ΞΕΣΠΑΣΕ ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΤΑΜΕΙΟ»

Τα κενά και οι πολλές ασάφειες που εντόπισαν τα συνοδικά μέλη στην οικονομική πολιτική που σχεδίαζαν να εφαρμόσουν οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου στις οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ) «άναψαν τα αίματα» στο συνοδικό κτίριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συνεδριάσεις της Συνόδου για τον μήνα Νοέμβριο το ενδιαφέρον μονοπώλησε ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς. Οι αρχιερείς απόρησαν με τον «ερασιτεχνικό», όπως έλεγαν, προϋπολογισμό που τους πρότεινε η ομάδα των τεχνοκρατών της Εκκλησίας να υπογράψουν. «Παρέδωσαν ένα σχέδιο προϋπολογισμού που, αν όχι με μαθηματική ακρίβεια, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ρίξει το καράβι έξω. Όταν την επόμενη χρονιά με την κρίση που πλήττει τους πάντες, ο κόσμος περιμένει πολύ περισσότερα από την Εκκλησία δεν είναι καιρός για… πειράματα στα οικονομικά της Συνόδου», εκμυστηρεύτηκε σε συνεργάτες του έμπειρος Μητροπολίτης.

Την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης δόθηκε από την ΕΚΥΟ στα μέλη της Συνόδου το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2011. Αντικρίζοντας τις ασάφειες και τα κενά που περιείχε, τα μέλη της Συνόδου κάλεσαν τον διευθυντή των Οικονομικών κ. Αντώνη Ζαμπέλη να δώσει την επόμενη μέρα σαφείς εξηγήσεις για την οικονομική πολιτική που είχε χαράξει με τους συνεργάτες του για το προσεχές δωδεκάμηνο.

Ισχνές εξηγήσεις

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, παρότι πίστευε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού θα ήταν μια τυπική διαδικασία, εντούτοις λίγο έλειψε να δει να τινάζονται τα πάντα στον αέρα! Ο κ. Ζαμπέλης παρουσιάστηκε ενώπιον της Ιεράς Συνόδου και προσπάθησε να δώσει τα δικά του επιχειρήματα. Όμως οι Μητροπολίτες, όπως ψιθυρίζεται στους διαδρόμους της Συνόδου, δεν πείστηκαν από τις «ισχνές», όπως τις χαρακτήρισαν, εξηγήσεις του. Στον προϋπολογισμό λέγεται πως προβλέπονταν πολύ μεγάλες μειώσεις σε μισθώματα ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές με μεγάλη εμπορική αξία. Ακόμη προτείνονταν και παραχωρήσεις οικοπέδων για πολυετή (για πολλές δεκαετίες για την ακρίβεια) μίσθωση σε επιχειρηματίες που έχουν εκφράσει μεγάλο ενδιαφέρον για να τα εκμεταλλευτούν. Το επιχείρημα που προτάθηκε από τους ανθρώπους της ΕΚΥΟ ήταν πως οι συγκεκριμένες κινήσεις είναι επιβεβλημένες λόγω της κρίσης που υπάρχει στην αγορά, διαφορετικά «δεν βγαίνει» το ταμείο της Εκκλησίας με βάση τις υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφτούν. Κάτι όμως που δεν φαίνεται να έπεισε τους συνοδικούς, που φοβούμενοι τυχόν νομικές συνέπειες αν έδιναν ευθύς αμέσως την έγκρισή τους, προτίμησαν να μεταθέσουν την ευθύνη στο σύνολο της Ιεραρχίας

Αμίλητος ο Αρχιεπίσκοπος

Τα μέλη της Συνόδου, αφού δεν καλύφθηκαν από τους λόγους που τους εξέθεσε ο κ. Ζαμπέλης και φάνηκε ότι δεν πείθονταν για ποιο λόγο θα έπρεπε να δώσουν ένα μεγάλο ποσοστό της περιουσίας για «ένα κομμάτι ψωμί», όπως έλεγαν, επέλεξαν τη μέση λύση. Να στείλουν το σχέδιο του προϋπολογισμού σε όλους τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος και αφού το μελετήσουν να εκφράσουν εγγράφως τη γνώμη τους. «Αν η πλειοψηφία είναι σύμφωνη, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να υπογράψουμε», φέρεται να είπε μέλος της Συνόδου στους παρευρισκομένους. Ο πρόεδρος της Συνόδου, ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή παρέμενε αμίλητος, υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός είναι ένα θέμα που πάντοτε εγκρίνεται από τα δώδεκα μέλη της Συνόδου. «Φάνηκε ότι δεν ήθελε να εμπλακεί σε αυτή τη διαφωνία και επιδίωξε να στηρίξει εμμέσως τους συνεργάτες του στην ΕΚΥΟ. Όταν όμως πολλοί Μητροπολίτες τού υπενθύμισαν ότι ο ίδιος επικαλείται συχνά τη διαφάνεια, αναγκάστηκε να συμφωνήσει με τις ενστάσεις των υπολοίπων και να δεχθεί την ομόφωνη πρότασή τους», εξήγησε κληρικός της Συνόδου. Έτσι, για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός θα σταλεί σε όλους τους ιεράρχες και εφόσον δεν έχουν αντιρρήσεις θα ψηφιστεί με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στη συνοδική συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.


Σχολιάστε εδώ