Εξωστρέφεια από την ΟΝΝΕΔ, κόντρα στο κλίμα

Όχι ότι δεν την απασχολούν τυχόν διαρροές ΟΝΝΕΔιτών προς τη μεριά της Ντόρας, απλώς στη Λυκούργου πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να μη φύγει κανείς (ή να φύγουν ελάχιστοι…) είναι τα στελέχη και τα μέλη να είναι ευχαριστημένα από τη δράση της οργάνωσης και τον πολιτικό της λόγο. Έτσι συνεχίζουν από τη μια να παράγουν θέσεις για διάφορα θέματα και από την άλλη ετοιμάζουν δράσεις στην κοινωνία.

Ημέρες δράσης
Τη Δευτέρα το βράδυ η ΟΝΝΕΔ θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση το νέο της λογότυπο. Θυμίζουμε ότι η τελική τριάδα, από την οποία θα γίνει η επιλογή, έχει προκύψει από διαδικτυακό διαγωνισμό. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια συνεχής ανταγωνιστική διαδικασία μεταξύ της οργάνωσης, των κριτών και των δημιουργών, όπου ανά φάσεις θα αποκλείεται κάποιο λογότυπο, αν οι δημιουργοί δεν μπορούν να το προσαρμόσουν στις επικοινωνιακές απαιτήσεις της οργάνωσης. Η επιτροπή αποτελείται από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, μια έμπειρη γραφίστρια και ένα στέλεχος εταιρείας επικοινωνίας. Στο τέλος (Κυριακή βράδυ – Δευτέρα πρωί) θα προκύψει ένα μόνο βελτιστοποιημένο λογότυπο που θα παρουσιαστεί και θα συνοδεύει την ΟΝΝΕΔ τα επόμενα χρόνια. Την Τετάρτη 1 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η ΔΑΠ ΝΔΦΚ θα μοιράσει σε όλες τις σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ ανά την Ελλάδα φυλλάδιο για το AIDS και προφυλακτικά, ενημερώνοντας τους φοιτητές και προωθώντας το ασφαλές sex! Την επόμενη Πέμπτη ετοιμάζουν κεντρική εκδήλωση στην Κομοτηνή, όπου θα παρουσιάσουν τη θέση τους για την αναμόρφωση του θεσμού των ΤΟΣΥΝ λόγω του «Καλλικράτη», αλλά και την εμπειρία από την έναρξη εφαρμογής του θεσμού. Αξίζει να θυμίσουμε ότι η γαλάζια νεολαία έθεσε για περισσότερο από έναν μήνα σε ελεύθερο διαδικτυακό διάλογο το θέμα, μάζεψε προτάσεις, τις αξιολόγησε και θα παρουσιάσει τις αρχικές της σκέψεις. Είναι σημαντικό για τους ΟΝΝΕΔίτες ότι για το συγκεκριμένο θέμα προλαβαίνουν την κυβέρνηση και τις άλλες νεολαίες, καθώς επιθυμούν να διατηρήσουν την πρωτοπορία σε επίπεδο επιρροής στα ΤΟΣΥΝ. Ακόμη σημειώνουμε ότι συμβολικά η ΟΝΝΕΔ επέλεξε την Κομοτηνή για την εκδήλωση, για να σημειώσει ότι τόσο ο θεσμός όσο και η γαλάζια νεολαία λειτουργούν στην περιφέρεια και ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ακριτικές περιοχές της χώρας. Την Παρασκευή, Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, η ΟΝΝΕΔ ετοιμάζει εκδήλωση για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ και την κάρτα αναπηρίας. Άλλωστε η ΟΝΝΕΔ είναι, αν θυμόμαστε καλά, η μόνη οργάνωση που είχε ξεχωριστή γραμματεία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και στελέχη της έχουν πράγματι ευαισθησία στο θέμα.

