στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους είναι αυτή που δίνει τον τόνο, όχι μόνο στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και στο σύνολο των ευρωαγορών. Και είναι τέτοια η συγκυρία, που ακόμα και στην πιο φτηνή αγορά της Ευρώπης, την ελληνική, οι αγοραστές σπανίζουν και οι επενδυτές είναι γενικώς φειδωλοί στις κινήσεις τους!

• Τα δεδομένα είναι απλά: Το ΧΑ είναι σήμερα το φτηνότερο στην Ευρώπη. Έχει μονοψήφιο P/E, ενώ είναι και κατά πολύ φτηνότερο όχι μόνο των υπολοίπων ανεπτυγμένων αγορών αλλά και αυτών ακόμα των… γειτονικών μας αγορών. Ακόμα κι αυτό το δεδομένο όμως δεν φτάνει για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μεγάλων θεσμικών, τουλάχιστον όχι στα επίπεδα και πάντως όχι στις τιμές στις οποίες τίθενται σε διαπραγμάτευση σήμερα οι κυριότερες εισηγμένες.

• Ουσιαστικά οι ξένοι σορτάρουν το ΧΑ, πιέζουν ακόμα χαμηλότερα τις αποδόσεις των μετοχών, πρωτίστως των τραπεζών και των κρατικά ελεγχόμενων εταιρειών που τους ενδιαφέρουν. Γνωρίζουν πολύ απλά πως μπορούν να πάρουν τα χαρτιά που θέλουν ΑΚΟΜΑ πιο φτηνά σε σχέση με σήμερα, αφού ούτως ή άλλως δεν υπάρχει αντίπαλον δέος, δεν υπάρχει κανείς να τους κοντράρει και να κρατήσει άμυνα στην αγορά…

• Το σίγουρο είναι ένα: Πρακτικά, σχεδόν μία εβδομάδα πριν από την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών και μέχρι σήμερα έχει συμπληρωθεί ένας μήνας σχεδόν αδιάλειπτης πτώσης για την αγορά, με τις τράπεζες να αποτελούν τον αδύναμο κρίκο, παρότι οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων που ολοκληρώθηκαν το διάστημα αυτό ήταν επιτυχημένες και τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου όσων ανακοίνωσαν ήδη ΔΕΝ έκρυβαν αρνητικές εκπλήξεις, τουλάχιστον για όσους καταλάβαιναν ή ήξεραν την πραγματικότητα.

• Σε αυτό το πλαίσιο το να μιλάει κανείς για επενδυτική στρατηγική φαντάζει τουλάχιστον άτοπο, ιδίως όταν ΔΕΝ απευθύνεται σε ιδιώτες μικροεπενδυτές, που πολύ απλά ΔΕΝ υπάρχουν. Οι θεσμικοί προφανώς γνωρίζουν τι πράττουν πολύ καλύτερα από εμάς…

ΥΓ.: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προσπαθεί να προλάβει τα χειρότερα, βλέποντας τις συνεχείς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και το διαφαινόμενο σχέδιο πολλών μεγαλομετόχων να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο εκ του νόμου ποσοστό και να πάρουν εκτός αγοράς τις εταιρείες. Στόχος της Επιτροπής, η αύξηση του ποσοστού μετοχών με το οποίο μια εισηγμένη μπορεί να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση και απόσυρση μετοχών της από το χρηματιστήριο σε 95% από 90% σήμερα. Οψόμεθα…


Σχολιάστε εδώ