XΡΗΜΑτιστήριο
«Γέλαγαν και τα μουστάκια» του διοικητή του ΔΝΤ Στρος-Καν όταν με έκδηλο ενθουσιασμό δήλωνε πως ποτέ στην ιστορία δεν κέρδισε τις εκλογές κόμμα που επέβαλε τόσο σκληρά μέτρα. Ενώ το «κάζο» των ξένων προς την ελληνική κοινωνία συνεχίστηκε με την Credit Suisse, που με περίσσιο θράσος επισήμανε ότι περαιτέρω μείωση των μισθών κατά 8% θα έκανε την ελληνική οικονομία ανταγωνιστικότερη έναντι της γερμανικής κατά 5%.
***
Έχουν γνώση οι φύλακες; Δεν ξέρουμε ποια ακριβώς συμφέροντα εξυπηρετούν τα δημοσιεύματα που πιέζουν προς το άνοιγμα της αγοράς αερίου, με ανώνυμες διαρροές που εγείρουν θέματα ανταγωνισμού στην κίνηση της ΔΕΗ να προκρίνει τη ΔΕΠΑ, αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι, σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, μια κρατική επιχείρηση μπορεί να παραχωρήσει ένα έργο χωρίς διαγωνισμό σε άλλη κρατική εταιρεία η οποία ελέγχεται από την αναθέτουσα αρχή και διοικείται με τον ίδιο τρόπο.
***
> Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται! Για να δούμε πόσα από τα αλλοδαπά funds που υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην εγχώρια αγορά θα χρησιμοποιηθούν ως «μεσάζοντες» προκειμένου να αγοράσουν με έκπτωση τα δάνεια των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, τα οποία στη συνέχεια θα μεταπωλήσουν στους μεγαλομετόχους των εταιρειών αυτών πολύ φθηνότερα απ’ ό,τι αν τα αποπλήρωναν οι ίδιοι στα πιστωτικά ιδρύματα…
> Τι σου κάνει η δύναμη της τηλεόρασης… Υπάρχουν άραγε εισηγμένες επιχειρήσεις που, αν και έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια, αν και δεν ασκούν καμία δραστηριότητα, εντούτοις οι απαραίτητες αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου τους αναβάλλονται για το απώτερο μέλλον;
> Θα μπορούσαμε ως γεωργική χώρα που ήμασταν να καταγράφαμε σημαντικά οφέλη, ας είναι καλά όμως οι επιδοτήσεις που εξαφάνισαν την παραγωγή! Η αύξηση της ζήτησης και η καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες πολλών χωρών οδήγησαν τις τιμές των εμπορευμάτων, όπως το βαμβάκι και η ζάχαρη, σε υψηλά πολλών ετών.
> Ούτε συνειδητή, για να μην πούμε εσκεμμένη, να ήταν η απαξίωση της τράπεζας! Οι προβλέψεις για τα επισφαλή δάνεια της Εμπορικής όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αντιθέτως εξακολουθούν να αυξάνονται σε μεγαλύτερα ποσοστιαία επίπεδα από τις υπόλοιπες εγχώριες τράπεζες.
> Από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις! Τα αυξημένα ποσοστά των ανασφάλιστων ΙΧ, τα λουκέτα στα ασφαλιστικά πρακτορεία, η πτώση στη νέα παραγωγή και οι αυξημένες εξαγορές παλαιότερων συμβολαίων είναι μόνο κάποιες από τις παρενέργειες της οικονομικής κρίσης στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.
> Ζούμε στη χώρα της θεσμοθετημένης ατιμωρησίας, καθώς οι ανεξάρτητες αρχές χρησιμοποιούνται ως μέσα παροχής δεύτερης ευκαιρίας για τους κάθε λογής αποτυχημένους κομματικούς! Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν κατάφερε να επιβάλει ποινές στις χρηματιστηριακές εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των δομημένων ούτε για υπερτιμολόγηση ούτε για αποκλίσεις από τις τιμές της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων, παρά μόνο για παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας.
> Μέσα στο χρυσό κλουβί που είναι κλεισμένοι οι πράσινοι παπαγάλοι εκτροφείου είναι δυνατόν να νιώσουν τους φόβους των χαμηλόμισθων, να αντιληφθούν τις ανησυχίες των συνταξιούχων, να καταλάβουν την αρνητική τροπή που έχει πάρει η καθημερινότητα των νέων;
> Η διορισμένη διοίκηση της κρατικά εποπτευόμενης ATEbank είχε διαβεβαιώσει τους υπαλλήλους τής υπό εκκαθάριση θυγατρικής της εταιρείας ΑΤΕ Διαφημιστική ότι δεν θα μείνουν χωρίς δουλειά… Την επομένη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών (και αφού είχαν ψηφίσει πιθανότατα ΠΑΣΟΚ) οι εκκαθαριστές κοινοποίησαν τις απολύσεις σε 6 από τους 18 εργαζομένους της εταιρείας. Σχόλια χρειάζονται;
> Από τις πολλές αστοχίες και τα συνεχή λάθη οι εκθέσεις τους έχουν καταντήσει κουρελόχαρτα! Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης αποδείχθηκαν ανεπαρκείς στο να αξιολογούν, ενώ η μεθοδολογία τους, ως εργαλείο της δουλειάς τους, ήταν και είναι εταιρικό μυστικό, γεγονός που οδήγησε σε πλήρη αδιαφάνεια των διαδικασιών.
