Συνεργασία με FATF για την καταστολή ξεπλύματος χρήματος

Η FATF αναγνώρισε ότι έχουν γίνει βήματα στην κατεύθυνση βελτίωσης του συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ενδυνάμωσης της αποτελεσματικότητας της Επιτροπής Καταπολέμησης του Ξεπλύματος Χρήματος και της επαρκούς ποινικοποίησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Όμως η FATF διαπίστωσε ότι παραμένουν στρατηγικές ελλείψεις, μεταξύ άλλων:

– Στους μηχανισμούς και τις διαδικασίες για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από την τρομοκρατία (Απόφαση 1373/2001 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ).

– Στην αποτελεσματικότητα της Επιτροπής Καταπολέμησης του Ξεπλύματος Χρήματος και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας (του ελληνικού FIU).

Περιέργως η Τράπεζα της Ελλάδος, που συμμετέχει σ’ αυτήν την Επιτροπή (νόμος 3691/2008, άρθρο 7), όρισε έναν χαμηλόβαθμο υπάλληλό της, με ολιγόχρονη υπηρεσία, ως μέλος της, τον Αντώνη Βλυσίδη, αντικαθιστώντας το υψηλόβαθμο μέχρι τώρα στέλεχός της Θεμ. Αντωνίου.

Έτσι όμως υποβαθμίζεται η επιτροπή, η οποία αποτελεί το στρατηγείο αντιμετώπισης του σημαίνοντος αυτού προβλήματος στη χώρα μας.


Σχολιάστε εδώ