Κοντά στην κοινωνία και τα προβλήματά της η ΝΔ

Στη Ρηγίλλης εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες η οικονομική κρίση θα «τροφοδοτήσει» τους δείκτες εγκληματικότητας (ληστείες, διαρρήξεις, βιαιοπραγίες κ.ά.) ως συνέπεια της ύφεσης, της αυξανόμενης ανεργίας και της εντεινόμενης ανέχειας. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους πιστεύουν ότι θα ενταθεί και το μείζον πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και η Πολιτεία θα βρεθεί αντιμέτωπη με περίπλοκες, ενδεχομένως και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ενώ η κυβέρνηση, που μέχρι τώρα διαχειρίζεται το θέμα με… «χαλαρή διάθεση», θα κληθεί να πάρει δραστικά μέτρα. Έμφαση θα δοθεί και στον τομέα της Παιδείας, καθώς εκφράζονται έντονες ανησυχίες για την πολιτική που εφαρμόζει η αρμόδια υπουργός Ά. Διαμαντοπούλου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Α. Σαμαράς έκανε λόγο για «αποχρωματισμό» της εκπαίδευσης από όλα τα εθνικά της στοιχεία. Στελέχη της παράταξης επισημαίνουν ότι η περιστολή δαπανών στον τομέα της Υγείας-Περίθαλψης, σε συνδυασμό με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που έχουν προηγηθεί, θα οδηγήσει στην περαιτέρω συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, εντείνοντας κατά συνέπεια τα κοινωνικά προβλήματα. Η κατάσταση προδιαγράφεται εκρηκτική, ενώ διαμορφώνονται συνθήκες για μια γενικευμένη αναταραχή.

Στο θέμα της οικονομίας η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει αμετακίνητη στην πάγια γραμμή της ότι η πολιτική που υπαγορεύει το Μνημόνιο είναι αδιέξοδη, ότι επιτείνει αντί να αντιμετωπίζει την κρίση, ενώ παράλληλα θα εντείνει τις πιέσεις της για αλλαγή του μείγματος πολιτικής. Στη Ρηγίλλης υπογραμμίζουν ότι οι εξελίξεις των τελευταίων δύο μηνών τούς δικαιώνουν πανηγυρικά, ενώ αν υπήρχαν ορισμένες επιφυλάξεις από στελέχη, τα αποτελέσματα τις έχουν εξαλείψει. Η ύφεση διευρύνεται και απαιτεί ακόμη πιο επώδυνα μέτρα για τους πολίτες, ενώ η κυβέρνηση «έπεσε έξω» στους βασικούς στόχους της, όπως είναι τα έσοδα, η ύφεση και η ανεργία. Ο μοναδικός τρόπος να ανακοπεί ο «κατήφορος» της ελληνικής οικονομίας είναι, σύμφωνα με τα στελέχη της παράταξης, η ανάκαμψη αρχικά και στη συνέχεια η ανάπτυξη. «Μόνον η ανάπτυξη μπορεί να φέρει έσοδα για το κράτος, να μειώσει τα ελλείμματα και κατʼ επέκταση το χρέος», τονίζουν.

Συνενόχους
δεν θα βρει σʼ εμάς…

Αμετακίνητη θα είναι το επόμενο διάστημα και η στάση της ΝΔ στο ζήτημα της… περίφημης συναίνεσης. Αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση η αλλαγή πολιτικής, ενώ στη Ρηγίλλης πιστεύουν ότι, αν και εφόσον την επιδιώξει σε δεδομένη στιγμή ο Γ. Παπανδρέου, θα είναι «κενή περιεχομένου» και για τη δημιουργία εντυπώσεων. Ότι θα προσπαθήσει να εγκλωβίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως τη Νέα Δημοκρατία, σε μια μέτρια διαδικασία, ώστε να εμφανίσει είτε ότι συναινούν στην πολιτική της κυβέρνησης είτε ότι, αφού διαφωνούν, δεν επιθυμούν να συμβάλουν στη… σωτηρία της χώρας. Υπό αυτό το πρίσμα ο κ. Σαμαράς, μιλώντας την Παρασκευή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, έσπευσε να στείλει «τελεσίγραφο» προς το Μέγαρο Μαξίμου. «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποφασίσει: Θέλει συνενόχους για να συνεχίσει την ίδια πολιτική; Δεν θα τους βρει σʼ εμάς. Θέλει συναίνεση για να αλλάξει πολιτική; Εδώ είμαστε να το συζητήσουμε», είπε χαρακτηριστικά. Από τη Νέα Δημοκρατία διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν για να αλλάξουν απλώς κάποιοι όροι του Μνημονίου. Αυτό δεν λύνει το πρόβλημα, το διαιωνίζει, σημειώνουν. Η συναίνεση προϋποθέτει αλλαγές στην «καρδιά» της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση το τελευταίο εξάμηνο.


Σχολιάστε εδώ