Πίσω από τα χαμόγελα, απογοήτευση

Να ορίσει, δηλαδή, το ιδεολογικό περίγραμμα και ταυτόχρονα να προσδιορίσει τα όρια του χώρου στον οποίο θα στεγάσει τους «απογοητευμένους» από τα άλλα κόμματα, κυρίως δε από τα κόμματα εξουσίας. Ούτως ή άλλως, η ιδρυτική διακήρυξη της Δημοκρατικής Συμμαχίας δεν φέρνει τίποτα νέο και πρωτοποριακό, ώστε να κινητοποιήσει ανενεργές δυνάμεις της κοινωνίας. Άλλωστε από τις πρώτες κινήσεις γίνεται φανερό ότι το «προσκλητήριο» της κ. Μπακογιάννη έχει αποδέκτες τα στελέχη και τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Παραμονές της επίσημης εξαγγελίας η κ. Μπακογιάννη δήλωνε ότι δεν θα πρόκειται για κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά για «κίνημα διακυβέρνησης», ωστόσο μετά την κριτική που της ασκήθηκε ότι στόχος της είναι η εξουσία και δευτερευόντως η κυβερνητική συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ έκανε στροφή 180 μοιρών. Έσπευσε να… διευκρινίσει ότι στόχος της είναι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων (εξαίρεσε πάντως τη Νέα Δημοκρατία) και όχι οι υπουργικές καρέκλες! Γεγονός που καταδεικνύει την έλλειψη στρατηγικής και την προχειρότητα με την οποία «στήθηκε» το νέο κόμμα. Οι διαβεβαιώσεις της αντιμετωπίσθηκαν με τη… δέουσα καχυποψία και αμφιβολία, γεγονός που την υποχρέωσε να εξειδικεύσει έτι περισσότερο τις προθέσεις της, προσθέτοντας ότι μέχρι τις εθνικές εκλογές δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κανένα κόμμα, το ΠΑΣΟΚ δηλαδή. Εμφανίζεται όμως αποφασισμένη να στηρίξει κυβερνητικές αποφάσεις με τις οποίες θα προωθούνται αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. «Οι επιθέσεις φιλίας που κάνει προς το ΠΑΣΟΚ αποπροσανατολίζουν τους οπαδούς της και θολώνουν το στίγμα της», σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές, οι οποίοι επισημαίνουν παράλληλα ότι «αυτήν τη δουλειά άλλωστε την κάνει μια χαρά ο ΛΑΟΣ».
Απορίες και ερωτήματα προκάλεσε το περιεχόμενο της ιδρυτικής διακήρυξης. Κείμενο ιδεολογικά «ισχνό» και πολιτικά συγκεχυμένο, με εμφανείς αδυναμίες και ελλείψεις. Αντίθετα απʼ ό,τι θα περίμεναν οι… επίδοξοι οπαδοί της η κ. Μπακογιάννη δεν κατέθεσε συγκεκριμένο πλαίσιο θέσεων για τα κρίσιμα ζητήματα όπως π.χ. οικονομία, εξωτερική πολιτική, περιβάλλον, κοινωνία, υγεία κ.ά. Περιορίσθηκε σε μια συρραφή προτάσεων οι οποίες υπάρχουν είτε στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είτε σε αυτό της ΝΔ. Από το επιτελείο της ανέφεραν ότι οι θέσεις του κόμματος θα εξειδικευθούν το προσεχές διάστημα και μέχρι την άνοιξη του 2011, οπότε και προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί συνέδριο. Αρνητικά σχόλια μεταξύ των καραμανλικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η προσπάθειά της να παρουσιάσει ως «προσωπικό επίτευγμα» το βέτο για τα Σκόπια στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. «Αν δεν ήταν ο Κ. Καραμανλής, τα Σκόπια σήμερα θα ήταν μέλος του ΝΑΤΟ», σημείωναν και προέτρεπαν τους δημοσιογράφους να δουν «το βίντεο από εκείνη τη συνέντευξη του τότε πρωθυπουργού και το… απογοητευμένο ύφος της Ντόρας για τις εξελίξεις»!
