«ΜERHABA ΑSKER»

Την Τουρκία επισκέφτηκε όλη την περασμένη εβδομάδα ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Δημ. Ελευσινιώτης (φωτο), προσκεκλημένος του τούρκου ομολόγου του, ναυάρχου Ουγούρ Γιγίτ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο έλληνας Α/ΓΕΝ συναντήθηκε με τον Αρχηγό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Ισίκ Κοσανέρ, επισκέφτηκε τον ναύσταθμο του Γκιολτζούκ, όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Τουρκικού Στόλου, ναύαρχο Μουράτ Μπιλγκέλ και άλλους ναυτικούς διοικητές. Ευρεία ήταν και η κάλυψη της επίσκεψης από τον τουρκικό Τύπο, που συνέδεσε την επίσκεψη με συζητήσεις για τα 12 μίλια (κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε). Ενδεικτικό το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ακσάμ» με τίτλο «Επίσκεψη από την Αθήνα στη σκιά των 12 μιλίων».
Πάντως η επίσκεψη συνοδεύτηκε από μερικές προκλητικές κινήσεις των Τούρκων και μια «ατυχή» –για πολλούς– χειρονομία καλής θέλησης από πλευράς έλληνα Α/ΓΕΝ. Έτσι μπορεί οι τούρκοι ναύαρχοι να μιλούσαν για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και για «θάλασσα ειρήνης», εννοώντας το Αιγαίο, αλλά οι τούρκοι πτέραρχοι διάλεγαν ακριβώς τις μέρες της επίσκεψης για να στείλουν οπλισμένους σχηματισμούς αεροσκαφών στο Αιγαίο και να προβούν σε σωρεία παραβιάσεων του Εθνικού Εναερίου Χώρου (μόνο το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης έστειλαν στο κεντρικό Αιγαίο 36 F-16 τα οποία πραγματοποίησαν 20 παραβιάσεις!). Επίσης, στις καθιερωμένες δηλώσεις των δύο Αρχηγών οι Τούρκοι φρόντισαν επιμελώς να «εξαφανίσουν» την ελληνική σημαία από το σκηνικό και να αφήσουν μόνο την τουρκική, ενώ οι δηλώσεις έγιναν –όπως πάντα– μπροστά από την αφίσα του Κεμάλ Ατατούρκ. Τώρα η πολυσυζητημένη χειρονομία καλής θέλησης του έλληνα ναύαρχου –που συνηθίζεται πάντως– ήταν η κατά την επιθεώρηση του τουρκικού αγήματος αναφώνηση στα τουρκικά «merhaba asker» (αποδίδεται ως «χαίρε στρατιώτη»).
Καλές οι αβροφροσύνες αλλά να μην είναι μονόπλευρες και να μην καταλήγουν σε βάρος μας, με την άλλη πλευρά να επιμένει στις προκλήσεις της και αυτό να το δείχνει με κάθε τρόπο, μη σεβόμενη και τους στοιχειώδεις κανόνες φιλοξενίας.

***

401 ΓΣΝ

# Προχωρούν ταχέως, με προσωπικό ενδιαφέρον του κ. Α/ΓΕΣ, οι διαδικασίες προμήθειας ειδικού μηχανήματος (επιταχυντή) εντοπισμού και θεραπείας όγκων, που θα εγκατασταθεί στο 401 ΓΣΝ, εξυπηρετώντας τους τρεις κλάδους των ΕΔ και φυσικά πολίτες.
# Χιλιάδες ευρώ του Δημοσίου κατευθύνονται τώρα σε ιδιωτικά εργαστήρια για τέτοιες περιπτώσεις, που δεν βλέπουν με καλό μάτι το έργο.
# Αρκεί να μη φανούν οι συνήθεις «τορπιλιστές», που πρέπει να παραμεριστούν δεόντως…

***

ΣΗΜΑΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

# Δεν βλέπει κανείς από τους «αρμόδιους» την καταξεσκισμένη σημαία που κυματίζει υπερήφανα στην ταράτσα της Εθνικής Βιβλιοθήκης;
# Μήπως αφήνεται αυτό το σύμβολο να παρουσιάζει στο κεντρικότερο σημείο της πρωτεύουσας την κατάσταση της χώρας;
# Ή μήπως «αυτοξεσκίστηκε» βλέποντας τον χώρο που συμβολίζει, περισσότερο από οτιδήποτε, τον νεοελληνικό διαφωτισμό να μεταβάλλεται σε Μέκκα; Άντε και του χρόνου στον Παρθενώνα!

