Κάτω στον Πειραιά

Για το θέμα είχε επαφή με τον Π. Φασούλα και ο νέος δήμαρχος Βασ. Μιχαλολιάκος, ο οποίος του είπε ότι θα είναι δίπλα του σε κάθε ενέργεια που θα αποσκοπεί στη δημιουργία προϋποθέσεων για να καθαρίσει η πόλη αμέσως. Όπως μάλιστα έλεγαν συνεργάτες του νέου δημάρχου, δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθεί τέτοια φαινόμενα ο Μιχαλολιάκος. Μπορεί, έλεγαν, να έχει όλη τη διάθεση για να ξεκινήσει ομαλά και χωρίς ρήξεις τη θητεία του, αλλά αν δεν υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση δεν θα διστάσει να πάρει σκληρά μέτρα προκειμένου να καθαρίσει την πόλη.

Άσχετα πάντως με το τι έκανε ο Φασούλας και το τι θέλει να κάνει ο Μιχαλολιάκος, γεγονός είναι ότι μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές (βράδυ Πέμπτης), όποιος βρισκόταν στον Πειραιά θα είχε την εντύπωση πως η απεργία στους ΟΤΑ (που είχε λήξει από την περασμένη Τρίτη) συνεχιζόταν! Ούτε ένας κάδος δεν είχε αδειάσει και ούτε μία σακούλα δεν είχε μαζευτεί. Οι εργαζόμενοι, οι περισσότεροι των οποίων –όπως και οι επικεφαλής συνδικαλιστές του Τομέα Καθαριότητας– ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι θέλουν για δικούς τους λόγους να φέρουν σε δύσκολη θέση τον Φασούλα, όπως πολλές φορές στο παρελθόν, ίσως για να τον… εκδικηθούν επειδή δεν στήριξε τον Μίχα! Ίσως και να θέλουν να στείλουν μήνυμα στον Μιχαλολιάκο ότι εμείς «κυβερνάμε» στην Καθαριότητα.

Όλα αυτά όμως θα τα δούμε στη συνέχεια. Που, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα είναι δύσκολη για όλους…

// Έδωσε το «στίγμα» του ο Β. Μιχαλολιάκος στη διαβούλευση που είχε με τους συμβούλους (δημοτικούς και διαμερισματικούς) του συνδυασμού του, αλλά και μ’ εκείνους που έδωσαν τη «μάχη» αλλά δεν κατάφεραν να εκλεγούν. Όπως είπε, όλοι, εκλεγέντες και μη, θα έχουν ρόλο στη νέα διοίκηση και όλοι θα μπουν στον μηχανισμό ανασυγκρότησης και ανάταξης του Πειραιά. Είπε ακόμα πως όποιος του μιλήσει ή δείξει ενδιαφέρον για να δοθεί κάποια θέση σε κάποιον αιρετό, το σίγουρο είναι ότι ο αιρετός αυτός θα μείνει στο περιθώριο. Οι επιλογές, όπως τόνισε, είναι ευθύνη του δημάρχου και θα γίνουν με γνώμονα τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις δεξιότητες του καθενός.

Ο Β. Μιχαλολιάκος είπε ακόμα πως όποιος έχει αντιρρήσεις, ενστάσεις ή διαφωνίες σχετικά με τα όσα ανέφερε για τον τρόπο διοίκησης του δήμου και τις επιλογές προσώπων για διάφορες θέσεις, να το ξεκαθαρίσει γρήγορα, γιατί δεν πρόκειται να ανεχθεί «κλεφτοπόλεμο» και ίντριγκες. Τόνισε δε πως δεν θα διστάσει να προχωρήσει ακόμα και σε διαγραφές όσων επιχειρήσουν να διαιρέσουν την πλειοψηφία και να σπείρουν ζιζάνια διχασμού.

// Δύο από τους τρεις τομείς στους οποίους θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα ο νέος δήμαρχος, είναι ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός (Κανάλι 1) και το παζάρι. Για το δημοτικό ραδιόφωνο ενημερώνεται, ακούει γνώμες και δέχεται εισηγήσεις προκειμένου να κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Βέβαια η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Κανάλι 1, το οποίο ο Μίχας ήθελε να το κλείσει, είναι πολύ καλύτερη από το παρελθόν, αφού έχει επιτευχθεί σημαντική μείωση εξόδων και ομαλοποίηση της ροής προγράμματος, χάρη στις ενέργειες της προέδρου της ΔΗΡΑΠ Σταυρούλας Καρύδη, η οποία, λόγω επαγγέλματος (είναι λογίστρια), γνωρίζει πώς να βάλει σε τάξη το αλαλούμ που παρέλαβε. Να σημειώσουμε επίσης ότι έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία για να μετατραπεί η ΔΗΡΑΠ (Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά), από ΑΕ που είναι, σε ΑΕ Ειδικού Σκοπού, για να έχει τη δυνατότητα να επιχορηγείται από τον δήμο. Διαφορετικά, αν δεν μετατρεπόταν η εταιρική της μορφή μέχρι το τέλος του χρόνου, δεν θα είχε τη δυνατότητα να επιχορηγείται από τον δήμο και θα έκλεινε.