Διάλογος της ΔΑΠ
Πέρα όμως από τη συμβολική αυτή κίνηση, η ΔΑΠ ΝΔΦΚ ασχολείται αυτή την περίοδο και με πολύ πιο σοβαρά, για το μέλλον της, θέματα. Στην αρχή της εβδομάδας, όπως σας προϊδεάσαμε την προηγούμενη Κυριακή, ξεκίνησε μια νέα ιστοσελίδα ανοιχτού πολιτικού διαλόγου, το www.paideia2020.gr. Σύνθημα της προσπάθειας είναι «Συμπληρώνουμε τα κενά του σήμερα με ιδέες από το αύριο». Σε αυτήν την ιστοσελίδα όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους για την Παιδεία που επιθυμούν και ειδικότερα για το πανεπιστήμιο που θέλουν. Είναι και αυτό μια μορφή «αντιδιαλόγου» απέναντι στον διάλογο που προσπαθεί να κάνει το υπουργείο Παιδείας για τις αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί. Οι συμμετέχοντες μπορούν όχι μόνοι να γράφουν τις δικές τους προτάσεις, αλλά και να βαθμολογούν και να σχολιάζουν τις προτάσεις άλλων! Η ΔΑΠ ΝΔΦΚ φιλοδοξεί με αυτόν τον συμμετοχικό τρόπο να διευρύνει το κοινό ενός πιθανού διαλόγου για τη νέα πρόταση που ετοιμάζει για την Παιδεία. Επίσης μας λένε ότι δεν έχει κανένα κόμπλεξ να ενσωματώσει οποιαδήποτε πρόταση έρθει ψηλά στις προτιμήσεις των διαδικτυακών της φίλων. Στόχος είναι μέσα στο 2010 να υπάρξει το τελικό σχέδιο μιας νέας πρότασης της ΔΑΠ ΝΔΦΚ για την Παιδεία, όπου όλοι θα νιώθουν ότι συμμετείχαν στη δημιουργία της και όχι μόνο οι άλλοτε «κομματικοί ινστρούχτορες». Η ΔΑΠ δίνει μεγάλη σημασία στη συμμετοχή φοιτητών που δεν είναι μέλη της και γι’ αυτό «τρέχει» ήδη καμπάνια ενημέρωσης για το paideia2020 σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Εύστοχη ανακοίνωση
Η ΟΝΝΕΔ Μεγάλης Βρετανίας, υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο αγγλικό σύστημα εκπαίδευσης όσον αφορά τον υπερτριπλασιασμό των διδάκτρων, που οδήγησε και στις γνωστές συνεχείς κινητοποιήσεις των φοιτητών στην Αγγλία, εξέδωσε μια εύστοχη ανακοίνωση. Αφού τονίζει τον όγκο των ελλήνων φοιτητών στα βρετανικά πανεπιστήμια, σημειώνει την οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειές τους στην Ελλάδα, αλλά και την αυξητική διαρροή ρευστού και συναλλάγματος από την Ελλάδα προς την Αγγλία. Οι γαλάζιοι νέοι της Βρετανίας σημειώνουν ότι η εξαγωγή φοιτητικού συναλλάγματος θα μπορούσε να αποφευχθεί τόσα χρόνια αν υπήρχε η συναίνεση εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Καλεί την υπουργό Παιδείας να ξεφύγει από την ομηρία της αριστερής ρητορείας (!), να προχωρήσει αμέσως στις αναγκαίες για το θέμα μεταρρυθμίσεις και να θέσει στη βρετανική κυβέρνηση το πρόβλημα των ελλήνων φοιτητών. Δεδομένων των γαλάζιων θέσεων, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ ή της ΝΔ και όχι μόνο της τοπικής οργάνωσης του Ενωμένου Βασιλείου…

