ΚΛΗΤΗΡΕΣ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ!

Ταυτόχρονα ορισμένοι διατυπώνουν ενστάσεις και για το γεγονός ότι η θέση επιτρόπου δεν είναι θεσμοθετημένη και δεν προβλέπεται από κανένα οργανόγραμμα. Από την πλευρά του πάντως ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι την τοποθέτηση των επιτρόπων ζήτησαν οι εκπρόσωποι της «τρόικας» προκειμένου να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα στην προσπάθεια περιστολής των δαπανών.

Την ίδια στιγμή ο Γιώργος Παπανδρέου δεν φαίνεται διατεθειμένος να ικανοποιήσει το αίτημα που προβάλλεται από βουλευτές και στελέχη για τη συγκρότηση Κυβερνητικής Επιτροπής που θα συνέβαλλε στην πιο αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης. Αντίθετα, θα συνεχίσει να στηρίζεται και να κυβερνάει με την Ομάδα Σχεδιασμού, όπου Γ. Ραγκούσης και Γ. Παπακωνσταντίνου είναι τα «πρώτα βιολιά» και οι υπόλοιποι περιορίζονται σε δευτερεύοντες ρόλους. Θέλοντας να αποφύγει την γκρίνια του Θ. Πάγκαλου, ο πρωθυπουργός τού ανέθεσε την εποπτεία του τομέα της Ανάπτυξης, προκαλώντας έτσι τη δυσφορία του καθʼ ύλην αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο τελευταίος εμφανίζεται χολωμένος διότι παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες τελικά βρέθηκε να έχει μόνο την εποπτεία των… λαϊκών αγορών και των τιμών…

Το κλίμα στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά κακό, οι κυβερνητικοί βουλευτές εμφανίζονται ανήσυχοι και απογοητευμένοι. Απογοητευμένοι με την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και ανήσυχοι για την πορεία της οικονομίας που επιδεινώνει την κατάσταση της κοινωνίας. Στις κατʼ ιδίαν συζητήσεις τους σημειώνουν ότι καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με οργισμένες αντιδράσεις πολιτών για τις περικοπές και τους φόρους, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν να αντιπαραθέσουν μια θετική απόφαση της κυβέρνησης. «Το 2004 η κυβέρνηση Σημίτη είχε κάνει έργο, είχαμε επιχειρήματα, λέγαμε για το ευρώ», τονίζουν. «Ακόμη και το ʼ89, όταν ο κόσμος μάς φώναζε κλέφτες, εμείς τους λέγαμε για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, το ΕΣΥ, για το κλείσιμο της ψαλίδας», προσθέτουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα πυκνώσουν οι από κοινού πρωτοβουλίες βουλευτών που θα ζητούν από τον κ. Παπανδρέου να κάνει διορθωτικές κινήσεις. Αντίστοιχες με αυτήν των τριών βουλευτών, Φλωρίδη, Αλευρά και Καρτάλη, που συνυπέγραψαν άρθρο το οποίο δημοσιεύθηκε σε κυριακάτικη εφημερίδα («Ελευθεροτυπία»). Θα ενταθούν δε πολύ περισσότερο μετά την 5η Απριλίου, όταν και λήγει η ισχύς της λίστας, οπότε οι βουλευτές θα μπορούν να εκφράζουν πιο ελεύθερα τις απόψεις τους. Έχουν άλλωστε και ένα πειστικό επιχείρημα: Ότι στόχος τους είναι να διορθωθούν τα τυχόν λάθη και οι αστοχίες για να είναι πιο αποτελεσματική στο έργο της η κυβέρνηση.

ΑΚΟΥΕΙ, ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ

ΠΑΡΩΝ στις περισσότερες κυβερνητικές συσκέψεις που έχουν αντικείμενο την οικονομία είναι ο Λουκάς Παπαδήμος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά κανόνα ακούει τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς χωρίς να μιλάει. Γεγονός που δείχνει ότι δεν θέλει να εμπλακεί στα ενδότερα της κυβέρνησης και ότι ο δικός του ρόλος είναι εκτός Ελλάδας, καθώς ο πρωθυπουργός τού έχει αναθέσει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και τις κυβερνήσεις ευρωπαϊκών κρατών.


Σχολιάστε εδώ