Λεφτά, στις συχνότητες, υπάρχουν…

Την εκδήλωση θα ανοίξει ο Τηλέμαχος Χυτήρης και θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων του υπουργείου Μεταφορών και της ΕΕΤΤ για το ζήτημα της σύνταξης του οριστικού χάρτη συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Στην ίδια ενότητα θα μιλήσουν ο καθηγητής του ΕΜΠ Χ. Καψάλης, ο καθηγητής του ΤΕΙ Σερρών Α. Παπατσώρης, ο διευθύνων σύμβουλος της Digea Γ. Μαθιός και ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας Γ. Στεφανόπουλος.

Τα ζητήματα του κόστους της ψηφιακής μετάβασης, της λήψης μέτρων κρατικών ενισχύσεων για την υποστήριξη και την επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης, της ενημέρωσης του κοινού και της προετοιμασίας της αγοράς θα αναπτύξουν, ανάμεσα σε άλλους, ο πρόεδρος της Digea Κ. Κιμπουρόπουλος, ο πρόεδρος της Digital Union κ. Α. Ανατολιωτάκης και ο γενικός διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΕΡΤ Ν. Μιχαλίτσης.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων να αντλήσει το ποσόν των 350 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει, «από το φάσμα των συχνοτήτων, συμπεριλαμβανομένου και του ψηφιακού μερίσματος».

«Η αξιοποίηση του φάσματος συχνοτήτων για την εκπομπή ψηφιακού σήματος δίδει νέες δυνατότητες ανάπτυξης προϊόντων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου».

Ο έλεγχος λοιπόν της διαδικασίας θα γίνει πλέον από τρεις υπουργούς, τον Γ. Παπακωνσταντίνου, τον Τ. Χυτήρη και τον Δ. Ρέππα, με στόχο και τα έσοδα. Στο σκέλος των τηλεπικοινωνιών, οι άδειες των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας λήγουν το 2012 και η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει, έναντι αντιτίμου, την επόμενη χρονιά στην ανανέωσή τους, καθώς είναι μια αγορά αξίας 4 δισ. ευρώ.

Στο σκέλος της ψηφιακής τηλεόρασης, είναι απαραίτητη πλέον, ύστερα και από την απόφαση 3578/2010 του ΣτΕ, η αδειοδότηση των σταθμών.

Αυτό πρακτικά ίσως να σημαίνει και την εφάπαξ καταβολή ενός τιμήματος, ενώ απομένει η μάχη για τη διαχείριση του ψηφιακού μερίσματος μεταξύ των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών και των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Τέλος, για πρώτη φορά γίνεται λόγος έμμεσα για την καταβολή ανταλλάγματος και για τη χρήση των ραδιοφωνικών συχνοτήτων. Βέβαια όλα αυτά είναι εκτιμήσεις. Απομένει να υπάρξει και ένα σχέδιο…


Σχολιάστε εδώ