Πράξη συνείδησης ή «φτύσιμο» 800.000 συμπολιτών;

Είναι αληθώς η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία του τόπου που η ανεξαρτητοποίηση βουλευτών δεν έχει να κάνει μόνο με τις ψήφους που έλαβε ο βουλευτής, αλλά και με τις ψήφους που έλαβε –λόγω άμεσης εκλογής– ο αρχηγός, ο πρόεδρος του κόμματος σε προηγηθείσες εσωκομματικές διαδικασίες.

Η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα δεν μπορεί παρά να συνιστά πράξη συνείδησης.
Εάν δεχθούμε ότι το ίδιο ισχύει και για την ανεξαρτητοποίηση, αναπόφευκτα θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι ενυπάρχει και συνυπάρχει το στοιχείο του «ίδιου οφέλους».
Όχι προοπτικά και μεσομακροπρόθεσμα, αλλά στον τρέχοντα χρόνο της πράξης και για όσο διάστημα θα ακολουθήσει μέχρι τις –κάθε φορά– επόμενες εκλογές.

Ασφαλώς η κάθε περίπτωση έχει, πρέπει να έχει και το στοιχείο της «εξατομίκευσης», συναρτώμενο και από άλλες αναγκαίες παραμέτρους. Όμως, σε κάθε περίπτωση, πράξη συνείδησης δεν αποτελεί, με την καθαρή και αποστομωτική έννοια του όρου, όπως η παραίτηση (που δεν συνιστά πράξη φυγής, αλλά οδηγεί σε δύσβατους και ανηφορικούς δρόμους, με το όποιο τίμημα…).

Πρόσφατα, στην «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη πληροφορηθήκαμε τον λόγο εκείνο για τον οποίο η κ. Ντόρα Μπακογιάννη πήρε των ομματιών της. Και ο λόγος αυτός είναι η… κρίση (!) που εδώ και έναν χρόνο βιώνουμε… «Μπούρδες», όπως (καλή του ώρα) θα έλεγε και ο Στ. Μάνος, στην… –κατά Θ. Πάγκαλο– χώρα της… «παπάρας!»

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη επέλεξε να γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της την, ακόμη πρόσφατη, εντολή των 800.000 συμπολιτών μας, πολύ μεγάλο μέρος των οποίων την υπερψήφισε.
Ναι, το πληροφορηθήκαμε επιτέλους! Αυτομόλησε λόγω… κρίσης! Που έφερε τα πάνω κάτω, που άλλαξε «τα πάντα όλα», και άρα θα ήταν αδύνατον να μην αλλάξει και η ίδια.
Δηλαδή, αν δεν μας είχε προκύψει η «τρόικα», θέλει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη να πιστέψουμε, να πάρουμε στα σοβαρά τον ισχυρισμό της αυτό, και άρα να δεχθούμε ότι θα… υπηρετούσε κανονικά τη θητεία της;

Όχι βέβαια. Ούτε η ίδια δεν θα μπορούσε να πιστεύει ότι την… πιστεύουμε. Η κίνησή της ήταν προδιαγεγραμμένη, όχι όμως πριν από τις εσωκομματικές εκλογές, αφού αυτές θεωρούσε… ότι θα τις κέρδιζε διά περιπάτου. Προδιεγράφη ευθύς με την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά, πέρα από κάθε επιφύλαξη.

Ωσαύτως και περί των κ. Αυγενάκη, Κοντογιάννη και όσων ενδεχομένως ακολουθήσουν.
Γιατί αν η αγωνία τους δεν ήταν… η κ. Ντόρα Μπακογιάννη –και μολονότι τόσες και τέτοιες εσωκομματικές διαδικασίες ουδέποτε διέθετε η ΝΔ– θα επέλεγαν άλλα να πουν. Όχι για να φύγουν, αλλά για να μείνουν, αφού τόσο πολύ πόνεσαν την παράταξη.
Όμως, ξέχωρα από το γεγονός ότι δεν πείθουν, προσπέρασαν εύκολα και την «ειδική» ψήφο 800.000 συμπολιτών μας (και όχι μόνο εκείνες που τους έστειλαν στη Βουλή, πρόδηλα ως βουλευτές της ΝΔ).

Σ. Κ.


Σχολιάστε εδώ