***

Επιτέλους νομιμότητα
και πρόοδος
Είναι γεγονός! Η ΓΓΝΓ απέκτησε και πάλι νομιμότητα. Όπως σας γράφαμε, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς ήταν από τις ελάχιστες, αν όχι η μοναδική, υπηρεσία της κυβέρνησης που δεν είχε καταφέρει να μπει στο Πρόγραμμα «Διαύγεια». Αυτό οφειλόταν αφενός στο μπάχαλο που δημιούργησε η μετακίνηση από το υπουργείο Παιδείας στο Εργασίας και αφετέρου στη μικρή, ως ελάχιστη, προετοιμασία που είχαν κάνει στην Αχαρνών για τη μετάβαση στο νέο σύστημα δημοσιότητας των πράξεων του Δημοσίου. Μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε λοιπόν άρχισαν να ανεβάζουν στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης τις αποφάσεις της ΓΓΝΓ. Θρίαμβος! Βέβαια και αυτό δεν γίνεται χωρίς προβλήματα. Για παράδειγμα βλέπουμε δίπλα δίπλα δημοσιευμένες αποφάσεις με ημερομηνία αρχών Σεπτεμβρίου (!) και άλλες ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου. Και έχουν δημοσιευθεί σχεδόν μαζί. Τους δίνουμε λίγο περιθώριο βελτίωσης μέχρι να προσαρμοστούν, αλλά υποτίθεται ότι είναι «νέας γενιάς» και «opengov», άρα θα έπρεπε να παίζουν το διαδίκτυο στα δάχτυλα.

Ανικανότητα
και δυσλειτουργίες
Δεν παίζονται μερικές φορές στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Αν βλέπαμε μόνο μία περίπτωση, θα λέγαμε «λάθος». Αν βλέπαμε περισσότερες περιπτώσεις με το ίδιο λάθος θα λέγαμε «αβλεψία». Και θα καταλαβαίναμε. Αλλά τώρα; Άλλα αντί άλλων συμβαίνουν! Για να γίνουμε συγκεκριμένοι, όπως σας είπαμε η ΓΓΝΓ πέρασε σε φάση… «Διαύγειας». Ωστόσο, όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα της «Διαύγειας» για τη ΓΓΝΓ, οι ημερομηνίες ορισμένων αποφάσεων είναι μάλλον πρωτότυπες: 10/10/2018, 10/10/2020, 10/10/2011. Εμείς σωστά τα αντιγράψαμε, εκείνοι δεν τα έγραψαν σωστά! Ή είναι πραγματικά μπροστά από την εποχή τους! Το ξαναλέμε: Η ΓΓΝΓ βγάζει αποφάσεις με ημερομηνίες 2011, 2018, 2020! Δεν μας λένε κι εμάς πώς θα είναι η κατάσταση τότε να ησυχάσουμε; Και ο πρωθυπουργός θα εκτιμούσε μια ενημέρωση, για να του φύγει το άγχος! Πέρα από την πλάκα, είναι τραγικό να συμβαίνουν συνέχεια τέτοια λάθη. Δείχνουν ότι δεν υπήρχε ούτε η προβλεπόμενη προετοιμασία, ούτε η σχετική εκπαίδευση, όπως ακριβώς σας το λέγαμε. Επιπλέον είναι κωμικοτραγικό να διαβάζεις για την απόφαση μιας υπηρεσίας του υπουργείου Εργασίας, αλλά μόλις ανοίγεις το έγγραφο το λογότυπο – επικεφαλίδα να είναι του υπουργείου Παιδείας. Ενδοκυβερνητικό αλαλούμ στη «Διαύγεια»!

Σπατάλες
με απευθείας αναθέσεις
Εμείς σας γράψαμε προ εβδομάδων ότι δεν είδαμε να γίνεται διαγωνισμός από τη ΓΓΝΓ για την εκδήλωση – συζήτηση του ΓΑΠ με τους νέους προεκλογικά. Φαίνεται ότι δεν ιδρώνει το αυτί κανενός και συνεχίζει η κατάσταση με τις απευθείας αναθέσεις. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε ότι δόθηκε και η διοργάνωση ημερίδας στη Θεσσαλονίκη για την επιχειρηματικότητα από τη ΓΓΝΓ στη διαφημιστική εταιρεία Communication Effect. Μπορεί το ποσό να είναι μικρό (10.455 ευρώ) αλλά αν το διαιρέσετε με τα 60 άτομα κοινό(!) κόστισε 175 ευρώ το άτομο! Μα καλά, 175 ευρώ για καθέναν από τους συμμετέχοντες για λίγες ώρες συζήτηση; Και μας λένε μετά για σπατάλες; Και τσάμπα έβρισκαν να τους κάνουν την εκδήλωση για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, αν ήθελαν φυσικά! Εκτός αν κάποιοι καίγονταν για τα καναπεδάκια σολωμού που σερβιρίστηκαν!

