Τα σενάρια διακοπής της ΕΤ1, των ψηφιακών καναλιών και των περιφερειακών

Το δόγμα της συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων της ΕΡΤ επανήλθε μετά τις πληροφορίες πως η ΕΡΤ εντάσσεται σε μια ομάδα 17 «προβληματικών» ΔΕΚΟ. Στο στόχαστρο των νεοφιλελεύθερων της κυβέρνησης και των λοιπών «τροϊκανών» δυνάμεων είναι ο αριθμός των μονίμων υπαλλήλων, το ανταποδοτικό τέλος και οι «περιττοί» σταθμοί. Έτσι, μετά την έκθεση του Γ. Προβόπουλου για την ΕΡΤ και το… Κανάλι της Βουλής, στο επίκεντρο βρίσκεται η λειτουργία των ψηφιακών καναλιών που δημιουργήθηκαν επί ΝΔ, η ΕΤ1 και οι συγχωνεύσεις των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών. Με τις περικοπές που έγιναν στο Δημόσιο και τις μειώσεις κατά τη διάρκεια της θητείας των Καλημέρη και Γαμπρίτσου το κόστος λειτουργίας της ΕΡΤ μειώθηκε κατά πολύ, χωρίς ωστόσο η ΕΡΤ να παραγάγει πρόγραμμα για περίπου έναν χρόνο.
Η ΕΡΤ στην απάντησή της ανέφερε πως «το πραγματικό ταμειακό πλεόνασμα στις 31/12/2010 θα διαμορφωθεί σε ποσόν πλέον των 40 εκατ. ευρώ» και πως «το ίδιο ποσοτικό πλεόνασμα θα διαμορφωθεί και κατά τη χρήση του 2011, με αποτέλεσμα να έχουν εντός του 2012 ουσιαστικά εξαλειφθεί τα χρέη και να είναι δευτερεύον οικονομικό στοιχείο οι όποιες λογιστικά διατυπούμενες ζημίες, δεδομένου μάλιστα του από ετών καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της ΕΡΤ, ποσού 259 εκατ. ευρώ».
Οι συσσωρευμένες ζημίες στο τέλος του 2009 ήταν στα 119 εκατ. ευρώ και στο τέλος της φετινής χρήσης θα μειωθούν κατά 22 εκατ. ευρώ, ενώ τα χρέη της ΕΡΤ διαμορφώνονται στα 45 εκατ. ευρώ. Η ΕΡΤ έχει από τον Ιούλιο του 2010 πρόσθετη ανοικτή γραμμή χρηματοδότησης-δανείου με πλαφόν 30 εκατ. ευρώ και επιτόκιο (spread) 3% πλέον euribor, χωρίς εγγύηση του Δημοσίου. «Με βάση όλα ανεξαιρέτως τα συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα η ΕΡΤ ΑΕ δεν είναι “προβληματική” οικονομικά και διαχειριστικά εταιρεία», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΡΤ


Σχολιάστε εδώ