Τι έχουν να κρύψουν οι τραπεζίτες;

• Την επιστροφή τους στη διατραπεζική αγορά βιάστηκαν να πανηγυρίσουν ορισμένοι έλληνες τραπεζίτες. Πριν προλάβουν να ανοίξουν σαμπάνιες, όμως, για τα ελάχιστα δισεκατομμύρια που εξασφάλισαν με υψηλό κόστος, με συμφωνίες που έγιναν τον Οκτώβριο, η Μέρκελ έδωσε το γενικό σύνθημα «τα κεφάλια πάλι μέσα» με τις προτάσεις της για ελεγχόμενες χρεοκοπίες στην Ευρωζώνη, που ήδη οδήγησαν την Ιρλανδία στον μηχανισμό στήριξης, εκτόξευσαν σε νέα ύψη το spread των ομολόγων και γκρέμισαν τις γέφυρες των ελληνικών τραπεζών προς τη διατραπεζική.

• Τώρα, καθώς αρχίζουν και πάλι να αντιμετωπίζουν «αιμορραγία» καταθέσεων και οι ξένες τράπεζες αρνούνται να τις δανείσουν, οι ελληνικές τράπεζες κοιτάζουν και πάλι ικετευτικά προς την ΕΚΤ για νέες χρηματοδοτήσεις.

Επειδή, όμως, και τα αποδεκτά καλύμματα δανεισμού από την ΕΚΤ εξαντλούνται, το υπουργείο Οικονομικών άρχισε ήδη να κατανέμει το «πακέτο» των νέων εγγυήσεων, ύψους 25 δισ. ευρώ, με το οποίο οι τράπεζες θα εκδώσουν δικά τους ομόλογα για να πάρουν ρευστό από την ΕΚΤ, με ένα «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των καλυμμάτων που υπερβαίνει το 10%, λόγω της αφερεγγυότητας του ελληνικού Δημοσίου.

• Σε διαπραγματεύσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες με το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος, οι τράπεζες εξασφάλισαν μια μικρή χάρη: να παραμείνει ανενεργός η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε το καλοκαίρι, με την οποία όσες τράπεζες το… παρακάνουν με τις κρατικές εγγυήσεις δανεισμού θα έχουν την υποχρέωση υποβολής σχεδίου βιωσιμότητας στην Κομισιόν, για να ελέγχεται αν θα μπορέσουν στο μέλλον να επιβιώσουν χωρίς αυτές τις εγγυήσεις και, σε αντίθετη περίπτωση, να επιβάλλονται μέτρα αναδιάρθρωσης. Φαίνεται ότι κάτι έχουν να κρύψουν οι τράπεζες και παθαίνουν… αλλεργία στην ιδέα της υποβολής αυτών των σχεδίων. Προς το παρόν, τους έγινε η χάρη λόγω των συνθηκών εκτάκτου ανάγκης στην ελληνική οικονομία. Ανά πάσα στιγμή, όμως, η υπουργική απόφαση μπορεί να ενεργοποιηθεί…

• Όλο και περισσότερες προβληματικές επιχειρήσεις μαζεύονται τελευταία στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών – ευτυχώς, δεν υπάρχει σήμερα ο αλήστου μνήμης Οργανισμός Ανασυγκρότησης Προβληματικών Επιχειρήσεων να τις μαζέψει και να πληρώσουμε τα σπασμένα όλοι εμείς οι βάναυσα φορολογούμενοι πολίτες. Πιο πρόσφατη, αλλά όχι και τελευταία, περίπτωση ήταν η πολυδιαφημισμένη ελληνική πολυεθνική του κλάδου των συσκευασιών, Μαΐλης, η οποία πέρασε κατά 77% στον έλεγχο των τραπεζών ύστερα από μετοχοποίηση χρεών. Μέσα στην ύφεση του 2011 πολλά ακόμη μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα θα περάσουν στον έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών, όπως προβλέπουν στελέχη του κλάδου. Όμως, το ερώτημα είναι τι ακριβώς θα κάνουν οι τράπεζες με αυτές τις επιχειρήσεις. Γιατί, αν κρίνουμε από άλλες περιπτώσεις όπου οι τράπεζες ανέλαβαν να διασώσουν προβληματικούς ομίλους, δεν θα πρέπει να έχουμε και τόση αισιοδοξία για το μέλλον…

• Απελπισμένοι, όπως πληροφορείται η στήλη, οι κατασκευαστές κατοικιών, με τα 140.000 απούλητα νεόδμητα διαμερίσματα, κοιτάζουν προς το υπουργείο Οικονομικών. Αν δεν καταφέρουν να «ξεφορτωθούν» μέχρι το τέλος του χρόνου -που δεν θα τα καταφέρουν…- τα απούλητα διαμερίσματα που κατασκευάστηκαν μετά το 2005, θα πρέπει βάσει του νόμου να πληρώσουν το 2011 οι ίδιοι τον ΦΠΑ. Δεν χρειάζεται πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς ότι, αν υποχρεωθούν σε τέτοια αφαίμαξη, τα «κανόνια» στον κλάδο θα ακουστούν ως το… διάστημα. Μήπως πρέπει το υπουργείο να παρατείνει την προθεσμία;

Ίδωμεν…


Σχολιάστε εδώ