Όποιος διαφωνεί να κατέβει από το πλοίο…

«ΟΠΟΙΟΣ διαφωνεί να… κατέβει από το πλοίο» είναι το μήνυμα της Ρηγίλλης με αποδέκτες βουλευτές –κυρίως– και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που εξετάζουν, μελετούν ή σχεδιάζουν να αποσκιρτήσουν και να προσχωρήσουν στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη. Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κληθεί τους επόμενους μήνες να δώσει σκληρή μάχη σε όλα τα επίπεδα, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της οποίας είναι η ομοψυχία και η ομοθυμία.

Ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει να ξεκαθαρίσει «εδώ και τώρα» το τοπίο, ώστε να υπάρχει μια συμπαγής Κοινοβουλευτική Ομάδα, τα μέλη της οποίας θα υπηρετήσουν την πολιτική του κόμματος χωρίς επιφυλάξεις, ενστάσεις και αστερίσκους. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή υπάρχει πολυφωνία και διχογνωμίες, η προσπάθεια του κόμματος δεν θα είναι αποτελεσματική, καθώς δεν θα πείθει τον ελληνικό λαό.

Στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο κ. Σαμαράς απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «αποστασία» (που είχαν υιοθετήσει στενοί συνεργάτες του τις προηγούμενες ημέρες) για όσους εγκαταλείπουν τη Νέα Δημοκρατία, επανέλαβε όμως τον χαρακτηρισμό του περί «συμμαχίας προθύμων» που σπεύδουν να στηρίξουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Επέλεξε να απευθυνθεί ειδικώς σε όσους παραμένουν στο κόμμα, αλλά σχεδιάζουν να αποσκιρτήσουν. Κάνοντας λόγο για «λιπόψυχους» και «λαθρεπιβάτες» που «δεν χωράνε σε ένα ταξίδι αγώνα»!

Παράγοντες της Ρηγίλλης σημείωναν ότι με την προχθεσινή του ομιλία ο πρόεδρος τράβηξε «κόκκινη γραμμή» στις διαφοροποιήσεις και πρόσθεταν ότι όποιος διαφωνεί με την επίσημη γραμμή του κόμματος μπορεί να αποχωρήσει οικειοθελώς, σε διαφορετική περίπτωση θα διαγράφεται χωρίς δεύτερη συζήτηση.

Θεωρούν ότι ο κ. Σαμαράς ήταν κάτι περισσότερο από σαφής και πλέον «κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε ή δεν κατάλαβε». Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση στο «μήνυμα» του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται στο άμεσο μέλλον αποχωρίσεις βουλευτών.

Για τον λόγο αυτό και στη Ρηγίλλης θα συνεχίσουν να παρακολουθούν με προσοχή τις διεργασίες και την κινητικότητα ορισμένων βουλευτών, χωρίς να κρύβουν τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο οι «διασπαστικές κινήσεις» να επεκταθούν και σε επίπεδο κομματικών οργανώσεων. Δηλαδή στελέχη Νομαρχιακών να παραιτηθούν ή να πιεσθούν να αποχωρήσουν από τη Νέα Δημοκρατία και να προσχωρήσουν στο κόμμα της κ. Μπακογιάννη, κάτι που αναμφίβολα θα προκαλέσει τριβές και αναταράξεις.

Σε επίπεδο βουλευτών στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι είναι πλέον μετρημένοι στα δάκτυλα εκείνοι που ενδεχομένως θα θελήσουν ή θα επιδιώξουν να αποσκιρτήσουν, αν και από την πλευρά της κ. Μπακογιάννη διακινούνται φήμες για 4-5 ακόμη εν ενεργεία βουλευτές τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Στο επιτελείο της μάλιστα κάνουν… μεγαλεπήβολα σχέδια, π.χ. στη συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό να εμφανισθεί η κ. Μπακογιάννη επικεφαλής ομάδας 8-10 βουλευτών.

Οι… υποψίες πέφτουν καταρχήν στη βουλευτή Αργολίδας Έλσα Παπαδημητρίου, η οποία διατηρεί στενή και μακροχρόνια πολιτική φιλία με την Ντόρα, ενώ τον τελευταίο χρόνο είχε αρκετές τριβές με τη Ρηγίλλης, αλλά και τον τοπικό κομματικό μηχανισμό. Η ίδια πάντως, όταν ερωτάται σχετικά, δηλώνει στερεότυπα ότι παραμένει βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες ήθελαν να βρίσκεται «υπ’ ατμόν» ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κ. Καραγκούνης, ο πατέρας του οποίου (πρώην βουλευτής και υπουργός) ήταν στη «φιέστα» της κ. Μπακογιάννη στο Μπάντμιντον.

Οι φήμες εμπλέκουν και τον βουλευτή Αχαΐας Μιχ. Μπεκίρη, ο οποίος ωστόσο τις διαψεύδει, αν και όχι με τόσο κατηγορηματικό τρόπο, όπως αναφέρουν συνομιλητές του. Αντίθετα από ό,τι λέγεται, μεταξύ αυτών που σκέπτονται να… αλλαξοπιστήσουν δεν περιλαμβάνεται ο βουλευτής Μεσσηνίας Γ. Λαμπρόπουλος, παρά τις ενστάσεις που μπορεί να έχει για τον κ. Σαμαρά. Ρόλο στις τελικές του αποφάσεις θα διαδραματίσει ασφαλώς και το γεγονός ότι με παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη είχε επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή απομακρυνθεί από το υπουργείο Άμυνας. Επιπλέον, στη Δημοκρατική Συμμαχία έχει προσχωρήσει από την ίδια περιφέρεια η Σοφ. Καλαντζάκου και με πιθανό το ενδεχόμενο ο κ. Σαμαράς να μην είναι εκεί ξανά υποψήφιος, αυτόματα ενισχύεται ο ρόλος του κ. Λαμπρόπουλου στη Μεσσηνία. Ερώτημα παραμένει η στάση που θα τηρήσει τελικά ο βουλευτής Φθιώτιδας Αθ. Γιαννόπουλος, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά στα μέσα της εβδομάδας δήλωσε ότι ήταν, είναι και θα είναι στη Νέα Δημοκρατία.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι τα «περί αποστασίας» είναι προϊόν φαντασίας ανοήτων, προκαλώντας εκνευρισμό στη Ρηγίλλης, αφού αυτή ήταν η επίσημη γραμμή του κόμματος. Σημειώνεται ότι και πριν από τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση είχε δεσμευτεί έναντι του κ. Σαμαρά ότι θα στηρίξει τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας για την Περιφέρεια Στ. Ελλάδας Αθ. Χειμάρα. Οι πληροφορίες λένε ότι κάθε άλλο παρά τήρησε τη δέσμευσή του αυτή. Οπότε…


Σχολιάστε εδώ