EΓΙΝΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ!

Όταν ανακοίνωσε ότι θα κατέβει για υποψήφιος δήμαρχος, πριν από ενάμιση μήνα, ήταν ο μόνος –ίσως– μαζί με εμάς που πίστευε ότι θα μπορούσε να νικήσει τον Μίχα. Για να συμβεί όμως αυτό έγιναν πολλά. Και η ανατροπή επετεύχθη επειδή ο Β. Μιχαλολιάκος έκανε την πιο συνετή προεκλογική εκστρατεία της καριέρας του, ενώ ο Γ. Μίχας κυριολεκτικά αυτοκτόνησε!

Ο νικητής έκανε τα αυτονόητα για να εκλεγεί και τα κατάφερε. Κατʼ αρχάς «έκλεισε» όσα μέτωπα είχε ανοικτά για διάφορους λόγους στον Πειραιά και έριξε τους τόνους στη «χρόνια» αντιπαράθεση που είχε με τον Π. Μαντούβαλο. Ακολούθησε με προσήλωση και θρησκευτική ευλάβεια την τακτική που είχε σχεδιάσει από την αρχή, έκανε ένα συνδυασμό νίκης με καταξιωμένα στελέχη της ΝΔ στον Πειραιά ως «κορμό» για να του φέρουν ψήφους, τον οποίο εμπλούτισε με πολλούς νέους οι οποίοι είχαν διάθεση να τρέξουν και να δώσουν τα πάντα για να εκλεγούν. Σʼ όλη την προεκλογική περίοδο ήταν σοβαρός, μελετημένος, ενθουσιώδης και πειστικός. Γύρισε σαν… σβούρα πολλές φορές τον Πειραιά, κατέβηκε στο πεζοδρόμιο, μπήκε στα καφενεία, άνοιξε διάλογο με τον κόσμο στους δρόμους και τις πλατείες, αγωνίστηκε σωστά, έκανε κινήσεις που «μέτρησαν», όπως η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα πριν ουσιαστικά αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία, και κέρδισε.

Τον αγώνα του τον χαρακτήριζε η διάρκεια, η ποιότητα και η συνέπεια. Κουράστηκε ο ίδιος πάρα πολύ, όπως και οι υποψήφιοι του συνδυασμού του και οι συνεργάτες του. Όμως δεν κούρασε τον κόσμο με συνεχείς μετακινήσεις και ανούσιες εκδηλώσεις. Πήγε ο ίδιος στον κόσμο κι αυτό εκτιμήθηκε πολύ. Με λίγα λόγια ο Μιχαλολιάκος, ως έμπειρος πολιτικός, έκανε ό,τι έπρεπε για να κερδίσει τον δήμο και το πέτυχε. Και μάλιστα κατά τρόπον εντυπωσιακό!

Από την άλλη πλευρά, ο Γ. Μίχας έκανε ό,τι μπορούσε για να χάσει! Ξεκίνησε με εις βάρος του γκολ από τα… αποδυτήρια, αφού μεθόδευσε την επιλογή του ως υποψηφίου δημάρχου του ΠΑΣΟΚ πάνω σε μια κάλπικη… δημοσκόπηση και τελείωσε μʼ ένα ακόμη αυτογκόλ, το ψέμα με τις δήθεν προσχωρήσεις στελεχών του Μαντούβαλου σʼ αυτόν.

Ο Γ. Μίχας έδειξε πρωτοφανή εμπάθεια και αλαζονεία και αντιμετώπισε τις εκλογές σαν τυπική διαδικασία ανάδειξής του στη θέση του δημάρχου. Θεώρησε πως οι Πειραιώτες ήταν περίπου… υποχρεωμένοι να τον ψηφίσουν, αφού τους έκανε την… τιμή να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, και έκανε μια προεκλογική εκστρατεία αφʼ υψηλού. Τα «έσπασε» με τα πιο αξιόλογα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά, έφθασε στο σημείο να απειλήσει Πειραιώτες δεύτερης και τρίτης γενιάς και να τους προσβάλει, και τέλος «άδειασε» επανειλημμένα τον δήμαρχο Παναγιώτη Φασούλα, «βγάζοντας» μια κακία που έκανε τη χειρότερη εντύπωση ακόμα και σʼ εκείνους που δεν συμπαθούν τον δήμαρχο Πειραιά.

