ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΡΙΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ, ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ
Κατάρρευση του προϋπολογισμού πριν καν ψηφιστεί, αλλά και κατάρρευση των οικογενειακών προϋπολογισμών το 2011 προβλέπουν εμπειρογνώμονες και συνδικαλιστικά στελέχη, ενώ πολλοί είναι και οι υπουργοί που φοβούνται το χειρότερο τη νέα χρονιά, προβλέποντας «αναδόμηση του πολιτικού σκηνικού» το αργότερο μέχρι την άνοιξη. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της κυβέρνησης, προεξοφλούν «καρατόμηση» τουλάχιστον τριών υπουργών (ανάμεσά τους οι Δημ. Ρέππας, οι κυρίες Λούκα Κατσέλη και Τίνα Μπιρμπίλη) τους οποίους η σκληροπυρηνική ομάδα (Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ραγκούσης, αλλά και ο Θεόδ. Πάγκαλος) «δεν εμπιστεύονται» ότι θα τηρήσουν τους όρους του Μνημονίου απαρέγκλιτα και «θα θέσουν σε κίνδυνο την καταβολή της 4ης δόσης του δανείου»!
«Υπάκουοι υπουργοί» είναι η προτεραιότητα του στενού κυβερνητικού επιτελείου, που εκτιμά ότι η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου θα δοκιμαστεί σκληρά από εκτεταμένες και μαζικές απεργίες εργαζομένων στις συγκοινωνίες, τα δημόσια νοσοκομεία και τις ΔΕΚΟ, αλλά και σε κλάδους δημοσίων υπαλλήλων όπως είναι οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση κ.λπ. Απέναντι στο κύμα των κινητοποιήσεων που σύντομα θα ξεσπάσει, η κυβέρνηση, επικαλούμενη τη σωτηρία της χώρας, προετοιμάζεται να τηρήσει «στάση πυγμής» προβλέποντας ότι η μόνη συναίνεση που θα αποσπάσει θα προέλθει από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη καθώς και η Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φ. Κουβέλη παίρνει σαφείς αποστάσεις μετά τις εξελίξεις που σημειώνονται σε βάρος των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων (που σύντομα θα καταλήξουν σε γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας με κάθε λογής εκβιασμούς εκ μέρους των εργοδοτών) με βάση τους όρους του Μνημονίου της ντροπής, μοιάζει μονόδρομος – κάτι που ξεκαθάρισαν στην υπουργό Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων επίκειται. Ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία να τεθούν όροι και προϋποθέσεις, όπως υποστηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης για την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, ο θεσμός δεν διασώζεται, γιατί ήδη η αγορά εργασίας βρίσκεται υπό καθεστώς ασυδοσίας. Γι’ αυτό και μετά την υπογραφή του Μνημονίου της ντροπής είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται καθολική και αποφασιστική αντίδραση, από την ΠΑΣΚΕ κυρίως, με σκληρές δηλώσεις ηγετικών στελεχών της, όπως οι κ. Γ. Παναγόπουλος, Στ. Ανέστης, Φίλ. Θωμάς και Βαγγ. Μουτάφης αλλά και κινητοποίηση των δυνάμεών της, όπως έγινε την Πέμπτη το μεσημέρι στην παναττική στάση εργασίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Η ΠΑΣΚΕ αντιδρώντας έστω και την τελευταία ώρα, παρά τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις συνδικαλιστικές παρατάξεις ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση, συμβάλλει στη συγκρότηση ενός ισχυρού «μετώπου» με τις αντίστοιχες δυνάμεις της ΑΔΕΔΥ, ενώ και το ΠΑΜΕ, έστω και ξεχωριστά, δίνει το παρών στις δυναμικές διαμαρτυρίες. Για την κυβέρνηση είναι σαφές ότι το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται «απέναντι» από τις -μοιραίες- επιλογές της – όπως και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκτός της νεοσύστατης Δημοκρατικής Συμμαχίας που φαίνεται ότι προορίζεται να αποτελέσει και το μοναδικό δεκανίκι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση «έκτακτης ανάγκης», που κρίνεται πολύ πιθανή εξαιτίας της πρωτοφανούς πολιτικής ρευστότητας που επικρατεί.
Για συνεχείς κινητοποιήσεις προειδοποιούν από την Πέμπτη τα συνδικαλιστικά στελέχη (Γ. Παναγόπουλος, Σπ. Παπασπύρος, Ηλ. Βρεττάκος, Γ. Γαβρίλης, Βαγγ. Μπουζούλας, Ηλ. Ηλιόπουλος όπως και οι κ. Δημ. Αγκαβανάκης, Γ. Πέρρος. Ο «πόλεμος» των συνδικάτων θα συνεχιστεί μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατάρτηση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις με στόχο να αναπληρωθεί σύντομα η οδηγία της «τρόικας» για ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα στο επίπεδο της επιχείρησης – δηλαδή της δραστικής μείωσης των αποδοχών.
Αίσθηση προκάλεσε και η προσωπική δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλου, μετά την κινητοποίηση της Πέμπτης και στην οποία τονίζει τα ακόλουθα:
«Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο και ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε για να το εφαρμόσει είναι απαράδεκτα γιατί φορτώνουν νέα βάρη στις δυνάμεις της εργασίας και στους φτωχούς συνταξιούχους μας.
Διαμαρτυρόμαστε, καταγγέλλουμε, αγωνιζόμαστε:
Για να σταματήσει η βαριά επιβάρυνση αυτών των δυνάμεων. Απαιτούμε εδώ και τώρα να προστατευθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που προσπαθούν να τις δυναμιτίσουν. Να επανέλθει η 13η και η 14η σύνταξη με προτεραιότητα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Να ενισχυθούν οι χαμηλόμισθοι και βεβαίως, ζήτημα μεγάλης προτεραιότητας, να προστατέψουμε την απασχόληση και να ενισχυθούν οι άνεργοί μας οι οποίοι περνάνε τον δικό τους Γολγοθά.
Ο αγώνας συνεχίζεται. Στις 15 Δεκέμβρη, στη μεγάλη γενική απεργία, καλώ όλους τους έλληνες πολίτες να ενώσουν την κραυγή διαμαρτυρίας και αγώνα μαζί μας».