Ο ΟΗΕ θέλει άρον άρον κλείσιμο του Κυπριακού

Το κλείσιμο και «νότος»…

Ο Γ.Γ. τονίζει στην έκθεσή του ότι: «Οι κοινοβουλευτικές εκλογές στον νότο (έτσι αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία) έχουν προγραμματισθεί για τον Μάιο, ενώ εκλογές θα διεξαχθούν στην Τουρκία τον Ιούνιο». Αφού επισημαίνει ότι η διεξαγωγή εκλογών δεν προσφέρεται για συμβιβασμούς, προειδοποιεί ότι: «Αν ουσιαστική συμφωνία για όλα τα κεφάλαια δεν μπορεί να ολοκληρωθεί προ του εκλογικού κύκλου, οι συνομιλίες μπορεί να μπουν σε εκκρεμότητα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι διαπραγματεύσεις να πληγούν θανάσιμα». Και καταλήγει ότι την ευθύνη για το ναυάγιο θα την έχουν αποκλειστικά οι ηγέτες των δυο Κοινοτήτων.

Το νέο ραντεβού

Συνεπώς το ραντεβού της Γενεύης στις 25 με 26 Ιανουαρίου δεν είναι και τόσο αθώο όσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας θέλει να πιστεύει. Υπάρχει, άλλωστε, και η φράση του Γ.Γ. του ΟΗΕ στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης στις 18 του μήνα, ότι οι προσπάθειες των δύο ηγετών ως τον Ιανουάριο, όταν θα γίνει το νέο ραντεβού, θα καθορίσουν και τα επόμενα βήματα των Ηνωμένων Εθνών. Στην έκθεσή του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αφενός θέλει πρόοδο ως τη συνάντηση της Γενεύης, αφετέρου ζητά ακόμη και την επίτευξη συμφωνίας, διαφορετικά, όπως ισχυρίζεται, οι συνομιλίες θα πληγούν θανάσιμα. Και αφήνει ανοικτή την επιλογή, για να σωθούν οι συνομιλίες, της δικής του επιδιαιτησίας ή της διεθνούς διάσκεψης. Ανοικτή είναι ακόμη και η πιθανότητα του ναυαγίου, που θα δώσει λαβή στην Τουρκία και στη Βρετανία να θέσουν σε λειτουργία το σχέδιο Β. Δηλαδή της αναγνωρίσεως του ψευδοκράτους μέσω των μουσουλμανικών χωρών και της ανάδειξής του σε Ταϊβάν μέσω της ψήφισης του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο.

Άλλα έλεγε ο Χριστόφιας

Τα όσα πάντως αναφέρονται στην έκθεση του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών δεν συνάδουν προς όσα ισχυρίστηκε ότι συμβαίνουν ή συνέβησαν στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Χριστόφιας την περασμένη Τρίτη ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων. Η ιδιοκτησία παραμένει κυπριακή, όμως μέσω αυτής της διαδικασίας η Τουρκία αθωώνεται και διευκολύνεται η ενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ.

Να πάει σπίτι του

Εκτός δε των ανωτέρω, που σχολιάζονται ήδη αρνητικά από τα κυπριακά κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ και του Προέδρου Χριστόφια, που επιφυλάχθηκαν να μελετήσουν την έκθεση και μετά να τοποθετηθούν, θύελλα αντιδράσεων προκαλούν οι αναφορές του Γ.Γ. του ΟΗΕ στον ρόλο των κομμάτων και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στην Κύπρο, που δημιουργούν, όπως τονίζει, αρνητικό κλίμα και κατά την άποψή του θα πρέπει να σταματήσουν αυτήν τους την τακτική. Η θέση αυτή είναι συνέχεια της δήλωσής του μετά την τριμερή της 18ης Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη, όταν κάλεσε τους ηγέτες των δύο Κοινοτήτων να αποφεύγουν δηλώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις που δημιουργούν αρνητικό κλίμα και να αναδεικνύουν μόνο τα θετικά των προσπαθειών για λύση! Πίσω από τη θέση αυτή του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι βλέπουν ότι βρίσκεται ο σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γ. Ομήρου. Όπως είπε ο κ. Ομήρου, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει περάσει τα όρια και οι αναφορές του στρέφονται εναντίον των κομμάτων της Κύπρου και της ελευθεροτυπίας. Και επέρριψε ευθύνες και προς τον κ. Ντάουνερ. Το ίδιο έπραξε και το ΔΗΚΟ μέσω των στελέχων του, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκος Ερωτοκρίτου κάλεσε τον κ. Ντάουνερ να πάει σπίτι του!


Σχολιάστε εδώ