«Όχι», με αντιπρόταση, από τους εργαζομένους στον ΣΚΑΪ

Οι εργαζόμενοι αντιπροτείνουν τη διατήρηση της Συλλογικής Σύμβασης, μηδενικές περικοπές στους χαμηλόμισθους και γενναίες μειώσεις μισθών σε όσους είναι πάνω από τη σύμβαση, έχουν συμβόλαια και τα λοιπά. Πρόθεσή τους είναι να συνεχίσει να λειτουργεί ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός και να αποδίδει.

Αναλυτικά, την περασμένη Δευτέρα οι διευθυντές του ομίλου ανακοίνωσαν στους εργαζομένους τη μείωση κατά 10% των αμοιβών και την υπογραφή νέων συμβάσεων. Ακόμη προτάθηκε η κατάργηση της καταβολής του κυριακάτικου ημερομισθίου προς 1,75 με αντάλλαγμα την παροχή ρεπό και τη διατήρηση των ασφαλιστικών εισφορών. Οι νέες συμβάσεις πρέπει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης, να υπογραφούν μέχρι αύριο, Δευτέρα. Σε άλλες ενημερώσεις που έγιναν ειπώθηκε πως σε διαφορετική περίπτωση η επιχείρηση θα είναι υποχρεωμένη να προχωράει σε απολύσεις του 4% του προσωπικού της κάθε μήνα. Οι εργαζόμενοι του ραδιοφώνου δήλωσαν ρητά ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν μια τέτοια σύμβαση και κατέθεσαν τη δική τους πρόταση, ενώ έγιναν ενημερώσεις στον 5ο όροφο του ομίλου, κατά τη διάρκεια των οποίων οι Χ. Παναγόπουλος και Γ. Σπανολιός απάντησαν σε ερωτήσεις.

Στην κεντρική συνέλευση που έγινε παρουσία όλων των σωματείων την Πέμπτη συγκεντρώθηκαν περίπου 200 εργαζόμενοι. Η τελική πρόταση ήταν να μην υπογράψουν οι εργαζόμενοι του ΣΚΑΪ κανένα χαρτί, καθώς οποιαδήποτε τροποποίηση της κλαδικής σύμβασης σημαίνει και την κατάργησή της. Η πρόταση του Πέτρου Παπακωνσταντίνου να μην υποκύψει κανείς «γιατί θα μας πάνε δεκαετίες πίσω» χειροκροτήθηκε από τους εργαζομένους, καλώντας άμεσα την ΕΣΗΕΑ να γράψει όλους τους εργαζόμενους δημοσιογράφους ως μέλη της, ξεπερνώντας τους περιορισμούς του Καταστατικού. Το βράδυ της Πέμπτης ο Χ. Παναγόπουλος, με την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου του ΣΚΑΪ, πήγε στην ΕΣΗΕΑ και επανέφερε την πρόταση για μείωση κατά 10% των αποδοχών, καθώς διαφορετικά επηρεάζεται η πορεία της επιχείρησης στο μέλλον. Η ΕΣΗΕΑ δήλωσε ότι δεν δέχεται κατάργηση της σύμβασης και πως η συζήτηση πρέπει να γίνει από μηδενική βάση. Η ιδέα να γίνει τη Δευτέρα απεργία στον ΣΚΑΪ και την Τρίτη σε όλα τα Μέσα απορρίφθηκε από τον Π. Σόμπολο, με το επιχείρημα πως θα κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «όπως δηλώσαμε και χθες στη συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Αλαφούζου Χρήστο Παναγόπουλο, κανένας εργαζόμενος δεν συναινεί σε περικοπές και καταστρατήγηση των ΣΣΕ».

Παράλληλα, επαναλαμβάνουν «την προειδοποίησή τους προς τα διευθυντικά στελέχη και την ιδιοκτησία του Ομίλου Αλαφούζου ότι οποιαδήποτε πίεση ή εξαναγκασμός αποτελεί κατάχρηση δικαιώματος, που αντιμετωπίζεται με όλα τα συνδικαλιστικά και νομικά μέτρα».


Σχολιάστε εδώ