***

Ελληνική Εταιρεία Στρατηγικών Μελετών (ΕΕΣΜ)
ξ Πρόκειται περί ενός αξιόπιστου και σοβαρότατου
ιδρύματος, στελεχωμένου με αξιωματικούς ε.α., διπλωμάτες και πάσης φύσεως επιστήμονες.
s Θα μπορούσε να χρηματοδοτείται με ολίγες χιλιάδες ευρώ και να αποτελεί το think tank του ΥΕΘΑ, αντί των κομματικών στελεχών του αναξιόπιστου και ανεπαρκούς Ινστιτούτου Αμυντικών Ερευνών, του οποίου προεδρεύει άλλοτε κάποιος πράσινος, άλλοτε κάποιος μπλε, αναλόγως.
ξ Η ΕΕΣΜ εκδίδει το διμηνιαίο φροντισμένο περιοδικό «Προβληματισμοί», με τεκμηριωμένα άρθρα και έρευνες. Στην τελευταία έκδοση διαβάζουμε τα εξής σχόλια για τον νόμο περί Ιεραρχίας – Προαγωγών που «πέρασε» από την άβουλη Βουλή ο κ. Βενιζέλος:
– Περιέχεται άρθρο διάθεσης των ακινήτων των Ταμείων Εθνικής Άμυνας, Στόλου, Αεροπορίας έως ΟΓΑ, με επιλήψιμο τρόπο, χωρίς αποζημίωση για ψηφοθηρία.
– Δεν τερματίζεται η ανήθικη, επιλήψιμη και καταλυτική για την αξιοπιστία της ιεραρχίας επαναφορά απόστρατων στην ενέργεια κατά την ειρήνη.
– Ο νόμος τέθηκε εκ των υστέρων υπʼ όψιν των
επιτελείων. Προωθήθηκε εν αγνοία τους.

Κι άλλο Ινί Χαμπέρ
ξ Η Νέα Υόρκη αποφάσισε εκσυγχρονισμό του στόλου των ταξί της. Έκανε διεθνή διαγωνισμό, χωρίς αρπαχτές υπευθύνων, και επελέγησαν ως φιναλίστ η αμερικανική Ford, η ιαπωνική Nissan και η τουρκική Karsan, με ένα ωραιότατο και φτηνό μοντέλο!
s Η ημετέρα ΕΛΒΟ έχει μηδενική συμμετοχή στις ανάγκες της εγχώριας αγοράς σε ιδιωτικά, και για τα κρατικά, που της ανατίθενται με υπερκοστολόγηση, περιορίζεται σε συμμετοχή 10% το πολύ! Ένα μεγάλο παράπονο κι ένα ερωτηματικό διαγράφεται στο πρόσωπο των πολιτών. Γιατί αυτή η ανικανότητα, ανεπάρκεια και αφροσύνη των, επί δεκαετίες, «αρμοδίων»…

Η Στρατιά Λάρισας
ξ Εξαιρετικά ενοχλητική αλλά τεκμηριωμένη είναι για τον κ. Βενιζέλο η ερώτηση που υπέβαλε στη Βουλή ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Γιάννης Κοράντης σχετικά με τη φημολογούμενη διάλυση της Ι Στρατιάς.
s Ερωτά ο βουλευτής:
– Ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι φήμες;
– Σε καταφατική περίπτωση, με βάση ποιες εισηγήσεις και τίνων προχωρεί το ΥΕΘΑ; Υπάρχει τεκμηριωμένη εισήγηση από το ΓΕΣ;
– Είναι αληθές ότι στις διαμορφώσεις αποφάσεων συμμετέχουν άτομα εξωθεσμικού χαρακτήρα, όπως στη σύνταξη του νόμου περί Ιεραρχίας;
Συμπληρώνουμε ότι η Ι Στρατιά είναι ανάλογου σχηματισμού του ΑΤΑ (Αεροπορίας) και του Αρχηγείου Στόλου.

