ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ ΤΗΣ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μέχρι το ραντεβού της Γενεύης οι δυο ηγέτες, οι οποίοι, όπως είπε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, έχουν την αποκλειστική ευθύνη της προόδου των συνομιλιών και της λύσης, θα πρέπει να ανοίξουν όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού και να βρουν συγκλίσεις και πρακτικό πλάνο για να ξεπεράσουν τις αποκλίσεις τους. Η διαδικασία αυτή, τονίζει ο κ. Μπαν, θα βοηθήσει και τον Οργανισμό για τα επόμενά του βήματα… Αυτή η τελευταία φράση, σε σχέση με το συνολικό πνεύμα της ανακοίνωσης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μελλοντική επέμβαση του Γ.Γ. στη λογική και πρακτική της επιδιαιτησίας. Εκτιμάται ότι οι συναντήσεις μεταξύ του Γ.Γ. του ΟΗΕ και των ηγετών των δυο κοινοτήτων δεν θα συνεχιστεί επ’ άπειρον.
Συνεπώς, εγείρεται το ακόλουθο ερώτημα: Τι θα συμβεί εάν δεν γίνει πρόοδος μετά τη συνάντηση της Γενεύης ή την επόμενη; Θα συνεχίσει η υφιστάμενη πρακτική ή ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα ζητήσει άμεση ή έμμεση επιδιαιτησία για τερματισμό της διαιώνισης του προβλήματος, εκβιάζοντας ότι εάν δεν γίνει δεκτή η δική του πρόταση είτε για επιδιαιτησία είτε για τετραμερή ή πενταμερή προκειμένου να αρθούν τα προβλήματα, θα κηρύξει αδιέξοδο;
Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου είχε θέσει στο τραπέζι το θέμα της σύγκλισης Τετραμερούς (Ελλάδα, Τουρκία και οι δυο κοινότητες). Όμως απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Ο βρετανικός εκβιασμός
Υπό αυτές τις συνθήκες η Τουρκία θα είναι σε θέση να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο Β΄. Δηλαδή, έχοντας τη στήριξη της Βρετανίας, να προχωρήσει η Τουρκία στην αναζήτηση κρατών, και ειδικότερα μουσουλμανικών, που θα αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος. Εντός της ΕΕ θα επιδιώξει να αποσπάσει για να κατεχόμενα καθεστώς Ταϊβάν, μέσω της έγκρισης του κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο».
Καθόλου τυχαίες δεν ήταν προ της Τριμερούς οι απειλές του βρετανού πρώην υπουργού των Εξωτερικών Τζακ Στρο και του σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ. Ο μεν πρώτος είπε ότι εάν δεν εξευρεθεί λύση σύντομα θα πρέπει να μελετηθεί και η επιλογή της διχοτόμησης. Ο δε δεύτερος υποστήριξε ότι η λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να είναι άλλη από εκείνη που πρότεινε το Σχέδιο Ανάν με μερικές αλλαγές.
Με άλλα λόγια οι Βρετανοί προδιαγράφουν τις εξελίξεις και θέτουν από τώρα στους Ελληνοκύπριους το εξής ερώτημα: Ή θα δεχθείτε διχοτόμηση στο πλαίσιο μιας παραλλαγής του Σχεδίου Ανάν ή θα προχωρήσει η διαδικασία σε καθαρή διχοτόμηση δύο κρατών.
Κατοχή και τουρκικές ευθύνες
Στην ανακοίνωσή του, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ για τρεις τουλάχιστον φορές τόνισε ότι την πλήρη ευθύνη για τη διαδικασία των συνομιλιών, καθώς και για τη λύση του Κυπριακού, έχουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων.
Η Τουρκία ήταν εκτός του κάδρου των ευθυνών, παρότι είναι η χώρα που κατέχει την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ. Η πραγματικότητα αυτή είναι αποτέλεσμα της ορθής μεν αντίληψης για την κυπριακή λύση, αλλά λόγω της λανθασμένης μεθοδολογίας θέτει στο περιθώριο την πραγματική διάσταση του προβλήματος, δηλαδή την εισβολή-κατοχή.
Το γεγονός αυτό διευκολύνει και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Η Άγκυρα, πάντως, από την πλευρά της, έχει στείλει μήνυμα ότι εάν το Κυπριακό δεν κλείσει ως τον Φεβρουάριο, τότε δεν θα μπορέσει να βοηθήσει στο Κυπριακό, διότι θα μπει σε προεκλογική περίοδο, οπότε οι εξελίξεις θα μεταφερθούν μετά το καλοκαίρι του 2011.
Εναλλακτική επιλογή
Στη Λευκωσία τα κόμματα αναμένουν την επίσημη ενημέρωση από τον Πρόεδρο Χριστόφια για να έχουν τη δυνατότητα ασφαλών εκτιμήσεων.
Υπάρχει πάντως και η αντίληψη ότι θα πρέπει να εκπονηθούν εναλλακτικά σχέδια δράσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο αδιεξόδου, που θα στήσουν Βρετανοί και Τούρκοι για την εφαρμογή του διχοτομικού σχεδίου Β΄.