Παρά τις εργώδεις προσπάθειες που η ίδια κατέβαλε τους προηγούμενους μήνες, το εγχείρημά της δεν φαίνεται να προκαλεί… ρίγη συγκίνησης στην ελληνική κοινωνία. Η γενική κινητοποίηση (μισθώθηκαν λεωφορεία) και στις τέσσερις άκρες της επικράτειας έφερε στο «Μπάντμιντον» μετά βίας 4.000 άτομα. Μεταξύ αυτών πολιτευτές και πολιτικούς σε αποστρατεία (Γ. Καλός, Σοφ. Καλαντζάκου, Γ. Παπαγεωργίου κ.ά.), κομματικά στελέχη που… διέπρεψαν επί αρχηγίας Κ. Μητσοτάκη (Κυρ. Γριβέας, Αντ. Σγαρδέλης κ.ά.), πρόσωπα που κατείχαν κρατικές θέσεις την τριετία 1990-93 κ.λπ. Έλαμψαν διά της απουσίας τους προσωπικότητες από τον πολιτικό, οικονομικό και επιστημονικό χώρο, ωστόσο η εκδήλωση είχε… «γκεστ σταρ»: τον Χρ. Μαυρίκη, γνωστό από την πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών που «σημάδεψε» την πρωθυπουργία του κ. Μητσοτάκη. Από το επιτελείο της υποστηρίζουν ότι οι επώνυμοι θα αρχίσουν να… «συρρέουν» στις τάξεις του νέου κόμματος τους επόμενους μήνες και ότι η εκδήλωση της περασμένης Κυριακής απευθυνόταν στους απλούς πολίτες! Παρά ταύτα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Μπακογιάννη ήταν προβληματισμένη και απογοητευμένη από την περιορισμένη ανταπόκριση του κόσμου. Την ίδια στιγμή, μέλη του νεοσύστατου κόμματος παραδέχονται ότι όλα αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν βοηθούν την προσπάθεια που γίνεται ώστε η Δημοκρατική Συμμαχία να εμφανισθεί ως ένα σύγχρονο κόμμα απαλλαγμένο από τις «ασθένειες» των παλαιών κομμάτων. Άποψη την οποία δεν φαίνεται να ασπάζεται η ίδια και στο παρασκήνιο εντείνει τις προσπάθειές της να πείσει κι άλλους βουλευτές να εγκαταλείψουν το «μαντρί». Ως… δέλεαρ τους προτάσσει μάλιστα το ότι εντασσόμενοι στο κόμμα και στηρίζοντας την κυβέρνηση θα βρεθούν πιο κοντά στις δομές της εξουσίας, που σημαίνει ότι θα έχουν τη δυνατότητα για κάποια «ρουσφέτια» και στην καλύτερη περίπτωση σε δεδομένη στιγμή μπορεί ακόμη και να πάρουν υπουργείο.
ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΝ από την εκδήλωση ο Κ. Μητσοτάκης αλλά και τα άλλα μέλη της ευρύτερης οικογένειας. Σκοπίμως, είναι προφανές. Θέλοντας να δείξει ότι πρόκειται για προσωπική πρωτοβουλία και για να μην ξυπνήσει στους πολίτες μνήμες της τριετίας 1990-93. «Ήταν λίγο άρρωστος, μπορεί και να μην ήθελε να πάει», ήταν η εξήγηση που έδωσε την επομένη ο Κυρ. Μητσοτάκης για την απουσία του πατέρα του από το «Μπάντμιντον».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε εκφράσει επιφυλάξεις για το εγχείρημα. Φέρεται μάλιστα να είπε στην κ. Μπακογιάννη ότι «αν πρόκειται να κάνεις ένα κόμμα του 5% με 7%, καλύτερα να μην το κάνεις, να καθίσεις σπίτι και να αφοσιωθείς στην οικογένειά σου».
Ο κ. Μητσοτάκης ήταν της άποψης ότι μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας θα είχε ένα Κίνημα Πολιτών που θα μπορούσε να συσπειρώσει τις δυνάμεις της κοινωνίας που έχουν πάρει οριστικά αποστάσεις από την κεντρική πολιτική και τα κόμματα. Κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο Κυρ. Μητσοτάκης θα παραμείνει στη Νέα Δημοκρατία και δεν θα προσχωρήσει στο νέο κόμμα.


Σχολιάστε εδώ