Ένα Μνημόνιο, μια ταινία

Στις μέρες μας οι ράμπο του ΔΝΤ, μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα του Μνημονίου, συμφώνησαν το νέο σενάριο με την κυβέρνηση και μας παρουσιάζουν το «Μνημόνιο Νο 3». Το έργο αυτό αξίζει να το δούμε με ματιά κριτικού. Κάτι, δηλαδή, σαν ματιά… Δανίκα, Κουτσογιαννόπουλου, Μικελίδη, Τιμογιαννάκη ή Τριανταφυλλίδη.
Σύμφωνα, λοιπόν, με εκτιμήσεις
Δ ου Ν ου Τα ικών κύκλων, το νέο έργο προβλέπεται να κόψει «πολύ εισιτήριο», μολονότι οι ειδικοί ερίζουν ως προς την κατηγορία της τέχνης στην οποία ανήκει.
Άλλοι μιλούν για θρίλερ, άλλοι για περιπέτεια, άλλοι για κοινωνικό δράμα, άλλοι για φαρσοκωμωδία και άλλοι για κινούμενα σχέδια. Πάντως δεν έλειψαν και κάποιες τολμηρές φωνές κριτικών, που έφτασαν να μιλούν ακόμα και για θέατρο σκιών, με το αιτιολογικό ότι η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως καραγκιόζ μπερντές, ενώ η σφαλιάρα που πέφτει στον σβέρκο μας θυμίζει Xατζηαβάτη στις πιο τραγικές του στιγμές.
Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί διαφωνούντες… συμφωνούν ότι το «Μνημόνιο Νο 3» καλύπτει θεματικά όλα τα είδη ταινιών που προβάλλονται αυτόν τον καιρό στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Ας δούμε τις ταινίες, κατά είδος:
ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ
Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου *****
Αμερικανοευρωπαϊκή παραγωγή, σε σκηνοθεσία Πόουλ Τόμσεν, με τους Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη. Ενώ ο κύριος Μπάμπης, έλλην συνταξιούχος, έχει χάσει τα αυγά και τα καλάθια, ο μικρός κυβερνητικός μάγος αναζητά το μυστικό της αθανασίας, τουτέστιν τη μαγική φόρμουλα του «να ζει κανείς χωρίς να τρώει».
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ
Ασταμάτητο **
Ένας νέος πρωθυπουργός και ο νεαρός υφιστάμενός του υπουργός συνεργάζονται για να σταματήσουν ένα ακυβέρνητο τρένο. Στο μεταξύ ο επίσης νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύει ότι δεν χρειάζεται συνεργασία για να σταματήσει το τρένο, ενώ η αντίπαλος αρχηγός, με σαρδόνιο χαμόγελο, περιμένει στη γωνία το τρένο.
ΤΡΟΜΟΥ
Μεταφυσική δραστηριότητα ***
Μια πολυμελής ελληνική οικογένεια τοποθετεί στο σπίτι ενισχυμένες πόρτες ασφαλείας για να μην περάσουν μέσα τα κακά πνεύματα της «τρόικας» και του ΔΝΤ. Παρ’ όλα αυτά, κάθε βράδυ μια αόρατη οντότητα μπαίνει στα δωμάτια του σπιτιού, εξαφανίζει τα πορτοφόλια και κάνει τα όνειρα εφιάλτες.
ΚΟΜΕΝΤΙ
Life as we know it *
Και σε ελληνική παράφραση «Η ζωή όπως δεν την ξέρουμε». Όταν ο Όλι και ο Στρος αναγκάζονται να πάρουν υπό την κηδεμονία τους τη μικρή χώρα που λέγεται Ελλάδα, η ζωή των κατοίκων αλλάζει μονομιάς και τίποτα πια δεν είναι όπως ήταν χθες.
ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ
Η άγνωστη κυρία *** (ασπρόμαυρη)
Γερμανογερμανική ταινία με πρωταγωνίστρια τη Madame Μέρκελ και πρωταγωνιστή τον εαυτό της. Η ώριμη κυρία πουλάει τα σκουλαρίκια που της είχε χαρίσει ο σύζυγός της και στη συνέχεια ζητάει τα ρέστα από μια φτωχή ελληνική οικογένεια που έχει ξεμείνει από την κατοχή στα μαρτυρικά Καλάβρυτα.
ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΕΙΣ
Οι δέκα εντολές
Ο θεός του χρήματος δίνει στους Έλληνες το νέο χρονοδιάγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου ο περιούσιος λαός του να περάσει το 2013 στη Γη της Επαγγελίας, ακολουθώντας τις 10 εντολές του. Πρόκειται για έναν Γολγοθά 100 ημερών, με μετατάξεις προσωπικού, μαχαίρι στους μισθούς, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και άλλα θεόπνευστα μέτρα.
Αυτά για το «Μνημόνιο Νο 3». Για το «Μνημόνιο Νο 4», που έρχεται οσονούπω και δεν θα ξέρουμε πού πάνε τα τέσσερα, φημολογείται πως θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό και θα ανήκει αποκλειστικά στην κατηγορία «ΣΕΞ» και σκληρό «ΠΟΡΝΟ».

Γάμα Σίγμα


Σχολιάστε εδώ