Ημέρα Οδηγισμού
Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού σήμερα 28 Νοεμβρίου 2010 γιορτάζει την Ημέρα Οδηγισμού, με σύνθημα «Οδηγοί στην κοινωνία – Γνωρίζουμε το παρελθόν, κτίζουμε το μέλλον». Σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, ομάδες σε όλη την Ελλάδα θα επισκεφθούν τους θησαυρούς της ιστορικής μας κληρονομιάς, όπως αρχαιολογικούς χώρους, λιμάνια, κάστρα, ναούς, θέατρα, αρχοντικά, ξωκλήσια και μονές. Ο σκοπός είναι να γνωρίσουν τον χώρο και να τον αναδείξουν μέσα από ποικίλες δράσεις. Αστέρια, Πουλιά, Οδηγοί και Μεγάλοι Οδηγοί, ανάλογα με την ηλικία τους, επιλέγουν να «υιοθετήσουν» κάποιον τόπο που να μην είναι και πολύ γνωστός στο ευρύ κοινό και αποφασίζουν με ποιον τρόπο θα τον γνωρίσουν και θα τον αναδείξουν. Οι δράσεις αυτές ξεκινούν την Ημέρα Οδηγισμού και θα συνεχιστούν καθ’ όλη την οδηγική χρονιά. Τα αποτελέσματα των δράσεων θα καταγραφούν και θα παραδοθούν στο υπουργείο Πολιτισμού.

Κινητικότητα σε ΜΚΟ
Φαίνεται ότι κάτι κινείται υπόγεια σε διάφορες ΜΚΟ, που έχει πολιτικό ενδιαφέρον. Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς θα εξελιχθεί, αλλά προκαλεί συζητήσεις. Από τη μια ακούμε για πρόθεση δημιουργίας Βουλής της Κοινωνίας των Πολιτών. Από την άλλη βλέπουμε κινητικότητα στελεχών οργανώσεων για την προώθηση της ιδέας Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης! Από αλλού ακούμε ότι ετοιμάζεται νομικό κείμενο που θα ξεκαθαρίζει τις σχέσεις κράτους και ΜΚΟ, ενώ θα τακτοποιεί πολλά εκκρεμή θέματα. Για να δούμε. Νομίζουμε ότι θα έχει ζουμί η υπόθεση τους επόμενους μήνες.