Όσον αφορά το παζάρι, ο νέος δήμαρχος σχεδιάζει ριζικές αλλαγές, που δεν αφορούν τις άδειες, αλλά τον τρόπο λειτουργίας του, που θα είναι πιο ανθρώπινος, πιο προσεγμένος και πιο ελεγχόμενος, ενώ δεν θα εμφανίζει την τριτοκοσμική εικόνα που εμφανίζει σήμερα.

Ο Β. Μιχαλολιάκος έχει κι άλλες ιδέες για τον Πειραιά, που θα τις ανακοινώσει και θα τις υλοποιήσει σιγά σιγά, και αφού βέβαια θα έχει… ξεμπερδέψει με τα μεγάλα προβλήματα (καθαριότητα κ.λπ.). Το όραμα, αλλά και τη δέσμευσή του για έναν Πειραιά διαφορετικό, δυνατό και περήφανο, είναι αποφασισμένος να τα υλοποιήσει με κάθε τρόπο και δεν θα υποχωρήσει μπροστά σε κανένα εμπόδιο. Όπως λέει άλλωστε συνεχώς στους συνεργάτες του, οι προκλήσεις τού αρέσουν!

// Σε κάποιες παρέες που βρίσκεται τελευταία ο Γιάννης Μίχας, με δικούς του ανθρώπους, ακούγονται διάφορες απόψεις, με κυρίαρχη εκείνη ότι… καλύτερα που δεν βγήκε δήμαρχος, για να τον δει και λίγο το σπίτι του, το περιβάλλον του κ.λπ., αφού σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν υποχρεωμένος να… τραβήξει πολύ κουπί για να φέρει σε… λογαριασμό τον Πειραιά! Σίγουρα έχει μια λογική αυτό, όπως λογική έχει και η παροιμία που λέει ο λαός μας: Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια…

// Οφείλουμε όμως να ομολογήσουμε ότι ο κ. Μίχας ενημέρωσε τον νέο δήμαρχο πως δεν θα υπογράψει αυτός τις νέες άδειες για το παζάρι, όπως έχει τη δυνατότητα με βάση τον νόμο, αλλά θα τις αφήσει για να τις υπογράψει ο Β. Μιχαλολιάκος από τον νέο χρόνο που θα αναλάβει καθήκοντα, για να κάνει εκείνος τις επιλογές και να μην κληρονομήσει εκείνες που θα έκανε ο απερχόμενος νομάρχης.

// Ενστάσεις επί ενστάσεων στον Πειραιά. Η δεύτερη σε σταυρούς υποψήφια δημοτική σύμβουλος του Γ. Μίχα στο Νέο Φάληρο, η Αθηνά Αφεντούλη, έκανε ένσταση εναντίον της Ρουμπίνης Ανδρεοπούλου που ήρθε πρώτη με διαφορά 6 ψήφων από αυτήν! Η Αφεντούλη, που είναι πρόεδρος στο Γ΄ Διαμέρισμα, με πολυσχιδή και πολύπλευρη δράση, πιστεύει ότι έχουν γίνει «λάθη» στις καταμετρήσεις και ότι αυτή είναι πρώτη! Ίσως να μην έχει άδικο, γιατί η κ. Ρουμπίνη ανήκει στον στενό κύκλο των συνεργατών του Γ. Μίχα και ενδεχομένως να έγιναν κάποιες «προσπάθειες» για να εκλεγεί. Η επανακαταμέτρηση των ψήφων θα δείξει… Πάντως μοιάζει να γίνεται πολύ κακό για το τίποτα, αφού οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συνδυασμός του Γ. Μίχα έχασε την έδρα από το Γ΄ Διαμέρισμα και παίρνει μία επιπλέον στο Β΄. Οπότε εκλέγει τρεις συμβούλους σ’ αυτό ο Μιχαλολιάκος, ο οποίος παίρνει και άλλη μία έδρα στο Α΄ Διαμέρισμα, οπότε έχουμε μη εκλογή του κ. Ρέππα στο Β΄ Διαμέρισμα και εκλογή στο Α΄ της Μπαρμπαγιάννη… «Καραμπόλες» μέχρι την τελευταία στιγμή…

// Μία μόνο έδρα εκλέγει στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον Πειραιά ο συνδυασμός του Γιάννη Δημαρά. Θα την καταλάβει η σύζυγος του αντιδημάρχου του Φασούλα, Τάκη Αβραμίδη (σ.σ.: που δεν τον ήθελε ο Μίχας) Ανδριανή Αβραμίδου, που συγκέντρωσε 4.304 σταυρούς.