> Υποτίθεται ότι οι αγορές είναι αυτές που καθορίζουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, με βάση τον κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης! Αμ δε. Υπάρχουν κάποιες χώρες που χρησιμοποιούν ακόμη και τα ελλείμματά τους εναντίον των ανταγωνιστών τους. Πώς; Μα… τυπώνοντας χρήμα και δημιουργώντας πλασματική ρευστότητα, ώστε τα προϊόντα τους να είναι πιο φθηνά και να εξάγονται.
> Το κλίμα είναι θολό, η ορατότητα περιορισμένη και οι συνθήκες δεν γεννούν προσδοκίες! Η πτώση του συνολικού ποσού των ακάλυπτων επιταγών, λόγω της περιοριστικής πολιτικής των τραπεζών, συνοδεύτηκε με αύξηση του αντίστοιχου ποσού των απλήρωτων συναλλαγματικών λόγω της ευκολότερης διακίνησής τους, καταδεικνύοντας το «κακό» κλίμα που επικρατεί στην εγχώρια αγορά.
> Κατά τη λαϊκή σοφία… αργεί να ξημερώσει όπου λαλούν πολλοί κοκόροι! Θα απαντηθεί άραγε το εύλογο ερώτημα που απηύθυνε η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία σχετικά με τους λόγους εξαίρεσης των γραμμών Ελλάδας – Ιταλίας από τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις;
> Τυχαίο; Δεν νομίζουμε! Η αβεβαιότητα για την πορεία της εγχώριας οικονομίας, σε συνδυασμό με την ανασφάλεια από τις κόντρες μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης, επηρεάζει εκτός από τους επενδυτές και τους καταθέτες, με αποτέλεσμα να διαφαίνεται ένα ακόμη «κύμα φυγής» τους, που θα φέρει το τραπεζικό μας σύστημα στο κόκκινο.
> Η πολλή σιγουριά μπορεί να παρεξηγηθεί! Ποιοι είναι οι λόγοι που η Marfin Popular Bank αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου (ύψους 488,6 εκατ., με την έκδοση μίας νέας μετοχής για κάθε δύο παλαιές), χωρίς την ύπαρξη εγγυητών αναδόχων;
> Όνειρο θερινής νυκτός αποτελεί η αναθέρμανση της εγχώριας οικονομίας, καθώς η λαλίστατη πράσινη διακυβέρνηση πιάστηκε για πολλοστή φορά… κοιμώμενη! Με «προπαγανδιστικές κορώνες» δεν μπορείς να επανεκκινήσεις την αγορά, με «λόγια του αέρα» δεν είσαι σε θέση να παρέμβεις στις τράπεζες.
> Η έννοια της ανώνυμης εταιρείας ως συλλογικής διαχείρισης είναι ανύπαρκτη στη χώρα μας. Σε επίπεδο μάλιστα εισηγμένων όχι μόνο δεν υπάρχει ουσιώδης διαχωρισμός της ιδιοκτησίας από τη διοίκηση, αλλά κυριαρχεί και η αδιαφάνεια, η αναξιοκρατία και οι προσωπικές σχέσεις.
> Περί αναδιάρθρωσης με τη διαδικασία της επιμήκυνσης ο λόγος! Αυτό που «σιγοψιθυρίζει» εδώ και καιρό η κυβέρνηση με την «τρόικα» έρχονται να το κάνουν μονομερώς πράξη οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων επεκτείνοντας τη διάρκεια στα στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου.
> Με «άλλοθι» τις διατάξεις του Μνημονίου και τις απαιτήσεις της «τρόικας»! Αφού πρώτα μοίρασαν αφειδώς τις επιδοτήσεις σε ημετέρους, γιγαντώνοντας έτσι τις επιχειρήσεις τους, έρχονται σήμερα να αυστηροποιήσουν τις διαδικασίες, καθοδηγώντας τες και πάλι με το «γράμμα του νόμου» στους ίδιους που πληρούν πλέον τα βασικά κριτήρια.
> Τόσες συζητήσεις, τόσο παρασκήνιο, για το τίποτε; Σε μια «ιμιτασιόν» προσπάθεια αποκρατικοποίησης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων αναμένεται να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο, μοιράζοντας έναντι προμήθειας τη διαχείριση των κεφαλαίων του (ΟΤΑ, ΝΠΔΔ κ.λπ.) σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα.
> Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού! Με δεδομένο ότι σε κάποιες εισηγμένες το χρήμα ρέει άφθονο και ο τραπεζικός δανεισμός τους είναι μηδαμινός, οι βασικοί τους μέτοχοι επιδιώκουν είτε το υψηλό μέρισμα είτε τη γενναία επιστροφή κεφαλαίου.