Κι άλλες κυβιστήσεις του ΥΕΘΑ
ξ La vie en rose, η ζωή στα ροζ, που λένε οι Γάλλοι.
s Ανακοινώθηκε επίσημα ότι τον Απρίλιο 2011 θα παραδοθούν στο ΓΕΣ / Αερ. Στρατού 4 ελικόπτερα NH-90 IAC, δηλαδή Initial Operational Condition, δηλαδή πειραματικά! Τα άλλα 16 βλέπουμε…
ξ Τα ελικόπτερα αυτά (20) έπρεπε να έχουν παραδοθεί από τη Eurocopter το 2007 και έχουν ήδη καλοπληρωθεί.
s Εν τω μεταξύ το ΥΕΘΑ ούτε σκέφτεται να επιβάλει ρήτρες, καθότι η χώρα θεωρείται γαλλικό ή γερμανικό προτεκτοράτο, κατά περίπτωση.
ξ Η στήλη εξακολουθεί να επιμένει, γιατί έχει στοιχεία ατράνταχτα, ότι τα ελικόπτερα αυτά πληρώθηκαν δύο φορές πάνω από τα ίδια που πήρε η Φινλανδία τον ίδιο καιρό.
s A propos, που λένε οι Γάλλοι, ο υπουργός
Άμυνας Ερβέ Μορέν, αντικαταστάθηκε από τον Αλέν Ζιπέ…

Η Διαρκής Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής
ξ Τα 15 μέλη της, που έχουν καθοριστικές εξουσίες, είναι οι Ε. Δαμιανάκης, Γ. Χαραλαμπόπουλος, Ι. Δριβελέγκας, Π. Οικονόμου, Α. Παπαδόπουλος, Δ. Παπουτσής, Β. Τόγιας, Β. Τσόνογλου (ΠΑΣΟΚ), Ε. Μεϊμαράκης, Ι. Πλακιωτάκης, Κ. Τασούλας (ΝΔ), Α. Παφίλης (ΚΚΕ), Ι. Κοραντής (ΛΑΟΣ), Α. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) και Σ. Σακοράφα (Ανεξάρτητη).
s Εντύπωση προκάλεσε η απουσία του κ. Θ. Λεονταρίδη, που είναι ο πλέον ενημερωμένος από τη ΝΔ στα σύγχρονα αμυντικά.
ξ Προσοχή, κυρίες και κύριοι της Επιτροπής. Να πηγαίνετε διαβασμένοι. Μην καταντήσετε δεύτερο ανεύθυνο ΚΥΣΕΑ…

Τι θα γίνει με τα ρωσικά
ερπυστριοφόρα TOMA BMP-3M;
ξ Όπως γράψαμε σε προηγούμενο φύλλο μας, «το ταμείον είναι μείον» και τουλάχιστον για μία τριετία ξεχάστε τους εξοπλισμούς. Έτσι λοιπόν προχθές ο νέος Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) κ. Δημ. Γεωργιόπουλος με διαταγή του «τερμάτισε» το έργο της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της Προμήθειας Νέων Ερπυστριοφόρων TOMA BMP-3M που θα παίρναμε από τη Ρωσία. Βέβαια το θέμα δεν είναι τόσο απλό, αφού το 2007 είχε υπογραφεί διακρατική συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων γιʼ αυτήν την προμήθεια. Συγκροτείται λοιπόν νέα επιτροπή για να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της Συμφωνίας με προοπτική μείωσης του κόστους, χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη, ρήτρες κ.λπ. Αν σκεφτεί κανείς ότι η καταργηθείσα επιτροπή συνεδρίαζε επί 3 χρόνια, καταλαβαίνουμε πού πάει η δουλειά…

Στη Βουλή το «λουκέτο»
στα στρατιωτικά νοσοκομεία
ξ Το κλείσιμο των στρατιωτικών νοσοκομείων Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης έφερε με ερώτησή του στη Βουλή ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, βουλευτής Θ. Λεονταρίδης. Εκτός των άλλων, ζητά να μάθει τον αριθμό των νοσηλευθέντων με κάθε τρόπο στα δύο νοσοκομεία την τελευταία τριετία, καθώς και τα έσοδα που αυτά είχαν από τα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία την ίδια περίοδο.

Οι ναύτες τον χαβά τους…
ξ Με την κατάργηση του υποχρεωτικού τετραμήνου «μακράν κέντρου», οι ναύτες που έχουν πολιτικό «βύσμα» αποφεύγουν τις «δύσκολες» υπηρεσίες της Αττικής, όπως ο Ναύσταθμος Σαλαμίνας, η Βάση Υποβρυχίων κ.λπ. και υπηρετούν από την αρχή χαλαρά περί το κέντρο της Αθήνας. Έτσι μου λένε ότι ενώ οι υπηρεσίες του κέντρου των Αθηνών έχουν γεμίσει από ναύτες, οι πιο απομακρυσμένες υπηρεσίες της Αττικής παρουσιάζουν ελλείψεις προσωπικού. Οι κυβερνήσεις αλλάζουνε…. οι ναύτες τον χαβά τους…


Σχολιάστε εδώ