***

Αν εμπιστευόμασταν τους νέους…
Τέσσερις καινοτόμες προτάσεις στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης διακρίθηκαν στον 1ο Πανελλήνιο Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – WeGov 2010 Awards. Ο διαγωνισμός, ο οποίος στοχεύει στην ενθάρρυνση και προβολή της νεανικής καινοτομίας στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, συγκέντρωσε συνολικά 50 προτάσεις φοιτητών ελληνικών πανεπιστημίων και ανώτατων τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Οι προτεινόμενες εφαρμογές αναδεικνύουν τον ρόλο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη διακυβέρνηση, για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και την ενίσχυση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών με αναφορά στον πολίτη, στις επιχειρήσεις και στο κοινωνικό σύνολο. Στην κατηγορία «Καλύτερη Ιδέα» διακρίθηκε η πρόταση «Δημιουργία Ηλεκτρονικής Τράπεζας Πρωτοτύπων Εγγράφων (e-gov bank)» του Χρήστου Τούμπα, ηλεκτρολόγου μηχανικού, από το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τεχνοοικονομικά Συστήματα» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Προτείνεται η δημιουργία μιας «Ηλεκτρονικής Κυβερνητικής Τράπεζας» για την ηλεκτρονική διακίνηση των αυθεντικοποιημένων επίσημων εγγράφων που είναι απαραίτητα για τις συναλλαγές των πολιτών με τον δημόσιο τομέα, αλλά και μεταξύ τους. Η ιδέα απέσπασε χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ και περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίησή της, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Διαλειτουργικότητας (www.iocenter.eu). Στην κατηγορία «Καλύτερη Πρωτότυπη Εφαρμογή» βραβεύτηκε η πρόταση «addon: Asynchronous Document Debate ONline» των Μιλτιάδη Αλλαμανή (ΑΠΘ, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) και Χρήστου Μαυράκη (ΔΠΘ, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών). Το addon αποτελεί μια εξέλιξη των Online Asynchronous Discussion Forums που στοχεύει στην καλύτερη οργάνωση των φόρουμ, οργανώνοντας με καινοτόμο τρόπο τις συζητήσεις και τα θέματα που συζητούνται. Το βραβείο συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ και περαιτέρω ανάπτυξη της εφαρμογής σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft. Στην κατηγορία «Best BPM Idea» διακρίθηκε η ιδέα «Ανασχεδιασμένη διαδικασία ίδρυσης Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης», των Ευστράτιου Γλάβα και Σάββα Λαζαρίδη (Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Πληροφοριακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων). Η πρόταση αφορά τον μετασχηματισμό της χρονοβόρας, έως σήμερα, διαδικασίας ίδρυσης επιχείρησης, μέσω μιας ενιαίας εφαρμογής, η οποία με διαλειτουργικό τρόπο θα διασυνδέει τα διάφορα συστήματα των σχετικών δημόσιων υπηρεσιών. Το βραβείο συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ και την υποστήριξη της Διαδικασία Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕ στη διάχυση της ιδέας. Τέλος, ειδική διάκριση «Εκπαίδευση σε τεχνολογίες ανάπτυξης λογισμικού» απέσπασε η πρόταση «Εξόρυξη συναισθήματος από τον ιστοχώρο ανοιχτής διακυβέρνησης (opengov.gr)» του Χρήστου Παπαστεργίου από το Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ. Η πρόταση αφορά την ανάπτυξη ενός συστήματος εξόρυξης της γνώμης του κοινού (θετική, αρνητική, ουδέτερη) από τα αναρτημένα σχόλια του ιστοχώρου ανοιχτής διακυβέρνησης www.opengov.gr, χρησιμοποιώντας τεχνικές κατηγοριοποίησης κειμένου. Ο νικητής θα έχει την ευκαιρία να λάβει δωρεάν εκπαίδευση σε τεχνολογίες και πλατφόρμες ανάπτυξης λογισμικού από την Oracle Ελλάδας. Ο διαγωνισμός, που πραγματοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά, αποτελεί μια πρωτοβουλία εργαστηρίων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Ελληνικού Κέντρου Διαλειτουργικότητας, με τη συμμετοχή εξειδικευμένων εργαστηρίων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Ο διαγωνισμός διεξήχθη υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Τον διαγωνισμό υποστήριξαν η Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft Hellas, η Oracle Hellas, η Διαδικασία Σύμβουλοι Επιχειρήσεων AE και τα Πανεπιστήμια Brunel Business School, Αγγλίας, και Technical University Delft, Ολλανδίας.

***

Διακομματική για την Παιδεία
Η πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την Παιδεία, υπό την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα το πρωί στο Υπουργείο Παιδείας. Στην επιτροπή θα συμμετάσχουν από το ΠΑΣΟΚ η Σοφία Γιαννακά, από τη ΝΔ η Ελίζα Βόζεμπεργκ, από τον ΛΑΟΣ ο Άδωνις Γεωργιάδης, από τη Δημοκρατική Αριστερά ο Νίκος Τσούκαλης και από τους Οικολόγους Πράσινους ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Θα συμμετάσχει επίσης η πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Χρύσα Αράπογλου, ενώ δεν θα έχουν παρουσία τα κόμματα ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, που δήλωσαν ότι σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούν με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις για τις αλλαγές και θεωρούν προσχηματικό τον διάλογο.

