Μυστικά και ψέματα για τις απολύσεις στις ΔΕΚΟ

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί έναντι της «τρόικας» να κάνει πράξη το 2011 ένα μικρό θαύμα, που ουδέποτε πέτυχαν ελληνικές κυβερνήσεις: να εκμηδενίσει σχεδόν μέσα σε ένα δωδεκάμηνο τις ζημίες των ΔΕΚΟ (υπολογίζονται σε 0,07% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο), οι οποίες ενσωματώνονται πλέον στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα σταματούν τα γνωστά τεχνάσματα με τον δανεισμό «κάτω από το τραπέζι», μέσω κρατικών εγγυήσεων που ύστερα από χρόνια καταπίπτουν και «φουσκώνουν» το δημόσιο χρέος. Η «τρόικα» υποδέχθηκε θετικά τον υπερβολικά φιλόδοξο στόχο εξοικονόμησης 800 εκατ. ευρώ το 2011, αλλά δεν έχει εγκρίνει ακόμη (αφού δεν έχουν παρουσιασθεί αναλυτικά) τα επιμέρους μέτρα που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου.

Σε ένα κλίμα έντονης ανησυχίας στους κυβερνητικούς κύκλους και στο κυβερνών κόμμα, για μια σκληρή σύγκρουση με την «ψυχή του ΠΑΣΟΚ», δηλαδή με τα «πράσινα» συνδικάτα των ΔΕΚΟ, οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί, Παπακωνσταντίνου και Ρέππας, έθεσαν επί τάπητος τα στοιχεία του δύσκολου «σταυρόλεξου» των περικοπών στις ΔΕΚΟ, σε σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή. Στη σύσκεψη εξετάσθηκαν κυρίως οι μετατάξεις που μπορούν να γίνουν μέσα στο 2011, αλλά όλα δείχνουν ότι μετά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» το «εύκολο» πολιτικά εργαλείο των μετατάξεων έχει χάσει τη δύναμή του, καθώς:

= Η «τρόικα» επέβαλε να υπολογίζονται οι μετατάξεις ως νέες προσλήψεις στο Δημόσιο, ενώ από το 2011 δεν θα επιτρέπονται ειδικές παρεκκλίσεις (για παράδειγμα, για προσλήψεις νοσηλευτών ή εκπαιδευτικών) στον κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις από το Δημόσιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρότι η κυβέρνηση αποφεύγει προς το παρόν να μιλήσει για απομάκρυνση προσωπικού με προγράμματα εθελουσίας εξόδου, ώστε να αποφύγει μια πρόωρη «ανάφλεξη» στις σχέσεις με τα συνδικάτα, θεωρείται βέβαιο ότι ειδικά με τη σχεδιαζόμενη ενοποίηση των επιμέρους εταιρειών που απαρτίζουν τον ΟΑΣΑ θα τεθούν σε εφαρμογή μεγάλα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, τα οποία όμως σε τίποτα δεν θα θυμίζουν γενναιόδωρα προγράμματα του παρελθόντος, όπως αυτό που εφαρμόσθηκε στον ΟΤΕ.

Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Οικονομικών άρχισε ήδη να προετοιμάζεται, σε επίπεδο φοροεισπρακτικού μηχανισμού, για ένα άγριο φορολογικό «τσεκούρωμα» των παροχών που θα λάβουν όσοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση για να αποχωρήσουν από τις ΔΕΚΟ.

Με εγκύκλιο αυτής της εβδομάδας, γνωστοποιήθηκε ότι οι πάσης φύσεως παροχές αυτής της κατηγορίας εξομοιώνονται φορολογικά με τα μπόνους των τραπεζικών στελεχών. Δηλαδή, θα φορολογούνται με συντελεστή τουλάχιστον 50% (για ποσά μέχρι 20.000 ευρώ), ο οποίος κλιμακώνεται ως το 90%, για ποσά άνω των 80.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι αν ενεργοποιηθούν, όπως όλα δείχνουν, προγράμματα εθελουσίας εξόδου με κάποιες πρόσθετες παροχές για τους αποχωρούντες, που θα βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να μεταφερθεί, μέσω φορολογίας, στον κρατικό προϋπολογισμό το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων εθελουσίας εξόδου.

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι πριν εκταμιευθεί από τα κράτη της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο η τρίτη δόση του διεθνούς δανείου θα πρέπει να έχουν παρουσιασθεί αναλυτικά τα προγράμματα περικοπής δαπανών στις ΔΕΚΟ και την τοπική αυτοδιοίκηση και να πείθουν, ότι αυτήν τη φορά η ελληνική κυβέρνηση δεν προσφεύγει σε ταχυδακτυλουργίες, αλλά παρουσιάζει με απόλυτη ακρίβεια τι, πώς και από πού θα περικοπεί.

Από τον Ιανουάριο, εκτιμούν πολλά κυβερνητικά στελέχη, όταν αποκαλυφθεί η πλήρης έκταση των περικοπών και της μείωσης απασχόλησης, θα αρχίσει μια δύσκολη, ίσως η δυσκολότερη της εποχής του Μνημονίου, αναμέτρηση της κυβέρνησης με τα ισχυρά συνδικάτα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ν. Χ.


Σχολιάστε εδώ