ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ Η ΝΤΟΡΑ

Αυτό προκύπτει από πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» (πραγματοποιήθηκε από 22 έως και 25 Νοέμβρη, τηλεφωνικά, σε δείγμα 2.003 συνεντεύξεων, σταθμισμένο), η οποία δείχνει τα εξής:

– Η υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά στην πρόθεση ψήφου μειώνεται στο 4,3%, έναντι του 5,2% που ήταν στην προηγούμενη έρευνα της RASS, στις 17 Οχτώβρη.

– Το κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη, η Δημοκρατική Συμμαχία, συγκεντρώνει 2,4% σε αυτήν την πρώτη καταγραφή του, ένα ποσοστό δηλαδή που το αφήνει εκτός Βουλής. Επισημαίνεται ότι η δημοσκόπηση ξεκίνησε την επομένη της ίδρυσης του νέου κόμματος και συνεχίστηκε μέχρι και την Πέμπτη.

– Η απογοήτευση απ’ την κυβερνητική οικονομική πολιτική συνεχίζεται και μάλιστα βαίνει αυξανόμενη. Μάλιστα το 53,3% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οδηγεί τη χώρα σε χρεοκοπία!

– Ωστόσο συνεχίζεται και αμείωτη η αμφισβήτηση του δικομματισμού, συνολικά, χωρίς να εξαιρούνται απ’ αυτήν την αμφισβήτηση και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Έτσι ο… «ΚΑΝΕΝΑΣ» με ποσοστό 64,8% προηγείται στην απάντηση στο ερώτημα ποιο κόμμα είναι ικανότερο να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΕΣ 1, 2, και 3) στην πρόθεση ψήφου:

• Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 27,4% (έναντι 26,5% στην προηγούμενη έρευνα της RASS).

• Η ΝΔ το 23,1% (έναντι 21,3%).
• Το ΚΚΕ 8,2% (έναντι 8%).
• Ο ΛΑΟΣ 4,1% (έναντι 4,3%).
• Ο ΣΥΡΙΖΑ 3% (έναντι 3%).
• Οι Οικολόγοι-Πράσινοι 3,1% (έναντι 2,7%).
• Η Δημοκρατική Αριστερά 2,2% (έναντι 1,7%).
• Η Δημοκρατική Συμμαχία 2,4%.
• Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 21,9% (έναντι 26,7%).

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτή η γενικότερη αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος, μάλλον των πολιτικών δυνάμεων και ιδιαίτερα αυτών του δικομματισμού, πέραν του ευρήματος (ΠΙΝΑΚΑΣ 4), σύμφωνα με το οποίο προηγείται ο «ΚΑΝΕΝΑΣ» στην ικανότητα επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, επιβεβαιώθηκε και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές με τη μεγάλη αποχή, τη μεγαλύτερη που έχει υπάρξει σε όλη τη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας.

«Πάμε για χρεοκοπία»!

Εντυπωσιακό είναι και το εύρημα της έρευνας (ΠΙΝΑΚΑΣ 5), σύμφωνα με το οποίο:

– Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 53,3%, εκτιμά ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης το πιθανότερο είναι να οδηγήσουν τη χώρα στη χρεοκοπία, έναντι του 39,9% που εκτιμά ότι θα βγάλουν τη χώρα απ’ την κρίση.

Αυτό το εντυπωσιακό πράγματι εύρημα έρχεται έπειτα από δημόσιες τοποθετήσεις, με κάποιες αποχρώσεις, πολιτικών στελεχών (π.χ. Αλ. Παπαδόπουλος), ανθρώπων των γραμμάτων (π.χ. Β. Μαρκεζίνης) ή ειδικών ΜΜΕ (όπως οι «Financial Times»), που κάνουν λόγο για χρεοκοπία, η οποία είτε έχει άτυπα αρχίσει ή έρχεται μέσα στο 2011.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πρέπει να θεωρείται αναμενόμενο το εύρημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 6), σύμφωνα με το οποίο οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν έχουν πιάσει τόπο έπειτα από 14 μήνες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως πιστεύει το 69,6%. Αντίθετα, μόνο το 27,8% εκτιμά ότι οι θυσίες έχουν πιάσει τόπο.

Και βέβαια είναι συντριπτικό (ΠΙΝΑΚΑΣ 7) το ποσοστό εκείνων που θέλουν να επιδιώξει αλλαγές η κυβέρνηση στους όρους του Μνημονίου. Αυτό το θέλει το 91,1%, έναντι του 5,4% που δεν το θέλει.

Τέλος (ΠΙΝΑΚΑΣ 8) μέσα στο ευρύτερο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, μάλλον δεν θα πρέπει να εντυπωσιάζει το εύρημα (αν και είναι εντυπωσιακό), σύμφωνα με το οποίο:

– Το 54,1% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των απολύσεων και στον δημόσιο τομέα, έναντι του 44,9% που διαφωνεί με μια τέτοια προοπτική…


Σχολιάστε εδώ