Στη σκαλωσιά…

#Η «τρόικα» κυβερνά τη χώρα, ενώ το ΔΝΤ απαίτησε -και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αποδέχθηκε- να τοποθετηθεί σε κάθε υπουργείο υπεύθυνος που θα ενημερώνει τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για την πορεία υλοποίησης των 10 εντολών που άφησαν πίσω τους οι τροϊκανοί. Και το σύνολο της εφαρμογής των όρων του Μνημονίου της ντροπής θα συντονίζει προσωπικά ο κ. Παπανδρέου. Πόσοι, επιτέλους, κυβερνούν αυτόν τον τόπο;
#Οι υπουργοί μας πάντως δεν πολυκατάλαβαν τον ρόλο των «υπευθύνων» και αντιμετώπισαν τον νέο θεσμό -των επιτηρητών- είτε με πλήρη αδιαφορία είτε με ενόχληση. Στο Υπουργικό Συμβούλιο όμως τσιμουδιά…
#Ό,τι μπορεί κάνει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη ώστε να διασωθεί ο θεσμός των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Σαφείς όμως οι όροι του Μνημονίου της ντροπής και της υποταγής. Και αμείλικτοι. Εύλογο το ερώτημα του καθηγητή Αλ. Μητρόπουλου: Στη χώρα μας είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις όπου υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία. Άρα οδηγούμαστε ολοταχώς προς τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.
# «Προγραμμένες» από το Μνημόνιο της ντροπής και οι επικουρικές συντάξεις καθώς στόχος είναι η ολική εξαθλίωση. Ελάχιστα ασφαλιστικά ταμεία στις αναλογιστικές μελέτες θα αποδείξουν ότι είναι ικανά χωρίς κρατική επιχορήγηση να χορηγούν επικουρικές συντάξεις. Λεπτομέρειες θα γνωρίζουμε έως τον Απρίλιο. Τη ζοφερή αυτή προοπτική δεν διαψεύδει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης – εξαιρετικός γνώστης του ασφαλιστικού ζητήματος.
#Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Νταλάρα υποστηρίζει ότι είναι ανάγκη να εξεταστούν οι περίπου 45.000 αιτήσεις ασύλου που έχουν συσσωρευτεί στις αρμόδιες υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια. Η κ. Νταλάρα αναφέρει ότι «πολλοί από τους μετανάστες δεν βρίσκονται στην Ελλάδα από επιλογή, αλλά από ανάγκη, καθώς δεν μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια στον τόπο τους». Παρόμοια θέση είχε εκφράσει και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ποιος θα εμποδίσει τη μετανάστευση όσων τη δικαιούνται, μυστήριο. Κατά τ’ άλλα, όλο καταγγελίες για τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται.
#Στο Παρίσι για μία βδομάδα ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης, διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του Μνημονίου οικονομικές, κοινωνικές, εργασιακές. Τα συμπεράσματα τραγικά, οι προοπτικές αδιέξοδες και πουθενά φως στο τούνελ.
#«Λίγες οι νέες θέσεις εργασίας, αμέτρητοι οι άνεργοι». Η διαπίστωση ανήκει στη διοίκηση του ΟΑΕΔ. Ο διοικητής Ηλίας Κικίλιας ευελπιστεί τα προγράμματα για διατήρηση των θέσεων εργασίας να αποδώσουν. Τα λουκέτα όμως συνεχίζονται με επιταχυνόμενο ρυθμό, καθώς η ύφεση διάλυσε μικρομάγαζα και καταστήματα. Όπως είπε και η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου: «Ο Θεός να μας βοηθήσει».
#Κάποιοι ανησυχούν, κάποιοι χαίρονται με την απόφαση του κορυφαίου μας Μίκη Θεοδωράκη να ανακοινώσει την 1η Δεκεμβρίου την ίδρυση Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών. Ανησυχεί ο μεγάλος Έλληνας και δεν μασά τα λόγια του ούτε καταπίνει τις ανησυχίες του για το μέλλον του τόπου και του λαού. Ίσως γι’ αυτό τα «μνημονιακά» μέσα πνίγουν τη φωνή του.
# «Μας οδηγούν στη χρεοκοπία κυβέρνηση και ”τρόικα”», προβλέπει το ΠΑΜΕ που θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις των οργανώσεων όπου έχει την πλειοψηφία. Η καταδίκη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πάντα στην ημερήσια διάταξη.


Σχολιάστε εδώ