Στήριξη από την ΠΑΣΠ
Η υπουργός Παιδείας έχει βρει, όπως σας γράφαμε, έναν καλό σύμμαχο στην ΠΑΣΠ ΤΕΙ όσον αφορά τις αλλαγές που προτείνει. Με νέα ανακοίνωση, η ΠΑΣΠ ΤΕΙ στηρίζει τις κυβερνητικές εξαγγελίες, ζητώντας μόνο περισσότερα στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ. Συγκεκριμένα πιστεύει ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση και βάζουν τέρμα στο καθηγητικό κατεστημένο και την αυθαιρεσία. Θεωρεί ότι διασφαλίζεται η φοιτητική εκπροσώπηση, μετά τις διευκρινίσεις του υπουργείου, και ζητεί μόνο ορισμένες τροποποιήσεις στα εκλογικά θέματα. Τέλος πιστεύει ότι όταν εφαρμοστεί ο νόμος, θα σπάσει ο φαύλος κύκλος συνδιαλλαγής καθηγητών – ΔΑΠ, την οποία καταγγέλλει. Και απειλεί ότι αν η ΔΑΠ αντιδράσει, θα μιλήσει με στοιχεία και ονόματα. Γιατί δεν το κάνει ούτως ή άλλως; Μόνο η ΔΑΠ συναλλάσσεται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με τους καθηγητές;

