανείς να μπορεί να καταλάβει ποια είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ της νομιμότητας και της παρανομίας! Αυξάνονται και πληθύνονται οι ενστάσεις των επενδυτών που θεωρούν ότι μεγάλος αριθμός συγχωνεύσεων δεν έγιναν με βασικό γνώμονα τα συμφέροντα της μειοψηφίας, αλλά με κριτήριο τις απαιτήσεις των βασικών τους μετόχων.
>Ο πολυδιαφημισμένος Νόμος 3861/2010 έχει αναγάγει το αυτονόητο σε πρόβλημα! Ούτε τους καταναλωτές με περιουσιακά στοιχεία ευνοεί ούτε σώζει την πρώτη κατοικία ούτε έχει αρχίσει να λειτουργεί, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να εξακολουθούν να προχωρούν σε προσημειώσεις και πλειστηριασμούς.
>Τόσος θόρυβος, τόση φασαρία… για το τίποτε; Υπάρχει θυγατρική που αν και έχει προεισπράξει από τη μητρική της την προκαταβολή για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, εντούτοις αυτή καθίσταται αμφίβολη καθώς η τιμή της έχει υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα;
>Παρά την πτώση στα κέρδη και τα έσοδα! Με αφορμή το χαμηλότοκο δάνειο που έλαβαν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ, αναρωτιόμαστε πόσοι σύλλογοι εργαζομένων δημόσιων υπηρεσιών, φορέων και επιχειρήσεων, έχουν χρηματοδοτηθεί, επιχορηγηθεί, δωροδοκηθεί από τους εργοδότες τους προκειμένου να κρατήσουν κλειστά στόματα και να κάνουν τα στραβά μάτια;
>Επαγγελματικό χειρουργείο, χωρίς να φτάνει το νυστέρι στο κόκαλο! Αληθεύει ότι στους περισσότερους ελέγχους των ορκωτών, επί των οικονομικών καταστάσεων των εισηγμένων επιχειρήσεων, δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην πορεία των αποθεματικών που συνδέονται με τις αναπροσαρμογές σε εύλογες αξίες στοιχείων ενεργητικού;
> Χρωστούν αυτοί, πληρώνουμε εμείς! Με «συνθηκολόγηση στη διαμάχη» για τις τιμές, εναρμονισμένες απαιτήσεις για μείωση των φόρων και επιχειρηματικά deals, προσπαθούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να περιορίσουν τις συνέπειες της κρίσης.
>Μέσα σε λίγους μόνο μήνες ήρθαν τα πάνω κάτω και στην αγορά real estate! Με το ρευστό να «αναζητείται με το κιάλι», τα εισοδήματα να «πέφτουν», τις τράπεζες να έχουν «κλείσει τις κάνουλες», τις επιταγές να «σκάνε» η μία μετά την άλλη και τις περιοχές του κέντρου να έχουν γίνει «άβατο», δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που ξεπουλούν όσο όσο τα ακίνητά τους.
>Κωλοτούμπες ανάλογα με τα συμφέροντα της στιγμής! Τι κι αν το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούμασταν ήταν λίγο-πολύ γνωστό, εντούτοις μέχρι πρότινος ο υπερδανεισμός δεν θεωρείτο κακός, καθώς η υπερκατανάλωση έδινε διέξοδο στις εξαγωγές των μεγάλων προς τους μικρούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
>Για να μη μας πούνε και…! Με βάση τον Ν. 3845/2010, βλέπε Μνημόνιο, η «τρόικα» δεν έχει δικαίωμα να επιβάλει μέτρα, μόνο οι στόχοι την ενδιαφέρουν. Επιλογή της κυβέρνησης είναι το ποιοι «θα σηκώσουν τα βάρη» και ποιοι θα «πληρώσουν το μάρμαρο».
> Τεκμήρια, πόθεν έσχες, νέες αντικειμενικές αξίες κ.λπ.! Μια πληθώρα υποχρεώσεων αναμένει τους έλληνες φορολογούμενους από το νέο έτος, με τον φορολογικό νόμο να κρύβει σημαντικές παγίδες που μπορεί να κοστίσουν ακριβά σε όσους δεν προσέξουν.
> Έχει χάσει τον προσανατολισμό του, διαχειρίζεται δημόσια περιουσία με έλλειψη σχεδίου και οργάνωσης! Με αφορμή την «ύποπτη» μετάθεση του διαγωνισμού για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο και τις «περίεργες» αλλαγές που ζητούν οι εμπλεκόμενοι τόσο ως προς τα ποσοστά όσο και ως προς τις δεσμεύσεις, θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον κύριο Ανωμερίτη: Γιατί ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά δεν «κατέβηκε» αυτόνομα και επέλεξε ως λύση την κοινοπραξία με μια μικρή συμμετοχή;
> Στη δίνη ενός ιδιότυπου μπρα ντε φερ! Μπορεί να διαφωνούμε και εμείς με τις επιλογές της Societe Generale, επί των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου της Geniki Bank, κυρίως ως προς τις διαδικασίες για την ονομαστική αξία και την υπέρ της κατάργησης του δικαιώματος προτιμήσεως των παλαιών μετόχων, ωστόσο δεν θα «παίξουμε το παιχνίδι κάποιων έγκυρων» τραπεζικών ρεπόρτερ, που με πρόσχημα την προστασία των μικρομετόχων «πιέζουν» για άνοδο της χρηματιστηριακής τιμής, προκειμένου να «ξεφορτώσουν τα χαρτιά που έχουν παρκάρει».