Κάθε πολιτικός φορέας και εκτίμηση!

Ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για την ομαλή πορεία του ίδιου του ΣΥΝ, είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής που ολοκληρώνεται σήμερα προκειμένου να αποτιμήσει το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα και να αποφασίσει για το μέλλον του συμμαχικού σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι την τελευταία στιγμή η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος προσπαθούσε να καταλήξει σε μια ενιαία θέση που θα παρουσιαζόταν στην Κεντρική Επιτροπή τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Το ισχυρό εσωκομματικά Αριστερό Ρεύμα του Π. Λαφαζάνη είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν δέχεται την εισήγηση της πλειοψηφίας για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι πρέπει να συνεχίσει ως χαλαρή πολιτική συμμαχία με όλες τις δυνάμεις που μετέχουν σε αυτόν, άσχετα εάν οι πλέον δυναμικές συνιστώσες του τάχθηκαν στις πρόσφατες εκλογές στην Περιφέρεια Αττικής με το ψηφοδέλτιο του Α. Αλαβάνου, ο οποίος κατέβηκε στις εκλογές κόντρα στην επίσημη υποψηφιότητα του ΣΥΝ με τον Α. Μητρόπουλο.

Αντίθετα η πλειοψηφία της ηγεσίας του ΣΥΝ ξεκαθαρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως λειτουργεί σήμερα, δεν μπορεί να συνεχίσει την πορεία του και αυτό που προέχει πλέον είναι η συνέχιση του ανοίγματος προς τον σοσιαλιστικό χώρο που έγινε με την υποψηφιότητα Μητρόπουλου για την Περιφέρεια της Αττικής. Σε κάθε περίπτωση απορρίπτουν την πρόταση συμμετοχής του Α. Αλαβάνου στη νέα περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι η διασπαστική του υποψηφιότητα στην Αττική στέρησε από το ψηφοδέλτιο Μητρόπουλου την απαραίτητη δυναμική.

Η ηγεσία του ΣΥΝ, έπειτα από μια περίοδο «ανοχής» έναντι της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φ. Κουβέλη που αποχώρησε από τον ΣΥΝ στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος, αποφάσισε -βλέποντας και τη δυναμική που αναπτύσσει το νέο κόμμα της Αριστεράς- να προχωρήσει πλέον σε ανοιχτή αντιπαράθεση μαζί του. Αφορμή στάθηκε άρθρο του Φ. Κουβέλη στο περιοδικό «Επίκαιρα» το οποίο η ηγεσία του ΣΥΝ εξέλαβε ως «τοποθέτηση αποδοχής και συμβιβασμού με την πραγματικότητα του Μνημονίου» και ως προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα προκειμένου να βοηθηθεί η κυβέρνηση «στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει την αναγκαία συναίνεση από τη σημερινή Βουλή που δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει από τον λαό στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές».

Φυσικά μια τέτοια κατηγορία δεν έμεινε αναπάντητη από τη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για συκοφαντική επίθεση της ηγεσίας του ΣΥΝ κατά της Δημοκρατικής Αριστεράς και του Φ. Κουβέλη. Μάλιστα προχωράει πιο πέρα, λέγοντας ότι αυτή η επίθεση αποτελεί μια γνωστή τακτική αποπροσανατολισμού των μελών του ΣΥΝ από μια ηγεσία η οποία βρίσκεται σε πανικό.

Την ίδια στιγμή κινητικότητα επικρατεί και στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις διεργασίες στον ΣΥΝ, που αποτελεί τον βασικό αιμοδότη του συμμαχικού σχήματος. Η ΑΚΟΑ (Γ. Μπανιάς), η ΡΟΖΑ, το Κόκκινο, το Ξεκίνημα, οι Οικοσοσιαλιστές και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Δρίτσας και Μουλόπουλος) οργανώνουν την ερχόμενη εβδομάδα σύσκεψη προκειμένου να προωθήσουν τον διάλογο για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και διευκρινίζουν ότι το κάλεσμα αυτό το απευθύνουν «στον όλο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς προαπαιτούμενα».

Από την άλλη, στον χώρο του «Μετώπου», στο οποίο ηγείται ο Α. Αλαβάνος, παρά την ψυχρολουσία του αποτελέσματος στην Περιφέρεια Αττικής συνεχίζεται η κινητικότητα και χθες πραγματοποιήθηκε παναττική σύσκεψη προκειμένου να γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και να καθοριστεί η περαιτέρω προοπτική του σχήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το «Μέτωπο» του Αλαβάνου συμπορεύονται η ΚΟΕ, η ΔΕΑ, η ΚΕΔΑ κ.ά., που αποτελούν τις βασικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν τον Αλαβάνο εάν ο ίδιος αποφασίσει να προχωρήσει στην ίδρυση νέου σχήματος στον χώρο της Αριστεράς, βάζοντας έτσι τέλος στη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