Τα χειρότερα έρχονται…

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει «εκθεμελίωση» των εργασιακών σχέσεων και χαρακτηρίζει την εξέλιξη καταστροφική για τους εργαζομένους της χώρας. Κόμματα και φορείς κάνουν λόγο για επιστροφή στον (εργασιακό) μεσαίωνα. Αλλά και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα τα νέα είναι το ίδιο δυσάρεστα. Τις αμέσως επόμενες ημέρες ξεκινούν οι μετατάξεις υπαλλήλων από φορείς που είτε καταργούνται είτε μπήκαν σε φάση αναδιάρθρωσης. Μέχρι το τέλος του 2010 αναμένεται να έχουν μεταταχθεί περί τους 24.000, ενώ θα ακολουθήσει νέο κύμα τον Μάρτιο. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η «τρόικα» απαίτησε και η κυβέρνηση αποδέχθηκε οι μετατάξεις να υπολογίζονται ως νέες προσλήψεις. Που σημαίνει, πρώτον, ότι χιλιάδες συμβασιούχοι θα πάρουν τον δρόμο της ανεργίας και, δεύτερον, ότι «παγώνουν» για το 2011 οι προσλήψεις στις ΔΕΚΟ. Μετά το συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία στις 15 Δεκεμβρίου, ενώ δυναμικές κινητοποιήσεις προγραμματίζουν και οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες.

Τα πάνω κάτω…

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ στα εργασιακά και η αναδιάρθρωση του Δημοσίου αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης του δανείου την ερχόμενη άνοιξη. Τις βασικές, αλλά όχι και τις μόνες, αφού η «τρόικα» ζητεί ακόμη την προώθηση των αναγκαίων φορολογικών μεταρρυθμίσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων. Επίσης, το άνοιγμα όλων ανεξαιρέτως των κλειστών επαγγελμάτων. Όλα αυτά μάλιστα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς τον Μάρτιο θα έρθουν ξανά στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της «τρόικας» για τον επόμενο έλεγχο. Χωρίς να αποκλείεται μια παρέμβασή τους πολύ νωρίτερα στην περίπτωση που οι κυβερνητικές αποφάσεις αποκλίνουν από τις επιταγές του Μνημονίου. Από το ΔΝΤ αλλά και από την ευρωπαϊκή πλευρά έκαναν λόγο για τα κρούσματα έλλειψης συντονισμού στην κυβέρνηση αλλά και για την «άρνηση» συνεργασίας ορισμένων υπουργών. Ακόμη προειδοποίησαν ότι, αν η κατάσταση επαναληφθεί και στον έλεγχο του Μαρτίου, η τέταρτη δόση του δανείου δεν θα δοθεί και η Ελλάδα θα οδηγηθεί στην πτώχευση. Την ίδια στιγμή ξένοι αναλυτές και Μέσα Ενημέρωσης εκτιμούν ότι η χώρα μας δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει το πρόγραμμα που επιβάλλει η «τρόικα» και ότι μέσα στο 2011 θα χρεοκοπήσει ή θα υποχρεωθεί σε στάση πληρωμών. Το ΔΝΤ εμφανίζεται θετικό σε ενδεχόμενη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, αλλά και σε ένα νέο Μνημόνιο.

Επιτάχυνση

ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ο Γ. Παπανδρέου κινείται σε… ρυθμούς τετραετίας. Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια καθαρή τριετία δουλειάς, την ώρα που πληθαίνουν τα φαινόμενα έλλειψης συντονισμού μεταξύ των υπουργών. Ο πρωθυπουργός ζήτησε την προώθηση αναπτυξιακών μέτρων αλλά και την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών σε όλους τους τομείς. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι αδιέξοδη, με απίστευτες εσωτερικές διαιρέσεις, που την αποδυναμώνουν ακόμη παραπάνω, σημείωσε ο Αντ. Σαμαράς, ενώ κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι αναζητεί «δεκανίκια» σε… βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Το ΚΚΕ από την πλευρά του τόνισε ότι η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση θα έχει ακόμη πιο βαριές συνέπειες για τους εργαζομένους και τον λαό.

Σύγκρουση

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ στο πολιτικό σκηνικό γενικότερα και ειδικότερα στον χώρο της Κεντροδεξιάς δημιουργεί η ίδρυση νέου κόμματος, υπό τον τίτλο Δημοκρατική Συμμαχία από την Ντ. Μπακογιάννη. Οι θέσεις της, όπως αναφέρονται στην ιδρυτική διακήρυξη, κινούνται στα όρια του νεοφιλελευθερισμού, με έμφαση στην αγορά και στη μείωση του κράτους. Στόχος του νέου κόμματος, κατά την κ. Μπακογιάννη, η πολιτική συνεννόηση προκειμένου να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Ωστόσο, από τη Ρηγίλλης την κατηγορούν ότι έκανε κόμμα από πείσμα κι ότι βαθύτερος στόχος της είναι να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ και να πλήξει τη Νέα Δημοκρατία. Η αντιπαράθεση είχε και παράπλευρες απώλειες: Με απόφαση του Αντ. Σαμαρά διεγράφη ο βουλευτής Λ. Αυγενάκης λόγω του ότι σε δηλώσεις του άφησε αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας της ΝΔ και εξέφρασε τη συμπάθειά του για την κ. Μπακογιάννη. Την επομένη ο βουλευτής Ηλείας Γ. Κοντογιάννης ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στον κ. Σαμαρά. Από την πλευρά της η Ρηγίλλης κάνει λόγο για οργανωμένο σχέδιο ανακοπής της ανοδικής πορείας της παράταξης, καταγγέλλει «νέα αποστασία» και προειδοποιεί για νέες διαγραφές. Τέλος, καλεί όσους φεύγουν να παραιτηθούν από το βουλευτικό τους αξίωμα. Οι εξελίξεις αυτές ωφελούν το ΠΑΣΟΚ, σχολίασε ο Γ. Καρατζαφέρης.

Πρόοδος

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων… Για ουσιαστική πρόοδο σε βασικά ζητήματα κατά τις διερευνητικές επαφές μίλησε ο Αχμ. Νταβούτογλου, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από την Αθήνα. Ο Τ. Ερντογάν πάντως έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τα 12 μίλια. Μετά τη συνάντησή του με τον Δ. Χριστόφια ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι χωρίς την επίλυση του Κυπριακού δεν μπορούν να εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Την ίδια στιγμή, διά του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία ενός «οδικού χάρτη», ο οποίος θα προβλέπει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένη ημερομηνία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βάσει του «χάρτη» η γειτονική χώρα θα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και παραχωρήσεις στα ελληνοτουρκικά θέματα.


Σχολιάστε εδώ