Ένας μεγάλος ρόλος για την ΕΣΗΕΑ
Μέχρι στιγμής αποσπασματικές μόνο προτάσεις έχουν υποβληθεί προς την κατεύθυνση αυτή, γεγονός που επιβάλλει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων εκείνων που λόγω θέσης και γνώσεων μπορούν να συνεισφέρουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Και προς την κατεύθυνση αυτή ζητήσαμε εμείς, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων δημοσιογράφων, να κινηθεί η ΕΣΗΕΑ, με την οργάνωση μιας δημόσιας συζήτησης με θέμα: ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Είναι μια ευκαιρία να αποδείξουμε ότι η Ένωση μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες προάσπισης όχι μόνο των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου, αλλά και των συμφερόντων ολόκληρου του ελληνικού λαού.
Ας προσέχει
Όσο για την πρόεδρό μας Ελένη Σπανοπούλου, θα έπρεπε να έχει καταλάβει και από τις τοποθετήσεις μου στις Γενικές Συνελεύσεις ότι εκείνο που χρόνια προσπαθώ να κάνω είναι να την πείσω πως δεν πρέπει με τις απρόβλεπτες αντιδράσεις της να κλωτσάει την καρδάρα με το γάλα. Και για το δικό της καλό το κάνω. Ας το καταλάβει επιτέλους.
Απολύσεις ιατρών
στον ΕΔΟΕΑΠ
Την περασμένη Παρασκευή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των ιατρών του ΕΔΟΕΑΠ, με παράλληλη στάση εργασίας από 12.00 έως 16.00. Μοναδικό θέμα οι απολύσεις ιατρών στο Ταμείο και ο σχεδιασμός αποδυνάμωσης και συρρίκνωσης των ιατρικών υπηρεσιών.
Θύματα των αποφάσεων του ΔΣ είναι ο Α.Π. Αχείμαστος και ο Β. Ρώτας, ενώ κυκλοφορούν φήμες και για την απομάκρυνση του γιατρού που ασχολείται με τη συνταγογράφηση στον 1ο όροφο. Ως γνωστόν, ο κ. Αχείμαστος προσέφερε τις υπηρεσίες του στο Ταμείο για μια εικοσαετία και πλέον, όταν του ζητήθηκε να παραιτηθεί αρνήθηκε, λέγοντας πως δεν είχε κανέναν λόγο να υποβάλει την παραίτησή του. Ο κ. Αχείμαστος είναι αναπληρωτής καθηγητής στη Γ΄ Πανεπιστημιακή Κλινική, παθολόγος και υπερτασιολόγος, είχε μάλιστα προτείνει να ιδρυθεί μια μονάδα πρόληψης αγγειακών νοσημάτων στο Ταμείο, ώστε να εξοικονομούνται αρκετά χρήματα που διατίθενται για τις εκτός ΕΔΟΕΑΠ σχετικές εξετάσεις. Δεν γνωρίζουμε για ποιους ακριβώς λόγους αποφασίστηκε η απόλυση του κ. Αχείμαστου -οικονομικοί λόγοι οι οποίοι προβλήθηκαν δεν ευσταθούν- γιατί το θέμα το διαχειρίστηκε προσωπικά, ως συνήθως, η πρόεδρος. Το βέβαιο είναι ότι ούτε ο αρχίατρος κ. Πετράκος, ούτε ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Πλέρος κλήθηκαν να εκφράσουν σχετικά με το θέμα την άποψή τους. Οι απολύσεις δεν γίνονται για οικονομικούς λόγους, αντιθέτως μάλιστα στοιχίζουν ακριβά στον ΕΔΟΕΑΠ με τις αποζημιώσεις οι οποίες δίνονται.
Με την ευκαιρία αυτή οι ιατροί του Ταμείου ζητάνε να συμμετέχουν με συγκεκριμένες προτάσεις σε θέματα οργανωτικά, λειτουργικά και οικονομικά στον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ζητάνε ακόμα από το ΔΣ να ενημερώνονται για τον σχεδιασμό δομικών και λειτουργικών αλλαγών του Ταμείου. Ζητάνε, τέλος, οικονομικά και στατιστικά στοιχεία για τον καλύτερο σχεδιασμό των προτάσεών τους σε σχέση με τη διαχείριση της συνταγογράφησης, τις εσωτερικές παρακλινικές εξετάσεις και τον έλεγχο των εισιτηρίων στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Θέμα επίσης δημιουργείται με τη σχεδιαζόμενη μετακίνηση του αρχίατρου στον 4ο όροφο, χωρίς σαφείς προοπτικές για τη μορφή των υπηρεσιών που θα προσφέρει ως «επιτελικός».
Η μετακίνηση αυτή πιστεύεται ότι θα διασπάσει την κυκλική μορφή της περίθαλψης που εξασφαλίζει η παρουσία του αρχίατρου στον 3ο όροφο, με τη δυνατότητα που παρέχεται στον κ. Πετράκο να επικοινωνεί με τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων που στεγάζονται στον ίδιο όροφο. Υπάρχει ακόμη η σκέψη να οργανωθεί στον 4ο όροφο μια αυτοσχέδια μονάδα μονοήμερης περίθαλψης στην οποία ο ασφαλισμένος θα μπορεί να αναπαύεται, να γευματίζει κλπ. Πεισματικά λέμε όχι για μια ακόμη φορά σε οποιαδήποτε μορφή της One Day Clinic, για τους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονεί η οργάνωση μιας τέτοιας εξωνοσοκομειακής μονάδας. Και κλείνουμε τα περί ιατρών με την εξομολόγηση ενός παλιού και συμπαθέστατου επιστήμονα, ο οποίος μεταξύ άλλων μας είπε: «Φοβάμαι να μιλήσω. Έχω παιδιά και δεν θέλω να χάσω τη θέση μου». Αυτή η εξομολόγηση είναι ό,τι χειρότερο έχουμε ακούσει σε ένα περιβάλλον όπου η ελευθερία του λόγου έπρεπε να αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της συνεργασίας όλων των εργαζομένων, στον ΕΔΟΕΑΠ.
Σοφία Μαλτέζου