Έχουν έτοιμο το σχέδιο Β οι Τούρκοι

Τουρκικές επιλογές

1. Θα επιστρατεύσουν μουσουλμανικά κράτη για να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος.

2. Θα θέσουν σε εφαρμογή τον σχεδιασμό για την έγκριση του «απευθείας εμπορίου» προκειμένου να δημιουργηθεί στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα του νησιού καθεστώς Ταϊβάν. Ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο εκκρεμεί ακόμη ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρότι η Νομική Επιτροπή του Σώματος έχει αποφανθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αναρμόδιο. Προφανώς, το θέμα θα παραμείνει παγωμένο για να ξαναζεσταθεί όταν κριθεί σκόπιμο από τους Βρετανούς και να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να τιμωρηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά επειδή δεν αποδέχθηκε ένα νέο Σχέδιο Ανάν.

Η αντιπαράθεση

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα όπου μίλησε ενώπιον της Βουλής, ισχυρίστηκε ότι δεν ετέθησαν χρονοδιαγράμματα τον Ιανουάριο επειδή δεν υπάρχει σχέδιο λύσης. Όπως τόνισε, δεν αποδέχθηκε ούτε την επιδιαιτησία ούτε την «τετραμερή» (Ελλάδα, Τουρκία, Τουρκοκύπριοι, Ελληνοκύπριοι), αλλά επέμεινε ότι η ιδιοκτησία των συνομιλιών θα είναι κυπριακή. Πάντως, στην Κύπρο τα κόμματα πλην του ΑΚΕΛ διαφωνούν ότι η διαδικασία παραμένει η ίδια. ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι υποστηρίζουν ότι η διαδικασία άλλαξε και ότι υπάρχουν εκ των πραγμάτων άτυπα χρονοδιαγράμματα. Λόγω μάλιστα της επικρατούσας κατάστασης στην οικονομία και στο Κυπριακό, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια, εάν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καθηκόντων του, να παραιτηθεί. Η θέση Αναστασιάδη προκάλεσε τις αντιδράσεις του ΑΚΕΛ και νέα εσωτερική αντιπαράθεση. Γι’ αυτό, άλλωστε, και ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε, ενώπιον του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, τα παράπονά του σχετικά με την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο.

Κυριαρχία και πηγές εξουσίας

Καυτά θέματα στις συνομιλίες είναι το περιουσιακό και το θέμα των εποίκων, παρότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει προσφέρει στην τουρκική πλευρά παραμονή 50.000 εποίκων ως αρχή για διαπραγμάτευση. Μετά την προσφορά του για εκ περιτροπής Προεδρία και σταθμισμένη ψήφο, η κατάσταση φαίνεται να είναι καλύτερη ως προς τις συγκλίσεις στο θέμα της διακυβέρνησης. Πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει στο θέμα της κυριαρχίας, εάν θα είναι μία και ενιαία και από πού θα πηγάζει. Η πρόταση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εισηγείτο στην ουσία δύο πηγές εξουσίας – κυριαρχίας, μία από το ελληνοκυπριακό και μια άλλη από το τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος, ενώ ταυτοχρόνως η τουρκική πλευρά ήθελε χωριστά FIR ή και κέντρα εναέριας κυκλοφορίας. Ένα για κάθε κρατίδιο. Επιμονή από τουρκικής πλευράς υπάρχει και στο θέμα των εγγυήσεων, το οποίο θα επιλυθεί μαζί με τα θέματα της ασφάλειας σε μια διεθνή διάσκεψη, όταν οι εσωτερικές πτυχές θα είναι σε ακτίνα συμφωνίας.

Από την Τουρκία ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι εάν η χώρα του εγκαταλείψει την πορεία της προς την ΕΕ, τότε θα γίνει ο εφιάλτης της Κύπρου. Ο τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για όλα, ακόμη και για περίπτωση που προκληθεί ένταση. Το πολιτικό μήνυμα του κ. Μπαγίς είναι σε βάρος εκείνων των κρατών που κρύβονται πίσω από την Κύπρο για να προβάλλουν εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της χώρα του. Υπονόησε δε ότι εάν η χώρα του εγκαταλείψει την ενταξιακή της πορεία, δεν θα την πληρώσει η Τουρκία αλλά η Κύπρος. Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι η Τουρκία έχει σαφή πρόθεση λύσης του Κυπριακού.


Σχολιάστε εδώ