Ο συνδυασμός που κατέβασε ήταν συνδυασμός ήττας, άνευρος, άτολμος, εξωπειραϊκός, χωρίς δυνατά στελέχη από εκείνα που… τραβάνε το κάρο, δεν έπεισε και καταποντίστηκε. «Έχτισε» έναν συνδυασμό με προοπτική να εκλεγεί ένα κονκλάβιο το οποίο θα διοικούσε τον δήμο, με εκείνον να εκτελεί χρέη… ηγεμόνος! Δημοτικούς συμβούλους με ιστορία και πολλούς σταυρούς τούς έκανε πέρα με σκαιότατο τρόπο, αφού τους έλεγε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα τους αξιοποιήσει και στο τέλος τους άφησε έξω, με αποτέλεσμα να τους κάνει εχθρούς. Κι όχι μόνο αυτούς, αλλά και τον κόσμο που τους ακολουθούσε. Τουλάχιστον 15 στελέχη και συμβούλους του Φασούλα τούς διέσυρε και τους απαξίωσε.

Η αλήθεια είναι πως τόσο στελέχη από το επίσημο ΠΑΣΟΚ όσο και τοπικά στελέχη έλεγαν στον Γ. Μίχα πως είναι αδιανόητο να πηγαίνει σε τόσο κρίσιμες εκλογές με τόσα «μέτωπα» ανοιχτά και τέτοια διάσπαση στη βάση του Κινήματος στον Πειραιά. Αυτός όμως έλεγε ότι θα κερδίσει ακόμα κι αν κατέβει μόνος του! Όταν έφθασε η πρώτη Κυριακή και τα αποτελέσματα «φώναζαν» πως η προεκλογική του τακτική είναι καταδικασμένη, άρχισε να βάζει στελέχη του να κάνουν επαφές με εκείνους που είχε απαξιώσει και λοιδορήσει για να τον στηρίξουν. Ο ίδιος όμως δεν έκανε κανένα τηλέφωνο. Δεν ήθελε «να ρίξει τα μούτρα του», όπως λέει ο λαός. Αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη, να αλλάξει ρότα!

Προσπάθησε όλη την εβδομάδα μεταξύ α΄ και β΄ γύρου να πείσει τον κόσμο πως οι ψηφοφόροι του Μαντούβαλου θα πάνε μαζί του και όχι με τον Μιχαλολιάκο. Εκεί ακριβώς φάνηκε πόσο λανθασμένα είχε εκτιμήσει την κατάσταση. Γιατί ο Μίχας δεν έχασε επειδή οι του Μαντούβαλου ψήφισαν Μιχαλολιάκο. Έχασε επειδή δεν τον ψήφισε το ΠΑΣΟΚ! Το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε τον Μίχα. Οι οπαδοί του εκνευρίστηκαν με τις απειλές και τους διαφόρους όρους που έβαζε κάθε τόσο, προβληματίστηκαν με τις παλινωδίες του, εξοργίστηκαν με τις μεθοδεύσεις και τις ίντριγκες για να εξουδετερώσει τον Φασούλα, και τον αποδοκίμασαν.

Η ήττα χρεώνεται αποκλειστικά στον κ. Μίχα. Ξεκίνησε ως το απόλυτο φαβορί και κατέληξε να είναι ο μεγάλος ηττημένος. Πολιτικά ο Γ. Μίχας δέχτηκε ένα ηχηρότατο χαστούκι από τον πειραϊκό λαό που θα έχει επιπτώσεις στην από δω και πέρα πολιτική καριέρα του. Στην Ιπποκράτους είναι έξαλλοι με τον Μίχα, γιατί με τη διασπαστική και διχαστική τακτική του (την οποία έγκαιρα είχαμε επισημάνει από αυτήν τη στήλη και είχαμε αναφέρει πως με το μισό ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κερδίσει τον δήμο) οδήγησε το ΠΑΣΟΚ σε δεινή ήττα στον Πειραιά τη στιγμή που το Κίνημα είχε ανέλπιστες επιτυχίες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μίχας ούτε μετά την ήττα έδειξε να κατάλαβε τι συνέβη. Κι αυτό φάνηκε με τη δήλωσή του, όπου μίλησε για εκλογή… δημάρχου μειοψηφίας! Αν δηλαδή εκλεγόταν ο ίδιος, θα ήταν δήμαρχος… πλειοψηφίας; Το γαρ πολύ της θλίψεως…


Σχολιάστε εδώ