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Κουίζ
Τί σχέση έχουν «η γενιά του χάους» και οι «γνωστοί – άγνωστοι» με το γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Φώφης Γεννηματά;
Εξελίξεις
Εν αναμονή εξελίξεων βρισκόμαστε στη Νεολαία
ΠΑΣΟΚ. Οι προθέσεις αλλαγών στο κόμμα ανοίγουν τον δρόμο και για τη νεολαία. Αυτές τις ημέρες θα βγουν τα πρώτα συμπεράσματα. Θα σας ενημερώσουμε.
Συμπτώσεις Ι
Ακούμε ότι στο ίδιο μέρος (πολυχώρο) που έκανε εκδήλωση η ΓΓΝΓ με τον ΓΑΠ (συζήτηση με νέους) αλλά και το Ινστιτούτο Νεολαίας, θα κάνει εκδήλωση και η ΟΝΝΕΔ. Μέλι έχει; Και μάλιστα ταιριάζει σε όλους;
Συμπτώσεις ΙΙ
Εμείς σας γράφαμε προ εβδομάδων ότι οι συμπτώσεις αυτές δεν μας αρέσουν. Σας περιγράψαμε τις σχέσεις που φαίνονται. Μόλις βρούμε τον ενδιάμεσο που προωθεί, θα επανέλθουμε…
Προφίλ
Πάντως, με τόσες κρατικές και κομματικές εκδηλώσεις, δεν μας φαίνεται για «πολυχώρος πολιτισμού». Μάλλον προς αίθουσα εκδηλώσεων ξενοδοχείου μοιάζει. Να κοιτάξουμε ποιοι έχουν αγοράσει τα σπίτια στο ίδιο και στο «αδελφό» κτίριο στα Πετράλωνα;
Μνήμη
Αν θυμόμαστε καλά, έχει πολύ καιρό πολιτική οργάνωση να μοιράσει προφυλακτικά σε ευρύ κύκλο ανθρώπων για την ημέρα του AIDS. Είναι σύνηθες να γίνει από κάποιες ΜΚΟ ή από τοπικές οργανώσεις, αλλά όχι στη μαζική κλίμακα που σχεδιάζει η ΔΑΠ ΝΔΦΚ. Φυσικά οι γαλάζιοι φοιτητές είναι ήδη έτοιμοι για την πλάκα που θα ακολουθήσει, την καζούρα και τα όποια τυχερά…
Ρίσκο Ι
Το paideia2020 μπορεί να εξελιχθεί σε νέο logo31 της ΟΝΝΕΔ; Ίσως, αλλά αυτήν τη φορά οι γαλάζιοι θα είναι πιο προετοιμασμένοι. Και αποδεικνύουν ότι η διαδικτυακή πολιτική συμμετοχή δεν ήταν επικοινωνιακή φούσκα μόνο για το λογότυπο, όπως τους κατηγορούσαν.
Ρίσκο ΙΙ
Ως παράδειγμα διακινδύνευσης της ΔΑΠ ΝΔΦΚ με το paideia2020.gr μας φέρνουν την πρόταση για κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, που είναι ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων. Λέτε;
Έκπληξη
Ακούμε κάτι για έξυπνη και πρωτότυπη φιλανθρωπική καμπάνια από πολιτική οργάνωση. Να περιμένουμε κάτι καλό και μεγάλο;
Διαρροές Ι
Οι γνωστοί «σεσημασμένοι» Ντορικοί έχουν ήδη φύγει από την ΟΝΝΕΔ. Ίσως έχουν παραμείνει μερικοί που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, αλλά δεν βλέπουμε κάποια δραματική τροπή. Μέγιστος αριθμός που υπολογίζεται είναι πέντε μέλη της ΚΕ και άλλοι τόσοι πρόεδροι νομαρχιακών. Ίσως στις τοπικές να είναι παραπάνω. Αυτά είναι τα μέγιστα νούμερα
Διαρροές ΙΙ
Πάντως σε καμία περίπτωση η Ντόρα Μπακογιάννη δεν θα πάρει το 20-30% της ποσόστωσης που της αναλογούσε στην ΟΝΝΕΔ όταν το παιχνίδι μοιραζόταν με ομαδάρχες. Μάλλον κάτι λιγότερο από το 10% των στελεχών, που ήταν και η πραγματική της επιρροή. Δεν είναι άλλωστε όλοι οι φιλελεύθεροι Ντορικοί, ούτε πείθονται από τις ελιές και τα πορτοκαλί χρώματα… Αφήστε που οι νεώτεροι δεν έχουν προσωπικά με τον Αντώνη Σαμαρά.
Συνεργασία
Ενδιαφέρουσα συνεργασία ξεκίνησε η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού. Κατ’ αρχάς σε επίπεδο αρχών. Πιθανότατα θα δούμε και επόμενο βήμα…
Σαχλαμάρες
Όπως σας γράφουμε δίπλα, φοιτητές σχεδίασαν μία λύση για ομογενοποίηση πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου, ώστε να είναι εύκολη και εφικτή η ίδρυση επιχείρησης σε μία ημέρα. Μέσα στην εβδομάδα ο Χρυσοχοΐδης έλεγε ότι η σχετική πρόβλεψη στο νομοσχέδιο που πέρασε η Λούκα Κατσέλη όταν ήταν υπουργός Ανάπτυξης είναι μία «νεοφιλελεύθερη σαχλαμάρα». Τελικά δεν ξέρουμε τι θέλουμε σε αυτήν τη χώρα. Και συνήθως την πληρώνουν οι νέοι που έχουν όρεξη, ιδέες και διάθεση για ρίσκο…
Πάρε θέση Ι
Ευτυχώς που η ΟΝΝΕΔ Τρικάλων πήρε θέση και «εμμένει στην παραμονή των τμημάτων των ΤΕΙ στα Τρίκαλα και την περεταίρω ανάπτυξη και καλυτέρευση της υλικοτεχνικής υποδομής τους, του διδακτικού προσωπικού, της φοιτητικής μέριμνας και, κυρίως, την απόδοση των απαραίτητων και αναγκαίων τίτλων σπουδών και επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους». Δεν θα μπορούσε να προχωρήσει ο διάλογος για την Παιδεία χωρίς τη βαρύνουσα αυτή παρέμβαση…
Πάρε θέση ΙΙ
Η κεντρική διοίκηση της ΟΝΝΕΔ, από την άλλη, έβγαλε ανακοίνωση (σημεία επικαιρότητας την ονομάζει) για τον κλάδο της οικοδομής και των κατασκευών, όπου ασκεί κριτική και προτείνει λύσεις. Λέτε να τους καλέσει ο Παπακωνσταντίνου;
Πάρε θέση ΙΙΙ
Η ΜΑΚΙ, τέλος, μαζί με τον τομέα Πολιτισμού, Αθλητισμού και Εθελοντισμού (κάτι μας θυμίζει ο τίτλος…) της ΟΝΝΕΔ εξέδωσαν ανακοίνωση για μια εγκύκλιο του διευθυντή Φυσικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας! Διαμαρτύρονται διότι δεν θα λειτουργήσουν κάποια τμήματα αθλητικής διευκόλυνσης σε γυμνάσια και λύκεια της χώρας, λόγω έλλειψης από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού πόρων μεταφοράς μαθητών. Λέτε να έφτιαξαν πλήρη σκιώδη κυβέρνηση στην ΟΝΝΕΔ και προλαβαίνουν να ασχοληθούν με συγκεκριμένες… εγκυκλίους;

***


Σχολιάστε εδώ