Να σημειώσουμε ότι οι 6 πρώτοι σε σταυρούς του Δημαρά στον Πειραιά είναι σύμβουλοι ή ανήκουν στην ομάδα του Φασούλα! Δηλαδή η Σταυρούλα Καρύδη που πήρε 3.505 ψήφους, η Ζωή Κεχαγιά που πήρε 3.135 ψήφους, η Κατερίνα Αναγνώστου με 2.972 ψήφους, ο Κ. Ρεσβάνης με 2.448 ψήφους και ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος (που είχε ανεξαρτητοποιηθεί) με 2.379 ψήφους. Όλες αυτές οι ψήφοι είναι γύρω στις 17.000. Των δύο μόνο τις ψήφους αν έπαιρνε ο Μίχας, θα έβγαινε δήμαρχος! Δεν ήθελε όμως… Τέτοιο μένος είχε κατά του Φασούλα. Τι να κάνουμε; Το «γινάτι βγάζει μάτι» λέει ο λαός… Και φυσικά επιβεβαιώνεται και πάλι…

// Μια εξαιρετική έκδοση για τον Πειραιά με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα, παρουσίασε τις τελευταίες ημέρες ο Σταύρος Καραμπερόπουλος, εκδότης της εφημερίδας «Κοινωνική». Πρόκειται για το «Πειραϊκό Λεύκωμα» που περιέχει καταγραφές, ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία από τον Πειραιά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αναφέρει περιστατικά και γεγονότα που συζητιούνταν στις γειτονιές της πόλης, αλλά δεν είχαν καταγραφεί ποτέ. Περιλαμβάνει επίσης την ιστορία και τις δραστηριότητες των φορέων και των συλλόγων (ακόμα και των αθλητικών) της περιοχής και είναι μια έκδοση που πραγματικά καλύπτει ένα κενό στη διαδρομή του Πειραιά.

// Το Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού επισκέφθηκε την περασμένη Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σ. Ξυνίδης και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΒΙΠΑΣ ΑΕ Γιάννη Πολυχρονόπουλο και τα μέλη του ΔΣ. Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες οι βουλευτές της Α΄ Πειραιά του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπεντενιώτης και Δημ. Καρύδης και ο Γρηγόρης Νιώτης από τη Β΄ Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καθώς και τη συμβολή των αναπτυξιακών προγραμμάτων στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας.

// Είχαμε ξαναγράψει για εκείνα τα πλοία (ιστιοφόρα, θαλαμηγούς κ.λπ.) που χρησιμοποιούν τις εκβολές του Ιλισσού ως αγκυροβόλιο (δωρεάν φυσικά), αφού ο χώρος ανήκει στα Ολυμπιακά Ακίνητα, κάτι που σημαίνει ότι δεν ελέγχεται από κανέναν.

Την προηγούμενη φορά πήγε το Λιμενικό, έβαλε στα 5 σκάφη που υπήρχαν χαρτιά με τα οποία δινόταν εντολή στους πλοιοκτήτες να τα πάρουν και το θέμα έληξε. Για τις αρμόδιες αρχές βέβαια και όχι για τους πλοιοκτήτες, οι οποίοι… εφάρμοσαν αμέσως την εντολή της Πολιτείας και έφεραν άλλα 8 σκάφη, για να γίνουν τώρα 13 τα παράνομα αγκυροβολημένα στην περιοχή.

Εμάς δεν μας ενοχλούν τα σκάφη, ας τα βάλουν όπου θέλουν, εκείνο που μας ενοχλεί είναι ότι σε κάθε περίπτωση και σε κάθε μέρος διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει κράτος! Ή μάλλον υπάρχει για κάποιους… φουκαράδες. Γιατί αν άφηνε κανένας κακομοίρης ερασιτέχνης ψαράς τη βαρκούλα του εκεί, θα του την είχαν κατασχέσει. Για τα χλιδάτα σκάφη όμως, όλοι κάνουν τα… στραβά μάτια!

Δυστυχώς…

ΥΓ.: Ευχαριστούμε τον γιατρό Νίκο Καρβουνά για την επισήμανσή του, γιατί δείχνει ότι διαβάζει το «Π». Όσο για τη δικαίωσή του, είτε «Πύρρειος» είτε όχι, δεν παύει να είναι δικαίωση.


Σχολιάστε εδώ