Ρήξη στη ΔΑΚΕ!
Οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ Γ. Κακαριάρης, Ν. Κωστόπουλος, Αλ. Κομίνης, Μ. Τριανταφυλλίδης, Ευάγγ. Πάλλης και Σωτ. Τσώνης συνεδρίασαν πρόσφατα ως «άτυπο προεδρείο» της ΔΑΚΕ μετά τη διαπίστωση ότι η παράταξη «διανύει τη χειρότερη περίοδο της συνδικαλιστικής της παρουσίας». Θέτουν θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ Βαγγέλη Μπουζούλα. (Σ.σ.: Ο οποίος αρνήθηκε να παραβρεθεί στη σύσκεψη)
Δηλώνουν ότι δεν αποδέχονται την παραίτηση από το αξίωμα του προέδρου της ΔΑΚΕ του ευρωβουλευτή πια της ΝΔ Κώστα Πουπάκη.
Στη συνεδρίαση είχε συναινέσει και ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΔΑΚΕ Γ. Τσαλικάκης, όμως δεν συμμετείχε σ’ αυτήν για λόγους υγείας, ενώ σημειώνεται ότι ο κ. Τσώνης αποχώρησε πριν από τη λήξη της συνεδρίασης.
Η δεύτερη σε δύναμη συνδικαλιστική παράταξη είναι προφανές ότι οδηγείται σε αδιέξοδα και διάλυση αν δεν ληφθούν αμέσως πρωτοβουλίες για αποκατάσταση της ομαλότητας. Ήδη πολλά στελέχη της ΔΑΚΕ αποδίδουν ευθύνες είτε στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είτε στη Γραμματεία Συνδικαλιστικού, ενώ αρκετοί θεωρούν ότι ευθύνες έχει και ο κ. Πουπάκης, ο οποίος αποχωρώντας δεν φρόντισε να κινήσει διαδικασίες για την ομαλή αντικατάστασή του.
Σύμφωνα με εμπιστευτικό σημείωμα που παραδόθηκε στον κ. Μπουζούλα και πιθανότατα είναι σε γνώση των μελών του Συνδικαλιστικού της ΝΔ, οι συνδικαλιστές που είχαν την πρωτοβουλία να συγκαλέσουν συνεδρίαση ως προεδρείο της ΔΑΚΕ αποφάσισαν να αναλάβουν δράσεις και παρεμβάσεις για την ταχεία αντιμετώπιση των δομικών δυσλειτουργιών της παράταξης, αναγνωρίζοντας ότι «η σημερινή εικόνα της ΔΑΚΕ χαρακτηρίζεται από την έλλειψη κεντρικής συνδικαλιστικής κατεύθυνσης».
Κριτική σκληρή από τους συγκεκριμένους συνδικαλιστές ασκείται και για τη σημερινή εικόνα της ΔΑΚΕ. Όπως αναφέρουν στο έγγραφό τους:
«Η παράταξη χαρακτηρίζεται από έλλειμμα παραγωγής πολιτικοσυνδικαλιστικού λόγου και προτάσεων προς την κοινωνία, ερασιτεχνικό σχεδιασμό στη λειτουργία της με αποτέλεσμα τη μείωση της δύναμής της σε εκλογικά συνδικαλιστικά συνέδρια, εμπλοκή σε διενέξεις με άλλες παρατάξεις όχι πάντα για τη διαφορετικότητα της συνδικαλιστικής άποψης, ανύπαρκτες συνεδριάσεις του οργάνου για ανταλλαγή απόψεων και καθορισμού των θέσεων της παράταξης στη ΓΣΕΕ, διάρρηξη της επικοινωνίας με πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις κ.λπ.».
Οι συνδικαλιστές αυτοί της ΔΑΚΕ καλούν τον κ. Τσαλικάκη, που εκτελεί χρέη αναπληρωτή προέδρου της παράταξης, να συγκαλέσει αμέσως τα συλλογικά όργανα και ειδικότερα την Κεντρική Επιτροπή για την εκλογή προέδρου της ΔΑΚΕ, όπως προβλέπει υποχρεωτικά ο Κανονισμός Λειτουργίας, γιατί οι ημερομηνίες και οι προθεσμίες που μπορεί να το πράξει είναι ασφυκτικές (μέχρι 8/1/2011).
Στην τόσο σοβαρή αυτή σύσκεψη δεν παραβρέθηκαν ο κ. Μπουζούλας, όπως προαναφέραμε, ο κ. Τσαλικάκης για λόγους υγείας, ο κ. Φ. Κολεβέντης για άγνωστο λόγο και ο κ. Μ. Πεπόνης για λόγους υγείας. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ποιες είναι οι πρακτικές επιπτώσεις από την απόφαση για άρση της εμπιστοσύνης των πέντε στο πρόσωπο του κ. Μπουζούλα ή τι ακριβώς σημαίνει η μη αποδοχή της παραίτησης του κ. Πουπάκη. Οι δύο ομάδες βρίσκονται σε πλήρη ρήξη και μάλιστα η καθεμιά αμφισβητεί τη νομιμότητα της άλλης και ίσως το αδιέξοδο αρθεί αν ο κ. Τσαλικάκης, υπό την ιδιότητα του αναπληρωτή προέδρου, συγκαλέσει το συντομότερο την Κεντρική Επιτροπή της ΔΑΚΕ, που ως πιο πολυπληθές σώμα, μπορεί να δώσει απαντήσεις στην κρίση που ξέσπασε και μάλιστα σε ένα τόσο κρίσιμο διάστημα για τους εργαζόμενους.
Σημειώνεται ότι ο κ. Μπουζούλας κατηγορείται για λήψη προσωπικών αποφάσεων ερήμην της παράταξης σε διορισμούς εκπροσώπων σε διοικητικά συμβούλια προσώπων εκτός ΔΑΚΕ ή χωρίς να προηγηθεί συνεδρίαση που να αποφασίζει την επιλογή των προσώπων αυτών. Στον κ. Τσαλικάκη αναγνωρίζουν μόνο την αρμοδιότητα για τοποθέτηση μελών της παράταξης σε συμβούλια και επιτροπές. Είναι προφανές ότι ή σύντομα πρέπει να δοθεί λύση ή η παράταξη θα βρεθεί στα όρια της διάλυσης.