στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
δ Ήταν στραβό το κλήμα, το… έφαγαν και οι τράπεζες!
δ Έτσι, ή κάπως έτσι, κύλησε η εβδομάδα στο ΧΑ, με έναν πραγματικό καταιγισμό αρνητικών ειδήσεων και εκθέσεων για τον τραπεζικό κλάδο, εντελώς συμπτωματικά από οίκους του εξωτερικού που είτε σορτάρουν τις τράπεζές μας είτε -πάντα συμπτωματικά- ενεπλάκησαν ή θα εμπλακούν από διάφορες… θέσεις με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που επίκεινται στον κλάδο.
δ Έτσι, είδαμε τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς οίκους, που ουσιαστικά κινούν και τα νήματα στο ΧΑ με τα μεγέθη των χαρτοφυλακίων τους, να πωλούν αφειδώς τράπεζες στην αρχή της εβδομάδας, ενώ στη συνέχεια ήρθαν και οι εκθέσεις, που στόχο έχουν -και είναι πρόδηλο αυτό- να καταστήσουν ακόμα χαμηλότερες τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών. Κάτι που εν ολίγοις σημαίνει πως οι ξένοι επενδυτές ΔΕΝ έχουν απολέσει το ενδιαφέρον τους για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, απλώς θέλουν να μπουν χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα!
δ Την ίδια ώρα, η ψυχολογία είναι και πάλι στα Τάρταρα, ιδίως μετά τις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin στις αρχές της εβδομάδας και την επαναφορά των σεναρίων για διασφάλιση ή μη των επόμενων δόσεων του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης, αλλά και τους φόβους για μετάσταση της κρίσης χρέους σε Ιρλανδία και Πορτογαλία. Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, τα προβλήματα Ιρλανδών και Πορτογάλων είναι άμεσα συνδεδεμένα και με τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά, αφού τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στις ευρωαγορές συνήθως «μεταφράζονται» με τη δέουσα… υπερβολή και στο ελληνικό ταμπλό.
δ Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Γενικός Δείκτης έχασε μάλλον με ευκολία τα επίπεδα στήριξης των 1.490 μονάδων για τα οποία μιλούσαν οι αναλυτές την περασμένη εβδομάδα, κι αν κάποιος ψάξει να βρει έστω ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, αυτό δεν είναι άλλο από το ότι η πτώση της αγοράς σημειώθηκε με ισχνό τζίρο, όπερ σημαίνει ότι… διαθέσιμοι πωλητές πλην όσων «κάνουν παιχνίδι» δεν υπάρχουν. Κάτι είναι κι αυτό…