Τάραξε ξανά τα νερά η Λούκα
Το θέμα πήρε εσωκυβερνητική διάσταση από τη στιγμή που η «τρόικα» δεν συζητά, δεν διαπραγματεύεται με τον αρμόδιο υπουργό τα θέματα του χώρου του, αλλά ακούει τις απόψεις του και στη συνέχεια η συζήτηση γίνεται με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και μόνο. Που σημαίνει ότι είναι άγνωστο το τι συζητείται και τα παζάρια που γίνονται.
Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη φθάνει στον πρωθυπουργό πλήρης ενημέρωση και οδήγησε σε παρεξηγήσεις.
Η υπουργός Εργασίας το Σάββατο με email στον κ. Παπανδρέου επεσήμανε τα κρίσιμα σημεία της σχετικής διάταξης, αλλά και τις επιπτώσεις που θα είχε στον χώρο των εργαζομένων η θεσμοθέτηση ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των συλλογικών, που θα σήμαινε ότι όλα είναι πλέον στον αέρα, με πρώτο τον κατώτατο μισθό και μεροκάματο.
Η Δευτέρα ήταν η κρίσιμη μέρα. Είχε προηγηθεί το άρθρο της Λούκας στο κυριακάτικο «Βήμα», όπου μπήκε τίτλος που προβοκάριζε την «τρόικα» («Το φάρμακο της «τρόικας»… σκοτώνει» ήταν ο τίτλος, ενώ η υπουργός είχε βάλει εντελώς διαφορετικό) και άναψε φωτιές και έδωσε αφορμή σε συναδέλφους της, που την έχουν στη μπούκα του κανονιού, να καλλιεργήσουν κλίμα βαρύ σε βάρος της, ότι συνεχώς δημιουργεί προβλήματα και κινδύνους στη χώρα ώστε να μην πάρει την τρίτη δόση και ότι είναι έξαλλοι στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Λούκα αρκετές φορές τη Δευτέρα μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό ο οποίος κατάλαβε ότι δεν ήταν τα πράγματα όπως του τα παρουσίαζαν, γιʼ αυτό και έδωσε εντολή στον Πεταλωτή να δηλώσει ότι η κυβέρνηση στηρίζει την υπουργό.
Και τελικά αποδέχθηκε ότι είχε δίκιο, αλλά και ότι οι διατάξεις του Μνημονίου δεν είναι τυφλοσούρτης, μπορούν να τεθούν σε διαπραγμάτευση και να χαλαρώσουν υπέρ των πολιτών.
Ήταν μια επιτυχία που δικαιώνει όλους εκείνους που επιμένουν να υποστηρίζουν ότι δεχθήκαμε αμαχητί το Μνημόνιο, είπαμε «ναι» σε όλα χωρίς να προβάλουμε καμία αντίσταση, σηκώσαμε τα χέρια ψηλά.
Με τη φράση που μπήκε, ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν μπορεί να είναι αναιτιολόγητες, αφαιρέθηκε αυτόματα η δυνατότητα να υπερισχύουν των συλλογικών.
Τώρα απομένει η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου που πρέπει να γίνει εντός ενός μηνός κι εκεί θα δώσουν εξετάσεις όλοι εκείνοι οι υπουργοί και βουλευτές που είχαν βγει εναντίον της Λούκας Κατσέλη.
Στο μπλοκ που ήταν κατά της υπουργού Εργασίας είχαν συστρατευτεί τράπεζες, γνωστά επιχειρηματικά συμφέροντα και εκδότες!
Αντίθετα με το κλίμα που είχε δημιουργηθεί, δεν ήταν η «τρόικα» εκείνη που δημιούργησε το πρόβλημα… Και ο νοών νοείτω…