«Στον αέρα» και η τηλεόραση και το ΕΣΡ!

Συγκεκριμένα, από τη στιγμή που θα δημοσιευτεί η απόφαση της Ολομέλειας που απορρίπτει την προσφυγή του Αθήνα TV και κρίνει παράνομα όλα τα τοπικά και περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια, θα δημιουργηθούν συνθήκες ντόμινο στα ΜΜΕ, σε μια εποχή που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
Αναλυτικά, τέσσερα μέλη του ΕΣΡ συμπλήρωσαν 8 χρόνια (δύο τετραετίες) παρουσίας στην Αρχή, το ανώτατο διάστημα που δίνει ο νόμος. Πρόκειται για τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ιωάννη Λασκαρίδη και τα μέλη Εύη Δεμίρη, Γιάννη Παπακώστα και Ίριδα Αυδή – Καλκάνη. Επίσης, η θητεία για τρία μέλη, τον αντιπρόεδρο Νέστορα Κουράκη, την Ίριδα Αυδή – Καλκάνη και τον Κωνσταντίνο Τσουράκη, έληξε στις 24 Οκτωβρίου 2009. Με απόφασή του το ΣτΕ έχει εγκρίνει την παράταση της θητείας σε ανεξάρτητες αρχές έως και 8 μήνες, αναμένεται όμως η τελική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου.
Η απόφαση 3578/2010 ανατρέπει το σαθρό καθεστώς λειτουργίας της ραδιοτηλεόρασης. Οι τοπικοί και οι περιφερειακοί σταθμοί δεν μπορούν πλέον να λειτουργούν χωρίς άδεια, όμως η αναφορά της Ολομέλειας στις παρατάσεις λειτουργίας που έδιναν για όλους τους σταθμούς επηρεάζει και τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, που αδειοδοτήθηκαν το 1994. Τα τελευταία 16 χρόνια, με τις παραλείψεις (;) της διοίκησης, εκτός από τους τοπικούς και περιφερειακούς σταθμούς που εξέπεμπαν παράνομα, με βεβαιώσεις, δημιουργήθηκε και στο πεδίο των σταθμών εθνικής εμβέλειας μια επί της ουσίας «κλειστή αγορά», από τη στιγμή που δεν προκηρύσσονταν άδειες, ενώ αυτή η κατάσταση επεκτείνεται και στις ψηφιακές μεταδόσεις.
Ακόμη, η απόφαση του ΣτΕ καταρρίπτει και τα υπόλοιπα κριτήρια αδειοδότησης, όπως του απασχολούμενου προσωπικού, της προγραμματικής πληρότητας και του χρόνου λειτουργίας των σταθμών. Συνεπώς, όποιος εκπέμπει εδώ και χρόνια δεν σημαίνει πως έχει και αυτόματα δικαίωμα εκπομπής. Ποιος, λοιπόν, είναι ο κριτής από δω και πέρα για το ποιος έχει δικαίωμα να εκπέμπει; Το ΕΣΡ με την παρούσα σύνθεσή του;
Τέλος, η C81-09 προδικαστική απόφαση του ΔΕΕ επί της προσφυγής του Ιδρύματος Τύπου κατά του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ κρίνει πως δεν είναι σύννομη η διάταξη που επιμερίζει και στους μετόχους του Star (με ποσοστό άνω του 2,5%) πρόστιμο του ΕΣΡ που επιβλήθηκε στο κανάλι. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο μέτρο «περιορίζει τόσο την ελευθερία εγκαταστάσεως όσο και την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων».
Η κυβέρνηση, λοιπόν, καλείται να συντάξει χωρίς καθυστέρηση μια νέα νομοθεσία, που θα καταργεί τις στρεβλώσεις και τα εμπόδια στον ανταγωνισμό και στην ελευθερία έκφρασης, αφού όσοι θέλουν να εκπέμψουν νόμιμα ακόμη περιμένουν τις προκηρύξεις και το ΕΣΡ. Η τελευταία παράταση λειτουργίας για τους σταθμούς λήγει στις 31.12.2010 και πλέον η Πολιτεία, με βάση την απόφαση του ΣτΕ, δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει εκ νέου.


Σχολιάστε εδώ