> Από ρεκόρ σε ρεκόρ… αρνητικό φυσικά! Ενδεχόμενη βίαιη άνοδος των CDS των εγχώριων κρατικών τίτλων θα οδηγήσει σε αντίστοιχη εκτόξευση των spreads, εξέλιξη που θα απογειώσει και τις αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων.
> Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον! Κίνητρο της «τρόικας» η προστασία των δανειστών μας μέσω της μετατροπής των μη εγγυημένων δημοσίων χρεών σε ενυπόθηκα, τα οποία και θα εξοφληθούν είτε με την εκχώρηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων είτε με τη μεταφορά πόρων από τον ιδιωτικό τομέα στο Δημόσιο.
> Φοροδιαφυγή… σε συνεργασία με τις τράπεζες! Όσοι θέλουν να εκμεταλλευτούν την πτώση στις τιμές των ακινήτων, αλλά αδυνατούν λόγω «πόθεν έσχες», μπορούν να ζητήσουν εκταμίευση στεγαστικού δανείου με εγγύηση τα μετρητά τους.
> Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Ποιοι από τους ευρωπαίους εταίρους εξυπηρετούνται από το υψηλότερο έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009; Μα αυτοί που εξάγουν προϊόντα και υπηρεσίες εκτός Ευρωζώνης. Γιατί; Επειδή οι ξένοι επενδυτές φοβούνται να τοποθετηθούν στο ευρώ, διατηρώντας έτσι την ισοτιμία του άκρως ανταγωνιστική σε σχέση με τα άλλα νομίσματα.
> Μιλάμε για πάνω από 65 δισ. ευρώ! Οι αγορές ομολόγων τιμολογούν το «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών τίτλων πέριξ του 35%, γεγονός που προκαλεί πονοκεφάλους στις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, που είναι φορτωμένοι τόσο στα χαρτοφυλάκια των μητρικών όσο και σε εκείνα των «θυγατέρων».
> Real Estate… από όνειρο… εφιάλτης! Δεν είναι τόσο το «γύρισμα» της επιχείρησης από κέρδη 1,5 εκατ. ευρώ σε ζημίες 16,1 εκατ. όσο το ότι αυτές προέρχονται κυρίως από την εμπορική αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου ύψους 26,1, απόρροια της ανόδου των συντελεστών κεφαλαιοποίησης. Περί της Lamda Development ο λόγος.
> Αυξάνονται και πληθύνονται… οι αποχωρήσεις! Η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος, το κόστος διατήρησης στο ταμπλό, τα χρήματα για την επαναγορά ιδίων μετοχών, οι πληρωμές σε αναδόχους για αυξήσεις κεφαλαίου, η καταβολή της έκτακτης εισφοράς και οι ζημίες από τη μείωση των πωλήσεων είναι οι βασικότεροι λόγοι που οι εισηγμένες «ψάχνουν την έξοδο» από το ΧΑ.
> Μπαράζ προσφορών… με µειώσεις τιµών, δωροεπιταγές και ταξίδια! Η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων αναγκάζει τους επαγγελματίες να βρουν εναλλακτικούς τρόπους προσέλκυσης των καταναλωτών, που δείχνουν απρόθυµοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
> Και τα χειρότερα έπονται! Με τις πωλήσεις να πέφτουν, τα έσοδα να λιγοστεύουν, τον μέσο χρόνο αποπληρωμής των επιταγών να επιμηκύνεται και τις τράπεζες να αρνούνται τον δανεισμό, το πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς έχει επιταθεί σε τέτοιο βαθμό, που δημιουργούνται πλέον «συνθήκες ντόμινο».
> Εδώ θα είστε να το δούμε! Μπορεί το οικονομικό επιτελείο να παρέδωσε τον προϋπολογισμό του 2011, ωστόσο πρόκειται για ένα «σχέδιο επί χάρτου», καθώς μετά την απόρριψη από πλευράς Βρυξελλών του ελληνικού αιτήματος για επιμερισμό της πρόσθετης δημοσιονομικής προσαρμογής είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα αναθεωρηθεί στους επόμενους μήνες, με την προσθήκη νέων μέτρων.
Και πρέπει και θα βρεθεί… λύση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα της έγκρισης της επικείμενης συγχώνευσης μεταξύ των Olympic Air και Aegean Airlines! Σε μια χώρα με τα δικά μας αναπτυξιακά προβλήματα, δεν είναι λογικό να τίθενται ψευτοδιλήμματα περί ανταγωνισμού, καθώς με «πιλότο» την τρέχουσα διαδικασία στους «αιθέρες» αναμένονται επιχειρηματικές εξελίξεις τόσο στη «στεριά» όσο και στη «θάλασσα».
Οι απανταχού μεσάζοντες αποτελούν τον βασικότερο κρίκο στην εφοδιαστική αλυσίδα της αγοράς! Τι και αν οι τιµές του παραγωγού στα περισσότερα βασικά προϊόντα παραµένουν στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς, εντούτοις οι τιμές λιανικής στο καλάθι της νοικοκυράς έχουν πολλαπλασιαστεί.