Εισαγγελική παρέμβαση για τις ιχθυοκαλλιέργειες Πόρου

Η υπόθεση, η οποία ερευνάται παράλληλα και από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, έφτασε στην Εισαγγελία Πειραιά ύστερα από έγγραφη αναφορά προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, κ. Καλλιόπη Βαρδάκη, της Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Πόρου, την οποία υπογράφει ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Νίκος Αντωνιάδης. Η αναφορά αυτή κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πειραιά μετά την ανακάλυψη 2 τόνων (!) φορμόλης έξω από σχολείο (!) στον Πόρο. Ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος κ. Παναγιώτης Μέρκος έχει ήδη επιβεβαιώσει στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ το γεγονός της διακίνησης αδικαιολόγητα μεγάλης ποσότητας φορμόλης στα ιχθυοτροφεία του Πόρου, για την οποία εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του.

Σημειώνεται ότι ο ποινικός έλεγχος των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο από την Εισαγγελία Πειραιά για τη χρήση φορμόλης στις μονάδες τους, όπου έχουν παραχθεί χιλιάδες τόνοι ψαριών τα τελευταία χρόνια, διενεργείται την ίδια ώρα που οι σημερινοί υπεύθυνοι των εταιρειών, αλλά και οι προκάτοχοί τους (μεταξύ των οποίων και ο απερχόμενος αρχηγός της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Γρίβας), έχουν παραπεμφθεί σε δίκη στον Πειραιά για την κατ’ εξακολούθηση υποβάθμιση του περιβάλλοντος του Πόρου, λόγω της παράνομης λειτουργίας των μονάδων και της παραβίασης των περιβαλλοντικών όρων τα τελευταία πέντε χρόνια, η οποία παραβίαση έφτασε έως και σε 500% (!) υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης παραγωγής τους.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η διοίκηση φαίνεται πως όχι απλώς κλείνει τα μάτια στην παράνομη δραστηριότητα των εταιρειών ιχθυοτροφείων του Πόρου, αλλά συνεχίζει να εκδίδει προκλητικές διοικητικές πράξεις υπέρ των εταιρειών, ενώ γνωστή είναι η δημόσια καταγγελία της Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Πόρου κατά του απερχόμενου νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, ότι παρέβη το καθήκον του, επειδή, παρά τη ρητή εκ του νόμου υποχρέωσή του (άρθρο 30 § 2 ν. 1650/1986) δεν έβαλε προσωρινό λουκέτο (και εξακολουθεί να μη βάζει) στα ιχθυοτροφεία για να τα υποχρεώσει να συμμορφωθούν και επέτρεψε στις εταιρείες να συνεχίσουν να παρανομούν και να υποβαθμίζουν το περιβάλλον.

Υπενθυμίζουμε ότι επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Πόρου είναι ο αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας του νέου δημοτικού συμβουλίου, Γιάννης Δημητριάδης, ο άνθρωπος που ηγείται τα τελευταία χρόνια του αγώνα κατά της υποβάθμισης του περιβάλλοντος του Πόρου και που πέτυχε, παρά την κάθοδό του πραγματικά την τελευταία ώρα στις δημοτικές εκλογές, να αποσπάσει πάνω από το 30% των ψήφων. Κατάφερε μάλιστα τον τελευταίο χρόνο να αποσπάσει και την υποστήριξη του, απρόθυμου στην αρχή, Δήμου Πόρου στον δικαστικό αγώνα του κατά των ιχθυοτροφείων του Πόρου, τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των διοικητικών πράξεων υπέρ των εταιρειών, όσο και, κυρίως, πετυχαίνοντας να δοθεί από τον Δήμο, με ομόφωνη απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής, εξουσιοδότηση στον δικηγόρο της Πρωτοβουλίας και του Γιάννη Δημητριάδη, Νίκο Αντωνιάδη, να εκπροσωπήσει και τον Δήμο Πόρου στις ποινικές δίκες κατά των υπευθύνων των εταιρειών για την κατ’ εξακολούθηση υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ακόμη και κατά του δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Γρίβα, χωρίς μάλιστα καμία οικονομική επιβάρυνση του δήμου, αφού όλα τα δικαστικά έξοδα τα ανέλαβε προσωπικά ο Γιάννης Δημητριάδης και η Πρωτοβουλία.


Σχολιάστε εδώ