Παλιό υλικό η Ντόρα

Παράλληλα οι πολίτες εμφανίζονται να αμφισβητούν τόσο το «περιεχόμενο» όσο και την «αποτελεσματικότητα» του πολιτικού εγχειρήματος της Ντόρας Μπακογιάννη. Το νέο κόμμα περιορίζεται στο 2,4% κι αυτό μάλιστα σε μετεκλογική περίοδο, οπότε διαχρονικά υπάρχει κάμψη της πολιτικής έντασης και οι ερωτώμενοι απαντούν πιο ελεύθερα. Που σημαίνει ότι στις εθνικές εκλογές, όταν θα επικρατήσει «πόλωση», το ποσοστό θα συρρικνωθεί και το πολυπόθητο 3% για την είσοδο στη Βουλή θα δείχνει άπιαστο όνειρο.
«Αχίλλειος πτέρνα» για την κ. Μπακογιάννη αναδεικνύεται, όπως αναμενόταν, η πολύχρονη παρουσία της στην πολιτική σκηνή, που λειτουργεί υπονομευτικά στην προσπάθειά της να πείσει την κοινωνία ότι φέρνει κάτι νέο στην πολιτική. Το 82,6% πιστεύει ότι αποτελεί μέρος του πολιτικού κατεστημένου και μόνο το 14,1% θεωρεί ότι είναι μέρος της ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού.
Αναμενόμενες είναι και οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα για το αν η Δημοκρατική Συμμαχία είναι πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ ή τη Νέα Δημοκρατία. Το 37,3% θεωρεί ότι είναι πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ (αποτέλεσμα της στήριξης που προσέφερε στο θέμα του Μνημονίου), το 27,4% ότι είναι πιο κοντά στη ΝΔ και το 17,1% ότι δεν είναι κοντά σε κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ένα 14,8%… αγνοεί τις θέσεις της κ. Μπακογιάννη. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις των ψηφοφόρων των κομμάτων: Το 35,1% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι είναι πιο κοντά στο… ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια άποψη έχει το 50,9% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας και το 35,4% του ΚΚΕ.
Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν επενδύει μακροπρόθεσμα στο νέο κόμμα, αφού στο ερώτημα αν μπορεί να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα της χώρας το 75,4% απαντά «όχι» και «μάλλον όχι» και μόνο το 21,1% «ναι» και «μάλλον ναι».


Σχολιάστε εδώ