διάδρομοι και ψίθυροι
Επιμένει στην αρνητική της θέση έναντι των ελληνικών τραπεζών η Credit Suisse! Στην τελευταία της ανάλυση, την Τρίτη, κάνει εκ νέου λόγο για «κινδύνους» τόσο λόγω των αβέβαιων μακροοικονομικών προοπτικών της χώρας όσο και λόγω της υπερβολικής έκθεσης των εγχώριων τραπεζών στα ελληνικά κρατικά ομόλογα και σε διαρκώς αυξανόμενες επισφάλειες στα ήδη χορηγηθέντα δάνειά τους. Αναλυτικότερα, ο οίκος διατηρεί «ουδέτερη» σύσταση για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank και σύσταση «υποαπόδοσης» για τις Alpha Bank και Πειραιώς.
UBS: Σε αντίθετη τροχιά οι αναλυτές του ελβετικού οίκου, που για την Alpha Bank συστήνουν αγορά με τιμή-στόχο τα 6,20 ευρώ, για τη Marfin Popular δίνουν ουδέτερη σύσταση με τιμή-στόχο τα 1,80 ευρώ, ενώ για την Αγροτική συστήνουν πώληση. Ακολούθως, για την Τράπεζα Πειραιώς η UBS παραμένει ουδέτερη και δίνει τιμή στα 4,50 ευρώ, για την EFG Eurobank ομοίως ουδέτερη, με τιμή 5,70 ευρώ, και τέλος για την Εθνική Τράπεζα συστήνει αγορά και τιμή-στόχο στα 10,4 ευρώ.
Γενική: Η τράπεζα που μάλλον θα σπάσει κάθε προηγούμενο –παγκόσμιο– ρεκόρ, αφού αμέσως μόλις ολοκλήρωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (στην οποία ουσιαστικά άσκησε δικαιώματα μόνον ένας μέτοχος, η γαλλική Societe Generale) έσπευσε να ανακοινώσει νέα αύξηση και νέα αλλαγή της ονομαστικής τιμής της μετοχής. Το ερώτημα είναι τι θα πράξουν τελικώς οι Γάλλοι στη Γενική, αν σκοπεύουν να τη βγάλουν από την αγορά και αν ναι, σε ποια τιμή θα αποζημιώσουν τους περίπου 30.000 μικρομετόχους. Στην τρέχουσα του ταμπλό ή στη νέα ονομαστική του 1 ευρώ;
Την έκδοση ομολογιακού δανείου έως 2 εκατ. ευρώ, μετατρέψιμου σε μετοχές, ενέκρινε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Βαράγκης. Ακόμα μια εισηγμένη που βαδίζει στην… πεπατημένη!
Αγροτική Τράπεζα: Με ζημίες 117,2 εκατ. ευρώ στο εννιάμηνο, η λύση της προσφυγής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου φαντάζει μονόδρομος. Πιθανότατα το ποσόν της αύξησης θα καθορισθεί στο 1 δισ. ευρώ.
ΕΛΠΕ: Βελτίωση κερδών στο γ΄ τρίμηνο, στα 72 εκατ. ευρώ. Στον κλάδο της ενέργειας πάντα αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής ήταν η Motor Oil, που τελικώς ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό κερδών στο γ΄ τρίμηνο.
Πτώση στα κέρδη αλλά και στα έσοδα ανακοίνωσε η ΔΕΗ για το εννιάμηνο της φετινής χρήσης. Πάντως τα τελικά κέρδη ύστερα από φόρους, στα 520,2 εκατ. ευρώ (από 741,8 εκατ. ευρώ του περυσινού εννιαμήνου), απεδείχθησαν καλύτερα των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών!