«Λουκέτο» στο «Βήμα» και νέα διλήμματα

Η κυκλοφορία της Πέμπτης, παραμονές του τέλους ήταν 3.534 (Αθήνα – Πειραιά), ενώ η πανελλαδική κυκλοφορία της Τρίτης ήταν 5.520 φύλλα.

Τα θλιβερά νέα ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Παντελής Καψής, ενώ είχε προηγηθεί το μεσημέρι η ενημέρωση των στελεχών και το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των «Τυπολογιών». Όμως το σοκ είχε και συνέχεια. Ο ΔΟΛ όχι μόνο αποφάσισε να κλείσει το ημερήσιο «Βήμα» -σκέψη που υπήρχε από τις αρχές του 2009 (στην οποία αναφερθήκαμε πολλές φορές στο παρελθόν)- αλλά βάζει και το δίλημμα στους συντάκτες: περικοπές ή απολύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 160 που απασχολούνταν σήμερα γύρω στους 65 θα απολυθούν.

Η πρόταση «ομάδας συντακτών», την οποία μετέφερε ο Παντελής Καψής, περιλαμβάνει μηδενική περικοπή των αμοιβών που φθάνουν έως τα 1.000 ευρώ, μείωση των αποδοχών κατά 10% από 1.000 έως 3.000 ευρώ και υψηλότερες μειώσεις (15% σύμφωνα με πληροφορίες) για τα μεγαλύτερα κλιμάκια.

Ο λόγος για τις περικοπές εμφανίζεται στο έλλειμμα του 2010, που θα φτάσει τα 20 εκατ. ευρώ. Προκειμένου να εξασφαλίσει νέο δάνειο από τις τράπεζες, θα πρέπει να μειώσει το κόστος λειτουργίας του κατά 15 εκατ. ευρώ. Ειπώθηκε ακόμη πως, όταν θα τελειώσει η κρίση, οι μισθοί όχι μόνο θα επιστρέψουν στα σημερινά επίπεδα, αλλά θα δοθεί και… μπόνους ένας μισθός.

Όλοι όμως γνωρίζουν ότι οι περικοπές που πρέπει να γίνουν είναι μεγάλες και θα συμβαδίσουν με την κατάργηση του σημερινού μοντέλου εργασίας, όπως προκύπτει από το Μνημόνιο.

Το δεύτερο ζήτημα είναι η απορρόφηση των δημοσιογράφων του «Βήματος» στα «Νέα», στην «Εξέδρα» και στο υπό σύσταση newsroom του Οργανισμού. Ο Στ. Ψυχάρης, ο οποίος το απόγευμα της Πέμπτης πήγε στην ΕΣΗΕΑ, δεν δεσμεύτηκε ρητά για τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας.


Σχολιάστε εδώ